torsdag, september 19, 2024

Nu lanserar vi BPM!

Hur många böcker läser du i genomsnitt per månad? Den frågan kommer som veckans helgfråga från Mia i bokhörnan, och det visar sig att jag blir riktigt nyfiken på vad svaret är inte minst mitt eget, alltså! För jag vet inte alls hur många det blir! 

Dags alltså att lansera det nya måttet BPM, uttytt Böcker Per Månad. 
Tittar snabbt igenom min lista över lästa titlar från de senaste fem åren och finner att det varierar förvånansvärt mycket. 2020 läste jag hela 50 böcker, 2022 har antalet sjunkit drastiskt, till 31.

Men nu var det ju genomsnittet man skulle räkna ut. I mitt fall verkar mitt BPM-värde ligga mellan 3,5 och 4. Fast nog går det upp och ner med läshastigheten och koncentrationen, och nog uppskattar jag att hitta något riktigt lättsmält när jag klarat av en mer ambitiös text (som nu, med "Afghanerna" av Åsne Seierstad som jag inte är färdig med). Lägg till att jag gärna skippar böckerna som har över 350 sidor, de måste framstå som "livsnödvändiga" för att jag ska ta sats och hoppa in i dem.

2024 verkar ändå vara ett ganska hyggligt läsår, har avslutat 34 böcker hittills, böcker av mycket varierande slag. Somliga har jag tyckt riktigt bra om och andra har jag lagt ifrån mig med känslan av att tid blivit bortkastad ... men så måste det väl kanske få bli.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. mer än en genomsnittsvuxen... bra att ha koll på blodtycket i din ålder 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet förstås inte vad "genomsnittsvuxen" bokläsare kan tänkas ta sig igenom???? Men hur kom blodtrycket in här? (mitt är perfekt, tack!)

      Radera
  2. Och vad i all världen har man för glädje av att veta hur många böcker man läst?
    undrar
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tveksamt, det kan jag hålla med om. För det är ju ingen tävling eller hur?

      Radera
  3. Vad läser en genomsnittsvuxen, mån tro? Jag klarar för närvarande knappt av att läsa alls, men det funkar hyfsat att lyssna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft flera rätt långa perioder när jag inte läst alls. Plågsamt, faktiskt. Hoppas din går över snart - tur att du orkar hörböcker i a f.

      Radera
  4. Sedan 2022 har jag gjort läslistor av böcker jag läst under åren. Anledningen är att jag undviker att köpa böcker som jag redan läst.
    2022 läste jag 48 böcker, ifjol blev det 53 stycken och hittills i år har jag hunnit med 35 böcker. Jag läser ju bara under sommaren, så...
    Nu är matte inte min starka sida, men 2022 låg genomsnittet alltså på fyra böcker/månad. Hittills i år är det nästan tre böcker/månad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du plöjer ordentligt på din sommarvarma balkong, den saken är helt klar!
      Nä, matte verkar inte vara din bästa gren ... om du läst 35 titlar på mindre än 9 månader blir det definitivt ÖVER 3 i månaden, ditt BPM nästan4! Bra bläddrat!

      Radera