lördag, april 25, 2020

Dagens ord 77


INFODEMI

-Här ett begrepp som Lena Lind-Palicki, lektor i svenska vid Stockholms universitet, språkforskare och krönikör i Svenska Dagbladet,  tror definitivt blir ett av de så kallade "nyorden" när listan görs upp för år 2020. Vi är förmodligen mitt uppe i en infodemi, som betyder farlig, global ryktesspridning. Detta medan alla möjliga etablerade men också högst självutnämnda experter på hälsa, medicin, vacciner och smittspridning poppar upp runt omkring oss, dag efter dag.

10 kommentarer:

 1. orkar inte följa all ryktesspridning...
  i Australien med långa avstånd är de duktiga på fjärrundervisning. Själv har jag läst några distanskurser som universitet ordnar.

  Tack vare mitt bibliotekskort har jag nu loggat in och har tillgång till hundratals veckotidningar (olika genrer på flera olika språk), läsa dagstidningar - helt gratis, även SvD :)

  SvaraRadera
 2. Det var ett bra ord!

  SvaraRadera
 3. Bra ord! Fast hade du inte förklarat det hade jag trott att det betydde att man fick ett överflöd av information, att det blir för mycket. För det blir det ju lätt.

  Här i Spanien kommer det också mycket varningar om ryktesspridningar, om att inte tro på allt man läser och hör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... Och framför allt att inte sprida skiten vidare!

   Radera
  2. Ett relaterat ord till fanns i samma text: covidiot. Vill man ju inte vara. Men otäckt är det. Även om man inte tror på allt räcker det att en liten del är sann!

   Radera
  3. Här fanns lite roliga ord runt om i världen: https://www.1843magazine.com/upfront/brave-new-word/do-you-speak-corona-a-guide-to-covid19-slang

   Radera
 4. Infodemi - gillar det ordet skarpt. Bättre än "Fake news" i alla fall...

  SvaraRadera