torsdag, april 16, 2020

Livat i kul holkar

En favorit i finalen.
Det pågår just nu en tävling om ett SM-guld som jag misstänker går rätt många förbi. Kände du till det svenska mästerskapet i fågelholk? Femton fantasifulla modeller som skapats av kreativa barn och skolungdomar runt om i landet finns att rösta på. Man ska ha bestämt sig för sin favorit senast på söndag, den 19 april. Svenska Naturskyddsföreningen anordnar tävlingen.

En jury har valt ut finalisterna. Alla tävlande holkar är gjorda av naturmaterial, vilket är ett krav för att delta. De ska också uppfylla mått på hål och inre utrymme så att de verkligen kan fungera som bon för fåglar. Humor, fantasi och unik design har också spelat in. 

Att sätta fågelholkar i fokus är lovvärt, och om man kan fås att dra en smula på munnen när man upptäcker dem på en trädstam är det förstås extra plus. Faktum är att jag har plåtat flera under mina promenader runt på Södermalm. Jag visar er några här, har inte en aning om vem som skapat dem. De är så att säga utom tävlan och har inte chans på en medalj, även om man kan tycka att de kunde förtjäna en, om än inte i ädlaste metall. 

Vad de tänkta invånarna tycker är svårt att gissa, men de kvittrar i alla fall snällt. Kanske blir det inflyttning snart? Då kan det bli riktigt livat i holken!


Båda dessa holkar har jag visat tidigare, men det passade med en repris tyckte jag!
Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska konstverk! Tycker det är så kul med fågelholkar, det är ett litet projekt som gör så mycket och som kan vara nästan hur som helst. Tänk om alla ungar fick göra fågelholkar, eller för fladdermöss eller insekter! I stället för en massa konstiga saker som det sonen gjort i Svenska Skolan i Fuengirola. Kolla här:
  https://solsomsol.blogspot.com/2016/04/traslojd-inte-egentligen.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just fladdermöss står kanske inte så högt på popularitetslistan just nu, men tänk så kul det är när starar eller sädesärlor flyttar in! Visst är de kul, de här holkarna! (har man fågelholkar i Spanien, tycker mig aldrig ha sett det?)

   Radera
  2. Haha, tänkte inte på det!

   Här har vi fladdermöss och jodå, visst finns det fågelholkar! Vi har faktiskt till och med ett gammalt skrälle hos oss. Grannen nedanför brukar snickra, tror han säljer dem. Det är därför det ofta är ett sådant jävla liv här, han tillverkar saker hemma utanför garaget för att sälja.

   Radera
  3. Kanske gör han fladdermusholkar också? Finns det?

   Radera
 2. Älskar fågelholkarna! Den ena är roligare än den andra. Har ett väldigt svagt minne av att vi nämnde tävlingen i en av våra facktidningar för många år sedan. Mina favon: Gitarren och den med gayflaggan. Så himlat läckert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år är nionde året som man tävlar om holk-mästerskapet. Många kul finalister, absolut!

   Radera