fredag, april 24, 2020

Kulturell eller ...?

Fredag förmiddag betyder fem fredagsfrågor från Elisa Matilda. Denna gång med fokus på olika typer av kulturkonsumtion. Se här hur kulturell jag kan verka vara:
 1. Vad för slags museum föredrar du att besöka? Konst och design. Men med ett extra krav: det ska inte vara för stort, för då tappar jag sugen.
 2. Vilken typ av film ser du helst på bio? Ganska mycket allätare, men jag undviker rymdäventyr och alltför våldsamma och blodiga historier och blir glad om man får vara med om ett lyckligt slut ... gärna med ett skratt på vägen dit ...
 3. När var du senast och såg på teater? Usch, det var alldeles för länge sedan. Minns inte ens när eller vad. Egentligen älskar jag att gå på teater!
 4. När besökte du senast ett bibliotek? Kort före utbrottet av coronaeländet. Inte vågat mig dit sedan.
 5. Var spenderar du helst en kulturell förmiddag? I lagom sol och värme, utomhus, med en bra bok.
Det är fult att peka finger ... men jag log ändå åt den här lilla keramikskulpturen
som jag plåtade i fönstret hos Konsthantverkarna vid Slussen. Pinsamt nog minns
jag inte vem som är upphovsperson. 
Copyright Klimakteriehäxan

27 kommentarer:

 1. med tre söner och en make - och äldsta barnbarnet som vill börja på rymdgymnasiet i Kiruna, så blir det en del rymdfilmer, inte mig emot, Star Wars såg maken och jag när vi var nykära typ 1981 ❤️

  ekivoka pekande konstverk undviker jag helst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekivok - haha, the beauty lies in the eyes of the beholder! Jag ser ett finger i en trasig vante! Tillräckligt irriterande!

   Radera
  2. irriterande? ditt uttryck, inget på frukostbordet i alla fall :)

   Radera
  3. Har väldigt lite statyetter på frukostbordet ö h t ... :-D

   Radera
 2. Fråga 5 skriver jag absolut under på. Det finns inte någon bättre form av en kulturell förmiddag.
  Ha en skön helg!
  /Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men just i dag blev det inte en sån förmiddag, grå himmel här.

   Radera
 3. Haha, den där handsken var faktiskt lite ekivok nu när Hannele påpekar det! Och det är väldigt irriterande när trädgårdshandskarna blir så där, för mig är det alltid långfingret som ryker först. Jag måste vara riktigt otrevlig mot växterna!

  Det är många museer som erbjuder virtuella upplevelser. Man kanske skulle hälla upp ett glas vin lite senare och ta sig en tur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fniss igen, gör du "fingret" så ofta att vantarna går sönder!!!! Om virtuella museibesök: bra tanke, men jag kommer inte loss.

   Radera
 4. Teater är kul, brukar gå lite då och då, men nu blir det förstås inte det. Rolig skulptur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har gått jättemycket på teater, nu blir det alldeles för sällan, ska inte skylla på coronan. Tror slöhet är huvudorsaken.

   Radera
 5. Just det här att läsa en bok tänkte jag inte alls på, det känns som att jag verkligen missade en helt magisk stund. Sitta i solen med en bok är bland det mysigaste jag vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju faktiskt den enklaste formen av kulturnjutning! Den som älskar musik kanske väljer det först, men i mitt fall blir det bok. Fast just idag var himlen grå så det blev inget.

   Radera
 6. Älskar den lilla skulpturen. Den är såååå fin och rolig samtidigt. Bra att det var pek- och inte långfingret;-)
  Gillar och ditt svar till sista frågan. Mera komplicerat än så behöver det liksom inte bli, eller hur!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humor förgyller det mesta, inte sant? Synd att det inte verkar bli balkongväder denna lördag.

   Radera
 7. Inga bibblanbesök här på dryga månaden, annars ofta.
  Kultur på balkongen varje förmiddag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men denna lördag är det onödigt många moln ute och far!

   Radera
 8. jag håller med dig om att man blir alltför överväldigad av ett stort museum. då får en begränsa sig redan från början. jag smyger till biblioteket och hämtar mina böcker utan att ha kontakt med en människa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Louvren kommer jag t ex aldrig att besöka igen - om jag nu tar mig till Paris en gång till. Åt h-e för stort. Och Mona-Lisa åt h-e för liten!

   Radera
 9. Den näven var ganska häftig, den har attityd! Vårt bibliotek är tack o lov öppet, man har också tagit bort böter o omlånestopp så man inte ska känna sig tvungen att transportera böcker tillbaka om man inte har möjlighet. Sista frågan håller jag fullkomligt med dig om, trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog biblioteket är öppet, men jag har hållit mig därifrån. Har för all del läsning hemma så det räcker, men ibland vill man åt något särskilt.

   Radera
  2. Passerade "mitt" bibliotek i dag. Det är rätt stort, men där inne får nu högst 15 personer vistas åt gången. Jag gick inte in.

   Radera
 10. Jag gillar typ hembygdsmuseer och stadsmuseer, ger ofta en bra inblick i traktens historia, gärna små sådana.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med! Har tänkt gå till Stockholms Stadsmuseum som var stängt för renovering men öppnade igen, för rätt länge sen. Får satsa på det när/om världen blir normal igen.

   Radera
 11. Bra att jag fick reda på att det var en trasig handske. Det såg jag inte först :-).
  Kommer aldrig att besöka Louvren mer - kom in genom någon konstig entré och kom aldrig längre än till ofantliga salar med gobelänger.
  Det låter som om du gillade komedier som jag. Avskyr actionfilmer och läser gärna deckare men ser inte dem på TV eller dator. För övrigt ser jag nästan aldrig en amerikansk film utom dem som Fred Astaire är med i.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fred Astaire!!! Han kunde dansa han! Men inte dräller det av visningarav hans filmer numera? Om Louvren är vi helt överens. Och vad beträffar filmval så tycker jag det räcker med "äkta" våld och elände, fram för andra sorters historier!

   Radera
 12. Sitta och läsa utomhus är perfekt sysselsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en ren njutning om vädret är rätt! (och boken bra förstås)

   Radera