torsdag, april 23, 2020

Koltrasten är i alla fall jublande glad!

Har för första gången på över fem veckor tagit bussen ner till city. Vi var aldrig fler än sju passagerare samtidigt, satt glest. Det är märkvärdigt med den tystnad och stillhet som råder i stan, i alla fall om man inte stirrar sig blind på några uteserveringar där det ser onödigt fullsatt ut.

På hemväg promenerade jag. Tog Västerlånggatan genom Gamla Stan. Ett pålitligt turiststråk där butiker och fik och matställen ligger supertätt. De ligger där fortfarande, men de är stängda. Skulle tro att ungefär tre av tio hade öppet. Fast kunderna lyser med sin frånvaro. En restaurang skyltade med att man fick äta för halva det pris som står på menyn. Såg ingen vid borden.

Modebutikerna går i konkurs i en strid ström. Flash, MQ, Sörmans har sagt godnatt. Masai är en av dem som går i putten, halva priset på allt. Fler följer.
Rejält deppigt är det, trots att vädret inte kunde vara bättre. Eller jo, det kunde det, för temperaturskillnaden mellan sol och skugga är så dramatisk att det är så gott som omöjligt att vara rätt klädd. Svettigt i solen, huttrigt när man är utom räckhåll för de livgivande strålarna.

Ett glädjeämne har jag ändå på hemmafronten: koltrasten är i sitt esse! Som han sjunger där utanför våra fönster! Helt fantastiskt är det. Så skönt att någon är jublande glad!
Och så kan man ju alltid ägna sig åt helgfrågan från Mia i bokhörnan, som troget levererar varje torsdag eftermiddag, i dag detta: Har du köpt eller fått någon/några nya böcker på sista tiden?

Jo på vägen hem gick jag in i en bokhandel (som tack och lov inte verkade vara konkursfärdig fast vi var nog bara tre kunder där inne) och kom ut med tre pocketar, ni vet, ta tre betala för två. Ett sätt att högtidlighålla Världsbokdagen, kanske? Den infaller i dag.

Det blev hur som helst helsvenskt: Karin Smirnoffs andra bok "Vi for upp med mor", "Kurtisanen" som är sista delen av Anna Laestadius Larssons historiska trilogi och så plockade jag med mig en Carin Hjulström också. Har aldrig läst något av henne. Men nu kanske det blir av.

Mias bonusfråga gav mig skrivkramp. Hon menar, med all rätt, att vi behöver ha lite kul också, trots att så mycket elände pockar på vår uppmärksamhet. Berätta nåt roligt! manar hon. Och då kommer jag plötsligt inte på någonting alls, fast jag vet ju att det finns där!

Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Jag har också varit inne i stan ett par gånger och det är så sorgligt att se hur mycket som får slå igen. Jag var på NK senast igår och det var flera affärer som var stängda även där. Det är som att gå i en spökstad även om det förstås finns folk som rör sig ute (inte konstigt med tanke på att folk ju faktiskt både bor och jobbar inne istan). Mer folk ute på gator, butiker och restauranger här ute i villaförorten men trångt är det ju förstås aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst är det deppigt! Tänk om det inte blir någon ny verksamhet, ingen ny energi ... Vilken tråkig stadsmiljö! Det räckte så bra med konkurrensen från näthandeln, ett elakt virus behövdes verkligen inte.

   Radera
 2. det inte meningsfullt att köpa nya kläder när man inte har nånstans att ta vägen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är naturligtvis så det blir. Och man vet ju inte när man kan få glädje av det man eventuellt köper på den där konkursrean.

   Radera
 3. kul att du köpt en göteborgare :)

  SvaraRadera
 4. vi har också nerlagda affärer och andra som bara har öppet några dagar i veckan. det är så tråkigt. och matställena har det väldigt kärvt.
  svårt att inte veta hur länge detta tråkiga ska vara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorgligt är det, alla jobb som går upp i rök, alla investeringar som varit förgäves ... svårt att tro att det ska kunna bli ens i närheten av tidigare situation.

   Radera
 5. Ditte har ju visat hur öde och trist det är i Gamla Stan - en riktig spökstad. Tycker fruktansvärt synd om alla näringsidkare som inte kommer att klara sig. Och det lär bli många, inte bara i Sverige utan i hela världen.
  Vad gäller restauranger/barer är det nog bara Snaps vid Medborgarplatsen och Thai Boat i Hammarby Sjöstad om lär klara sig utan större förluster.
  Du du faller också för "tre för två", ungefär som jag. Men då jag har introducerat "BPs bytesbokhandel" i vår entré så klarar jag mig ett tag. Har nästan dåligt samvete, då jag borde stöda Akademibokhandeln i centrum...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gruvligt trist. Dåligt samvete går dock inte att ha, för även om jag är en duktig shoppare kan jag inte rädda en endaste butik från dess undergång ... även om det vore trevligt!

   Radera
 6. Inte läst någon av dina böcker men Smirnoffs är ju väldigt poppis. Usch ja, det är tufft för många nu, blir hemska konsekvenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leastadius Larsson är lättläst och läsvärd! Gillade Smirnoffs första.

   Radera
 7. Visst är det fint att höra koltrastens sång. Man får pigga upp sig med det och annat man gillar. Promenader och böcker är ju i alla fall också glädjeämnen. Och detta sköna försommarväder.
  Men verkligen trist att se Gamla stan så öde. Har passerat där ett par gånger de senaste två veckorna och blir så sorgsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vi som går samma vägar (verkar det som) - visst är det obegripligt många ute på promenad längs Årstaviken vanliga vardagar??? Härom dagen fick jag leta andra stråk eftersom allt prat runtomkring mig gjorde att jag inte kunde lyssna på min bok!

   Radera
 8. Jag har inte varit inne i Karlstad på ett tag, så jag vet inte hur det går för affärerna. Det är säkert många affärer och restauranger som har enorma problem nu. Många kommer inte att ha något arbete att komma tillbaka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centrum i Karlstad har ju redan lidit mycket av Bergvik, så det här var inte vad man behövde. Framtiden är dyster.

   Radera
 9. Jag har ingen aning hur det är inne i Linköping nu men kan tänka mig att din beskrivning liknar den - att jobba hemifrån har sina begränsningar - men kanske också skönt att inte se problemen... Saknar att strosa i bokhandeln..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja antagligen samma sak där - och butiksdöden hade ju redan tagit ett hårt grepp i så många stadskärnor! Vi är på väg mot spökstäder!

   Radera
 10. Smirnoffs böcker är jag så nyfiken på.

  SvaraRadera
 11. Det låter tråkigt med alla affärer som stänger ner

  SvaraRadera
 12. Jo, väldigt trist att se alla igenslagna butiker, vi har likadant här i GBG.
  Var nere o skulle köpa "te-artiklar" i "min" butik..igenstängt för gott.
  Får hitta någon annan butik för det.

  Men många butiker är det som går i "putten"...tragiskt. :(

  Ha det bra nu trots allt.

  SvaraRadera
 13. Världsbokdagen hade jag helt missat. Blev också alldeles ställd inför att klämma fram något skrattframkallande roligt, svårt numera på den fronten, men visst är det nog bra att bli påmind om att försöka hitta glädjeämnena, även om de är små.

  SvaraRadera