tisdag, april 07, 2020

Vårkänslor av lite skilda slag

Hur har vi det med vårkänslorna? Lite blandat med virus kanske? Ja, allt annat vore väl konstigt. Men när Mia i bokhörnan bestämde ämnen för tisdagstrion hade hon självklart vanligt aprilväder, ljusare dagar och kanske en och annan liten tanke på romantik i skallen. Temat är nämligen vårkänslor

Osökt kommer jag att tänka på "Ronja Rövardotter". ”Bli inte rädd Birk, sa Ronja. Nu kommer mitt vårskrik! Och hon skrek, gällt som en fågel, ett jubelskrik så att det hördes långt bort i skogen.” 
Tack för den Astrid Lindgren, vi borde nog brista ut i vårskrik lite till mans även om glädjen över att den årstiden är här denna gång blandas med andra känslor. Fast den Lindgrenska varianten på primalskrik skulle kanske lätta på trycket!

Rachel Carson, en amerikansk biolog, kom 1962 ut med boken "Tyst vår" (Silent Spring) och den blev en startpunkt för den moderna miljörörelsen. Carson och hennes kollegor kunde visa hur kemiska bekämpningsmedel använda i jordbruket bokstavligen ledde till att fågelsång tystnade, djur dog. Få böcker har förmodligen gjort lika stort avtryck i samhällsdebatten och -utvecklingen. Den har till och med kallats "världens viktigaste bok".

"En dag" (One Day) av David Nicholls börjar just den dag då vårterminen tar slut. Två unga människor möts och kommer märkligt nog fram till att de ska fortsätta ses  en gång om året, på samma datum. Vilket de också gör, i tjugo år åtminstone. En underbar roman, tyckte jag.
Rundar av med lite vintergäck.
Snart utblommad: vintergäck. Men nog sprider den lilla blomman vårkänslor!
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. En dag finns i bokhyllan men ännu ej läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du ju nåt att se fram emot!

   Radera
 2. En dag har jag faktiskt läst, tack vare vår bokcirkel. Minns att den var bra,fast kommer inte ihåg slutet?
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får läsa den en gång till!!! (jag TROR att jag vet hur det går)

   Radera
 3. Rachel Carson är ju ganska tung

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, inget man drar igenom på en fikarast. Jag har bara läst utdrag ur den.

   Radera
 4. Böckerna har jag inte helt otippat inte läst. Håller dock med dig om primalskriket. Ett sådant skulle sitta fint just nu. Synd bara att det ekar så förfärligt i mitt bostadsområde;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch - skrik ett litet vårskrik du!

   Radera
 5. One day låter lite lockande!

  Och åh så vackert med vintergäcken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen One Day. Och älskar vårblommor.

   Radera