fredag, april 03, 2020

Frågan är väl fri?

Elisa Matilda håller fanan högt och presenterar fem nya frågor fredag efter fredag, för hugade bloggare att besvara. Här dagens skörd, frågor framställda i hövlig ton får man anta, eftersom temat är artighet (det kan ju inte vara oartigt att fråga eftersom frågan väl är fri?):
 1. Ser du till att hålla upp dörren för folk? Ja, det är självklart.
 2. Säger du tack för maten även om du ”bara” är hemma? Ja. Fast jag lagat den själv ... En betingad reflex, kanske?
 3. När du träffar någon du inte träffat på länge och ni säger att ni måste ses snart, blir det någonsin av? Ibland men långt ifrån alltid.
 4. Rättar du folk när de säger något fel? Försöker hålla emot. Bra att vara tolerant. Men folk som inte kan säga Schweiz gör mig i alla fall tokig, även om jag biter ihop.
 5. Vad tycker du om butikspersonal som kommer upp och frågar om du vill ha hjälp? Det kan ske på så olika sätt, men ofta är det bara vänligt och hjälpsamt. Fast ibland kan det kännas påfluget, om de inte ger sig, så att säga!
Om man möter oartighet kan man kanske svara med en ilsken blick ...
Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. som inte ens kan säga två konsonanter i början av ord

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då. Du får träna: smör, skola, sjuk, trumpet, brev, kniv .... lycka till! :-D

   Radera
  2. wow, brev uttalas som Schweiz!!
   Finnar kan inte säga Stockholm utan säger Tukholma... lite som japaner.

   Radera
  3. Vadå brev och Schweiz? Du skrev "två konsonanter" .... "br" är två såna och "sc" också, men det blir svårt att få dem att låta lika!

   Radera
 2. Haha, inse vilken kärring jag är!
  1, Självklart håller jag upp och förväntar mig ett tack. Om inte säger jag VARSÅGOD! Svenskar är hopplösa, ouppfostrade. Jag jämför med spanjorer som frågar om de får gå före i kön för de står med en brödbit i handen och jag har hela vagnen full. Inga problem. De tackar, gör sitt köp och innan de går tackar de mig igen. Tycker det är fint!

  2, Tackar inte mig själv och de andra är dåligt uppfostrade. Är jag hos andra tackar jag självklart och jag hör att sonen tackar också så någonstans blev det väl lite rätt.

  3, Väldigt sällan ...

  4, Ähum ... Det beror på vem det är, situation och vad det gäller. Men generellt, ja. Jag rättar gärna, har alltid rödpennan beredd.

  5, Det beror på hur det görs. Det är helt Ok att de kommer fram och frågar om jag vill ha hjälp och sedan avlägsnar sig med orden "Det är bara att säga till!". Vill inte ha någon som springer efter mig men jag vill heller inte bli ignorerad.

  Så. Ärligt svarat. 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärlighet lär ju vara längst, som bekant ... Tror du har rätt: svenskar är, generellt, lite mindre artiga än många andra. Synd.

   Radera
 3. kan en säga Schweiz på olika sätt? nej, en vill bli lämnad ifred i butikerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojojoj du anar inte hur många HOPPLÖSA fall det finns av folk som absolut inte kan säga Schweiz. Även i radio och tv. Jag blir galen.

   Radera
 4. Graffitin är riktigt bra. Gillas skarpt. Skrattade gott åt uttalet av Schweiz. Har faktiskt aldrig tänkt på det, men du har helt rätt, nu när du säger det. Än värre är ju när utlänningar tror att Sverige är Schweiz. Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där planket förser mig med bilder, ofta. Bara att tacka och ta emot. Men jag står hellre ut med utlänningars förvirring över vilket land som är det med alper och klockor än jag tolererar svenskar/kollegor med välbetalda jobb som inte ägnar sig åt elementär koll på ords uttal.

   Radera
 5. Haha, vilket underbart exempel. Jag är likadan, landet Schweiz brukar dyka upp i idrottssammanhang och inte sjutton fixar kommentatorerna av att uttala det rätt! Ha en skön helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte ens särskilt svårt! Mina barn har ALLTID sagt rätt, från späd ålder ... vilket orsakat en del fniss från omgivningen ...

   Radera
 6. Älskar att ge folk ”blickar” Hahaha... är nog lite bitchig så där i smyg ���� Man behöver absolut inte ord för att förmedla sina tankar. Finns det olika sätt att säga Schweiz, det har jag nog aldrig hört eller tänkt på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj, folk uttalar namnet på det där landet utan minsta koll. Om du nu blivit uppmärksammad på det kommer du att höra!!!!

   Radera
 7. Jaså Schweiz! Det är ju många som får det fel!

  SvaraRadera