onsdag, april 29, 2020

En lama att tacka?

Den står och håller vakt vid min laptop. Jag tror att det är en lama, även om den inte kommit direkt från Anderna till mig (design okänd). Men lamadjur, som kallas Sydamerikas kameler, är duktiga väktare och får ibland jobba som vallhundar, de kan hålla en hel fårskock i schack, har jag läst. Så då ska den väl, om än i keramisk version, kunna hantera en liten dator, som dessutom nästan alltid står still!?

I verkligheten har jag bara sett lamor på håll, ingen har spottat på mig heller, vilket annars kanske hade varit en upplevelse att småskryta om. Dock är det så att anledningen till att ni nu får göra bekantskap med det här i mitt tycke väldigt trevliga djuret beror på att nyckelordet för Gems Weekly Photo Challenge är TACKA denna gång.

Då tänkte jag att en lama av honkön heter som en fårtjej, alltså tacka. Men hur jag än googlar klarar jag inte av att ta reda på om det stämmer. Lamaflickor verkar inte ha någon egen etikett.

Om du som läser detta vet hur det förhåller sig ska jag verkligen tacka för upplysningen. Man vet aldrig när den kunskapen kan komma till pass. Dessutom är det självklart bättre att tacka en gång för mycket än en gång för lite.

Tack för ordet, tack för att du tittade hit, tack för att du läste. Men nu får det vara tackat och klart för denna gång.

En tacka i trä, tänkt att leka på/med, tror jag. Anonym träskulptur som finns i flera exemplar
 vid Hornstulls strand. Påminner om något som jag tyckte var väldigt roligt en gång i tiden:
Far får får får? Nej, får får ej får, får får lamm
Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. någon tacka är det inte med fin illustration till temat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller klockrent fusk??? fast nu petade jag in en tacka i trä i alla fall ...

   Radera
 2. Jag har sett lamadjur här i Wales, men oftare ser man alpacka här.
  Kan inte hjälpa dig med flicklaman, tyvärr.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alpacka är väl lite finare än "vanlig" lama, åtminstone i garnbranschen - trodde inte de fanns i Wales! Ha en bra dag du också!

   Radera
 3. Hittade lite om det där med vad lamafamiljens medlemmar kallas på en annan blogg: https://www.christineabroad.com/sv/lama-fakta/

  Sto, hingst, valack och föl heter det enligt henne. Tacka är ju för får och getter och en lama tillhör ju inte den familjen. Båda är ordningen partåiga hovdjur men sedan skiljer de sig: laman tillhör familj kameldjur och får tillhör familj slidhornsdjur.

  Hur som helst, söt är den där den vaktar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, Google funkar bättre på din dator än på min ... :-D "Slidhornsdjur" är också en ny bekantskap! Man tackar :-D

   Radera
 4. Jag får tacka för ett trevligt inlägg men jag kan tyvärr inte hjälpa dig med lamaflickornas namn. Spännande att de hjälper till att valla får, det hade jag ingen aning om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen heter de sto, men det hade jag då inte en aning om! TACK för att du tittade hit!

   Radera
 5. För min del är det helt ok med en lama när skribenten tackar så fint för visat intresse!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Bra att Emma sin vana trogen har gjort research åt dig. Måste ge dig en eloge för hur du tacklade temat, hur smart som helst. På köpet lärde jag mig att just keramik-lamor av någon anledning är väldigt poppis som "odlingsset". Det visste jag inte. Hade inte heller en aning om att de vallade får. Guuu så mycket man lär sig:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, kunskap får vi aldrig för mycket av. Värdelöst vetande ska icke föraktas!

   Radera
 7. (maken tyckte att jag behöver en påfågelväska:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/04/pafagelvaska.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart behöver du minst en!!!

   Radera
 8. Jag vet inte mycket om Lamor, definitivt inte vad honorna heter, så de är nog som du skriver Tackor precis som fårhonorna. Lama är ett gulligt djur, de finns en del här omkring som folk brukar ta med sig på julmarkad. Små o söta. Jag tackar för ett fint och kul inlägg i ovanlighetens namn. Tacka för mig för denna gång.
  Kramiz

  SvaraRadera
 9. Fin är den men enligt lama/alpackaföreningen så säjer man oftast sto. I övrigt används liknande benämning som för hästar. Men helt oavsett så är din lama fin. Just lamor fanns förut på Huvudsta gård i Solna och där har jag jag sett dem. Mne även i Sydamerika och i Tibet.
  Kul vinkling på temat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj i Solna! Har sett några på höglandet i Peru, för väldigt länge sen.

   Radera
 10. Heisann, ble enda litt klokere etter å ha lest ditt innlegg. Først lærte jeg at tacka er det samme som sau på norsk, nå har jeg lært at hunnsauen heter tack- undrer på om vi har et navn for henne på norsk....joda, jeg visste det jo når jeg slo det opp, søye, er det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Språklektioner är kul! Mitt hittills absolut svårastE noRska ord är FORTAU, glömmer det ofta, kan inte härleda det till nånting!

   Radera
 11. Tycker vi godkänner lamatjejer som tackor, fin tolkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den! En sak är säker: min lilla lama kommer inte att protestera.

   Radera