onsdag, april 15, 2020

Kvar bland frestelserna

MUNK är veckans nyckelord när man tittar in hos Sanna som håller i Gems Weekly Photo Challenge.
Låt mig konstatera direkt: jag känner ingen mänsklig munk, har nog inte träffat någon över huvud taget, bara sett på håll. Även om jag alldeles nyss umgåtts med Broder Edvin, en munk som figurerar i kretsen kring den unga Kristin Lavransdotter ... men riktigt bekanta blev vi förstås inte, även om hans roll i romanen inte är oviktig.

Frestande?
Återstår därmed det ätbara alternativet. Knappt har man smällt i sig och smält påskens Jansson förrän nästa frestelse alltså gör sig påmind. Ica har den "goda" smaken att till råga på allt erbjuda de söta bakverken till extrapris, fem munkar för en tjuga. Billigt om man jämför med vad kondisbitar brukar kosta, men det gör dem ju inte till nyttigare föda. Hur som helst är vi kvar bland frestelserna.

Nu är jag inte hysteriskt förtjust i vare sig donuts eller munkar, så chansen att jag ska stå emot är hyfsat stor. Men nog ser de goda ut, nygräddade, försedda med choklad, strössel och vad mer det nu är som man öser över dem, för att locka alla oss som inte har världens bästa karaktär när det gäller att hantera kaloristinna njutningar.

Nyckelorden i den här fotoutmaningen är i år så kallade homonymer, ord som skrivs och uttalas likadant, men ändå kan betyda helt olika saker. I det sammanhanget är just ordet munk ovanligt laddat  en gudstrogen renlevnadsmänniska ställs mot en praktfull, världslig frestelse ... bara att välja!

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. vi köper EN till fikat och delar med maken ❤️
  (där sitter han vid sin dator och pratar utrikiska)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En halv räcker säkert gott och väl.

   Radera
 2. Det finns munkar och munkar ... De där på ICA och liknande är goda första tuggan men sedan blir det bara flottigt och sött.

  Men visst är det gott ibland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag ska unna mig ett bakverk blir det av annan typ.

   Radera
 3. Under ett tag träffade jag en väldigt trevlig munk ca gånger per månad. Detta var i Sverige. Han tyckte jag var lite tråkig för att jag inte följde Big Brother på TV, för det gjorde han.
  Förutom mänsklig munkar så tänker jag på ätliga munkar som består av ett kex med skum och choklad runt. Tror det heter chokladbullar utanför Göteborg där vi kallar dem munkar.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha där fick man kännedom om ännu en munkmodell! Big Brother - jaha, trodde inte det var nåt kloster direkt ... :-D

   Radera
 4. Jag har också sett annonsen där det står munkar och donuts, och har undrat vad det är för skillnad - och ser att du också skriver så - vet du vad det är för skillnad på en munk och en donut?
  Margaretha
  som trodde att en
  degnöt är en degnöt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad skillnaden är, men på engelska blir det alltid donut - munk låter svenskare, inte sant? Det kan mycket väl vara precis samma sak, de finns ju både med och utan fyllning och med och utan hål i mitten!

   Radera
 5. Jag har inte svårt att motstå bakverken på bilden. 20 kr för 5 munkar, kan de vara bakade med kärlek? Jag föredrar levande munkar för jag gillar att fotografera dem, för övrigt har vi inget gemensamt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dina synpunkter fullt ut! :-D

   Radera
 6. Känner mig inte ett dugg frestad av munkarna, men en "omgång" Jansson skulle inte sitta fel!
  Du fick till utmaningen riktigt bra:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar definitivt Jansson framför de feta och söta munkarna!

   Radera
 7. Munkar i ätbara former är inte en favorit men visst har jag ätt en och annan sådan. Kan le åt en händelse i Spanska Sahara där jag av beduiner blev bjuden på mintte och en nyfriterad munk i modell mindre. Och visst slank den ner.
  Men jag vet att min mamma, på sin tid, helt klart slagit runt på munkarna på ICA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ätit någon enstaka munk men för väldigt länge sen. Glad att det finns frestelser som jag kan motstå!

   Radera
 8. De där ser sötsliskiga ut men en äppelmunk skulle nog kunna slinka ner!
  svar: Visst är det väl ett fint namn på en fågel med en liten munkmössa! Herrn i huset har en svart mössa och hustrun en brun.

  SvaraRadera
 9. Jag har fallit för frestelsen och köpte en munk för att ha till veckans tema 😁. Tyvärr kan jag inte alltid stå emot om det är ett bra erbjudande på munkar och de är riktigt färska vilket tyvärr också syns på vågen 😑

  SvaraRadera
 10. Heisann, munkeboller ser ut til å være populære blant svensker! Gode er dem!

  SvaraRadera
 11. Fem för 20, nej jag hade inte stått emot annonsen. :)

  SvaraRadera