torsdag, april 09, 2020

Glad påsk!


Påskliljor i 30-talsstuk på ett litet kort får bli mina budbärare när jag önskar er gladast möjliga påsk, trots rådande nuläge. Året var 1940, pappa var 23 år och värnpliktig flottist på Oskar Fredriksborg strax utanför Vaxholm, en period han gärna berättade om under resten av sitt liv. Birgit, som skickade kortet, nämnde han dock aldrig vad jag kan minnas ...

Notera portot: fem öre. För egen del har jag inte skickat ett endaste påskkort, det var nog ganska många år sen sist. Misstänker att inte så många andra heller har värnat om den gamla traditionen. Och det kan inte skyllas på att det i dag krävs elva kronors frankering.

Nu till en annan tradition: Eftersom det är torsdag är det också dags för Helgfrågan från Mia i Bokhörnan. I dag med den rakast tänkbara frågan: Vad läser du just nu?

Jo jag läser med öronen, vilket för närvarande funkar bättre än på papper. Och jag njuter! Boken? Inget mindre än "Kristin Lavransdotter" av Sigrid Undset. Det har gått tjugofem år sedan jag läste den för första gången, den är lysande även nu! En fantastisk kärleksroman som utspelar sig på 1300-talet. Det är radioföljetongens nästan trettio år gamla version, inläst av Ann Lundgren, jag hör. Just den här röstades av radiolyssnarna fram till en av de bästa genom tiderna. Bra val!

En bonusfråga också: Vad är ditt favoritgodis? Ack ja, tänk om jag kunde svara kort och koncist på den ... jag gillar alldeles för många sorter! Bjud mig på skumkycklingar, choklad, marsipan, jag har inte vett att tacka nej till nåt! Men i år jag har bara köpt godisbitar som ligger inslagna i papper eller i färdig påse.

Copyright Klimakteriehäxan

26 kommentarer:

 1. Trevliga kort. Länge sen jag skickade påskbord, men julkort skickar jag fortfarande. Läsa med öronen är inte dumt. Marsipan gillar jag inte, choklad däremot är en favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skickar också julkort, men mycket färre än förr. Choklad, ja tack!!!

   Radera
 2. Kristin Lavransdotter är så fin. har läst den många gånger.jag skulle kunna tänka mig litet av varje till påskgodis när jag nu inte får mitt favoritpåskgodis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fantastiskt roman. Och godis är gott.

   Radera
 3. Du har hittat många godbitar på barndomslandet ser jag. Vilket fint kort! Förstår att du inte hade hjärta att slänga det. Å fem öre var det, ja...

  Har faktiskt aldrig skickat påskkort, bara julkort och till födelsedagar.

  Godis är ju inte min grej, men då jag gillar Dumle (en per dag) så fick det bli en påse till Påsk. Gillar ju inte choklad heller, så det blev ett lätt val;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dumle, ja tack. Men jag kan aldrig nöja mig med en enda ...

   Radera
 4. Svar
  1. Fazer är bra. Bäst? Utbudet är stort!

   Radera
 5. Vilket fint kort och kärt minne.
  Önskar dig också en "god påsk" alternativt trevlig påsk. Kanske båda. Och en annorlunda påsk blir det förvisso.
  Vad gäller favoritgodis så är det knepigt. Men mörk 75% choklad med havssalt gillas. Och även en del smågodis bl.a. lakrits

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gulligt att de skickade kort på det där viset, i den åldern! Hoppas på en hygglig helg. Hoppas inte vräka i mig godis ... Lustig kombo det där med salt och choklad, jag gillar också det.

   Radera
 6. Kristin Lavransdotter vill jag läsa och den finns numera oläst i bokhyllan, nu måste jag bara få tid till att läsa den också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tre delar är det, tar en liten stund. Men himla bra!!!

   Radera
 7. queer-vykort från 1930-talet ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Queer? Kanske det, tänkte inte på det - och det visste förmodligen inte avsändaren om heller i så fall ...

   Radera
 8. 11 kr i porto?
  Jösses, märks att man inte skickat brev på många år..jag är chockad.

  Godis fungerar i de flesta former för mig...det är ju gott för sjutton. ;)

  Ha en fin långfredag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du, saker som ska komma som ett brev på posten kostar minst elva spänn i dag ... och sen får man bara hoppas att de verkligen kommer fram! Godis ÄR gott. Kul att du tittade in här hos mig.

   Radera
 9. Var verkligen länge sedan jag skickade vykort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har helt tappat den vanan. Det finns ju MMS! Kommer fram direkt och kostar inte (minst) elva kronor!

   Radera
 10. Den boken verkar så bra. Gör som du i år, godis i papper får det bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ÄR bra. Märkligt spännande att följa intrigerna på 1300-talet! Vilken tur att det "inslagna" godiset är favoriter som Dumle, Dajm, Snickers, Fazermint ...

   Radera
 11. Klokt med godis inslaget i papper i dessa dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag tror att det egentligen är det man alltid bör ta. Själv brukar jag hålla mig till de övre hyllorna, dit små barnhänder inte räcker ...

   Radera
 12. Här blev det också färdiginslaget godis. Kristin Lavransdotter vill jag också läsa, får lägga inläsningen på minnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radioföljetongsversionen kan laddas ner t o m mitten av maj, sen är den borta. Finns antagligen på andra streamingtjänster också. Och godis i papper, det är nog det man ska hålla sig till! När man nu inte kan låta bli snask ...

   Radera
 13. Men visst var det ändå något speciellt med "snigelposten"? Visserligen slutat samla på gamla vykort, men samlingen har jag kvar. Hade faktiskt ett inlägg på bokbloggen nyligen med påskhälsningar från förr. ;)

  SvaraRadera
 14. Riktigt fint kort. Jag köpte inget lösgodis i år den saken är säker.

  SvaraRadera