söndag, augusti 29, 2021

Broderade "skyltar"

Jag har allvarliga funderingar på att återuppta broderandet. Förr i världen var jag flitig med nål och tråd i en rad olika sammanhang. Med broderigarn sydde jag korsstygn, plattsöm, stjälkstygn, hålsöm. Som resultat blev det dukar och kuddar mest, ibland en väska. Bra presenter! Vid symaskinen blev det faktiskt kläder, riktigt snygga plagg dessutom, som jag brukade få beröm för  ingen annan hade ju likadana!

Ni har antagligen också upptäckt att just korsstygn fått en renässans. Men det har utvecklats en ny nisch: man fyndar ett gammalt broderi som någon lagt ner timmar, dagar, veckor, ja kanske rent av månader på att färdigställa. Nu finns det att köpa second hand för ett par tior, mer uppskattas inte handarbete längre.

Så går den nye ägaren hem och sprättar bort halva det mödosamt förfärdigade mönstret, för där ska nämligen det nya få plats. Det förväntas vara skojigt, gärna något som får betraktaren att haja till, något som står i stark kontrast till de romantiska rosorna eller röda-stugan-idyllen som originalet har som motiv. Inte sällan är det sexrelaterat, ganska ofta tämligen vulgärt, gärna med svärord. 

Det kan naturligtvis vara så enkelt som att jag är för årsrik och för gammalmodig, men jag begriper inte vem som vill sätta en stor k*u*k eller en grov svordom i korsstygn på väggen hemma. Jag vet alldeles bestämt att jag vill det inte, hur välsydda stygn det än är. Men för all del, det är ju fritt val förstås ...

Ändå har jag alltså känt ett styng av korsstygnslust nu. Och det beror på att jag sett exempel på andra sorters broderade budskap, sådana som jag både fattar och gillar. Två av dem blir mina "skyltar" denna skyltsöndag (ni vet att skyltbloggare listas hos BP). 

Om de blir broderade? Av mig, alltså? Tja, ni vet hur det är med Orsa kompani. Lovar ingenting bestämt. Men man vet aldrig ...

Copyright Klimakteriehäxan (men vem som gjort korsstygnsmönstren vet jag inte, har hittat dem på nätet)

14 kommentarer:

  1. Ah, fint!
    Ja, här har du en like. Otaligt är det som jag broderat, virkat, stickat, sytt på symaskin såsom kläder, gardiner mm.
    Har kvar en del av mina tavelalster men förfäras över hur lite handarbeten uppskattas när de säljs. Och det du beskriver, som fulstygn på ett vackert motiv, trodde jag inte fanns, usch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blir så himla ledsen att ingen vill ha, har vett att uppskatta handarbete - utan kallar det förspilld kvinnokraft ...

      Radera
  2. Fint broderat :) När jag var lite var jag en fena på att brodera. Mor satte tidigt nål och tråd i mina händer... men det var för länge sedan typ 55 år sedan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft åtminstone två manliga vänner som broderat hängivet, vid synnerligen vuxen ålder! Du kanske ska starta igen?

      Radera
  3. Svar
    1. Ja jag med - men de vulgära varianterna är jag inte förtjust i.

      Radera
  4. Du verkar ha en massa oanade talanger, bland annat broderi. Det var aningen otippat måste jag säga. Min mamma var en baddare på allt vad handarbete hette, bland annat broderi. Hon lyckades aldrig övertyga dottern att gå i hennes fotspår.

    För några år sedan fick ju virkning en renässans när en svensk skidåkare blev berömd för att han virkade mössor medan han satt på en flygplatsväntade på nästa flyg. Så varför ska inte broderi väckas till liv igen.
    Kul med två broderade skyltar:-) Tusen tack för dom och länken:-)

    PS. Tänkte bara säga också att inlägget var väldigt väl skrivet:-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brodera, sy, virka, sticka, göra batik - jag har testat det mesta och haft roligt i princip hela tiden! Men här ligger tyvärr väldigt många UFOn (Unfinished Objects) och skräpar.
      PS tack snälla!

      Radera
  5. Gillar budskapen i båda skyltarna. Men se handarbeten är inget för mig. Har fullt med dukar och andra handarbeten som mamma och mormor broderat och lämnat det mesta till Stadsmissionen. Har inte ärvt deras talang eller intresse just för detta.
    Spännande att se om du kommer i gång igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar man det inte är det ju bortkastad tid att försöka! Men det gör ont att lämna bort det mamma och andra gamla släktingar gjort.

      Radera
  6. Svar: Sååååå glad jag blir att läsa att du köpt serumet. Visst funkar det! Efter fyra veckor är fransarna riktigt långa och fina. Sedan är det bara att underhålla "verket" med serumet två till tre gånger i veckan.
    Så härligt när nåt man köper (för relativt dyra pengar) verkligen funkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blev ju jättenöjd - men inser att jag glömt bort det, måste nog spä på lite. Tack för tipset!

      Radera
  7. Jag jobbade ideellt några år på loppis. Vi fick in mycket från dödsbon, bland annat handarbeten som var halvfärdiga. Det var mycket som bubblade upp till ytan när jag såg de vackra ofullständiga broderierna, och jag hoppades alltid att de skulle finna köpare som skulle färdigställa dem. Färdiga broderier gick också för en spottstyver, timlön ska vi inte ens tala om. Jag är jätteglad över en renässans för handarbeten, hejar på dig så du kommer igång igen!

    SvaraRadera
  8. Jag har aldrig kunnat sy snyggt, eller broderat nåt annat än det mest enkla - alltså korsstygn. Men å andra sidan har jag aldrig gillat stilen, kanske det förmodligen är därför. Jag fungerar så, gillar jag nåt så lär jag mig - och det enda i handarbete jag gillade var att virka. Så det har jag gjort även dom senaste åren. Det blev en liten virkad tröja till vår hund bl.a.!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera