torsdag, augusti 12, 2021

En stor berättare har tystnat

Zacke gjorde också Sommar i P1 2007.
Bild från Sveriges Radio.
Sportjournalistikens elegantaste gentleman är död. Göran Zachrisson blev 83 innan han blev ännu ett offer för cancer.

Han blev en nyskapare i sin bransch. Visste att hantera sin välmodulerade röst, insåg att några tysta sekunder mitt i en speakertext hade effekt. Hans formuleringar var precisa, informativa, välavvägda, bildvalet likaså. Det blev stilbildande berättelser.

Zacke – han kallades ofta för det – tröttnade aldrig på idrott. Han provade på många, seglade gärna, svängde snyggt på slalomskidor. Golf tände han på redan tidigt. I trettio år arbetade han på Sveriges Televisions sportredaktion innan han gick vidare till kommersiella kanaler.

Göran kom att bli Sveriges ”Mister Golf”, själv en duktig spelare och en period chef för tidningen Svensk Golf, men tidigare i karriären bevakade han också andra sporter. Och han gjorde det med vaken blick.

Jag glömmer aldrig den där dagen när han kom fram till mig på Rapport-redaktionen och undrade om det var jag som var redaktör för sändningarna den kommande helgen. Jo, det var det. Då hade han bara en fråga:
-Är du intresserad av en intervju med en skidkille som man aldrig förut sett? Han är kanonbra och kommer att bli något stort, tro mig!

Jag tackade självklart ja. Visste att det brukade bli bra resultat när Zacke var i farten. Intervjun gjordes och sändes. Och Görans spådom slog in, för snart visste varenda svensk vem Ingemar Stenmark var. ”Vår” intervju med honom kan ha varit den första i tv någonsin, men jag har aldrig lyckats kolla det.

Zacke utmärkte sig inte bara för sin språkliga elegans och sina noggranna förberedelser. Han var noga med sitt yttre, kanske satt det i sedan tiden när han extraknäckte som fotomodell i dagstidningarnas annonser för PUB:s herrkläder. Ingen på idrottsgalan, ovsett ålder, bar upp sin smoking bättre. Lammullströja, välknuten slips hörde till vardagen. Det stämde så bra med hans välavvägda texter: aldrig överdrifter, alltid korrekt. Ibland glimtade humorn fram. Som när han följt en golfbolls bana genom luften fram till landningen: ”Bollen landar på green som en fjäril med ömma fötter”. Det finns faktiskt en hel bok med mer eller mindre odödliga Zacke-citat!

Livet var dock inte alltid vänligt mot Zacke. Både hans fru sedan många år och en av sönerna avled i cancer. I samma veva förlorade han sin hund.  En annan tung period inträffade när han greps för rattfylleri hemma i Djursholm. SVT-kollegan Jens Lind gjorde en dokumentär om Zacke, och i den berättade han öppet om alkoholproblemen och skammen kring polisingripandet. Han riskerade fängelse, men slapp – och blev jublande glad över det.

Golf kommenterade han till och med efter att han fyllt 80. Älskade direktsändningen, anspänningen, det andlösa ögonblicket när bollen är på kanten till hålet och kan avgöra en hel tävling genom att trilla i – eller rulla förbi.

Gjorde Zacke själv någonsin en hole-in-one? Vet inte. Men jag hoppas det. I sportjournalistikens värld gjorde han många.

Copyright Klimakteriehäxan 

6 kommentarer:

  1. Otroligt så många kända profiler som lämnat oss bara senaste året. Jag har tappat räkningen:(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är helt galet faktiskt! Många stora hål lämnar de efter sig.

      Radera
  2. Vem känner inte till Göran Zachrisson! Han är ju precis som Bengt Grive, Bosse Jansson och några till förebilder för varje nyutbildad journalist.
    Så skoj att just du tipsades om en intervju med Stenmark. Det klippet visades förresten i Sportspegeln igår. Jens Lind hade sammansatt hyllningen till "Zacke". Att just Lind och Zachrisson är bästa vänner förstår jag. Tror nog att Jens Lind gärna går i Zackes fotspår. De är väldigt lika i sin rapportering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte säker på att sekvensen med Stenmark du såg kom ur just det reportaget, men kanske. Lustigt nog har jag inte en susning om vem Bosse Jansson är? och jag har ändå jobbat en del med sport! Om du inte såg hela dokumentären om Zacke så går min länk i texten till den. Jens hymlar f ö inte med att Zacke blev hans förebild.

      Radera
  3. Så fint du beskrivit Göran Zackrisson. Jag hade nöjet att träffa honom några gånger och det är minnesvärt. Det var i sportsammanhang och då tillsammans med Plex Pettersson och några till.Väldigt roligt att läsa om att du gjorde den här "första" intervjuven med Stenmark. Och en stor skidåkare blev han ju. Jens Linds dokumentär om Göran Zachrisson såg jag och uppskattade den. Jag har tyckt om i princip allt han gjort. Är förtjust i hans sätt att berätta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zacke var genomtrevlig, tyckte jag. Och Linds dokumentär om honom är sevärd. Utan Zacke skulle golf inte vara så stort som det är i dag i Sverige.

      Radera