måndag, augusti 09, 2021

Slätgöring som botgöring

Jag avskyr att stryka. Ändå blir jag ju tvungen. Skrynkliga dukar, det har mamma präntat i mig, kan man bara inte ha. Det kan handla om vana, men jag anser att hon hade rätt: en duk full i veck och rynkor gör väl ingen glad? Mönstret försvinner, tjusigt broderi kommer inte till sin rätt, det ser enbart slarvigt ut. Så det är bara att hacka i sig, ta fram strykbräda, stänkflaska och strykjärn och sätta fart. Jag blir ofelbart både svettig och på dåligt humör, och eftersom jag vet det blir det inte särskilt ofta.

Nu har jag ändå genomlidit en sån session av det som på fackmannaspråk kallas slätgöring. Just på sommaren brukar det bli nödvändigt, jag kan konstatera att jag mer än en gång redan ondgjort mig över denna syssla här på bloggen, så det här är på sätt och vis en tjatig repris.

Har nyligen skaffat en sån där ångspruta vilken faktiskt funkar, i alla fall sedan en anställd i en modebutik tipsade mig om att man ska hålla munstycket på plaggets avigsida. Det gör skillnad, märkligt nog! Men biter inte så bra på bomull, så det blev mest vanlig strykning: två klänningar, en skjorta, en blus, två dukar och en kjol. PUH.

Det som är riktigt konstigt i sammanhanget, det är att jag ju lovat mig själv att aldrig mer köpa någon persedel som kräver strykning. Jag älskar begreppet TTT som min idol Katja of Sweden lanserade redan på 50-talet: Tvätta, Torka, Ta på. Likväl har jag plagg i både bomull, siden och linne, förvisso nästan inget nyinhandlat, men de hänger ju där.

Kanske kan jag sätta likhetstecken mellan begreppen slätgöring och botgöring? För det känns som ett straff när jag står där igen och svettas vid min eländigt tråkiga strykbräda, upptagen med det tristaste köksarbete som finns. Straff för att jag inte håller min föresats och slutar skaffa sånt som ska strykas.

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. min mor har inte präntat i mig nånting... du kan väl lyssna på böcker samtidigt? Titta på film?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyssna kan gå, titta på film/tv inte. Måste ju se på det jag gör!

      Radera
  2. P.S.
    mannen kan väl stryka?! Mina söner är bättre än jag ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej funkar inte i kombination med kryckor.

      Radera
    2. (man kan väl sitta, hög kökspall... sänk brädet)

      Radera
    3. Tror inte jag ska framhärda. Hans skjortor är strykfria ...

      Radera
  3. yngste sonen läste till textilingenjör i Borås, han kan väva tyger (som jag fick... köpa, bra dukar)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att väva är väldigt roligt. Jag har dukar som både jag själv och andra vävt.

      Radera
  4. Katja of Sweden! Hon håller än! Och hennes 3xT också. Jag stryker ganska sällan men det händer och då åker en bra bok på i lurarna eller P1 så jag får lite underhållning under arbetet. Turligt nog är maken en fena på att stryka så jag överlåter det helst åt honom.
    (PS Nu är länklistan fungerande och givetvis finns du där)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste nog sätta det i system, det där med att ha något riktigt bra i öronen när jag stryker.
      Tack för länklisteplats! Till den verkan det hava kan!

      Radera
  5. Nu är jag aningen förvånad här. Har du ingen tvättstuga i huset, alltså en tvättstuga som har en mangel? Det har vi. Så sängkläder blir manglade, kökshanddukar likaså. Resten förblir ostruken. Jag stryker över plaggen med handen när dom kommer ur torktumlaren/torkskåpet. Det räcker gott, för jag bara hatar strykning. Precis som du.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo då. Manglar linnedukar. Lakan blir släta ändå. Men måste stryka enstaka klädesplagg och mindre dukar (har väldigt fina!).

      Radera
  6. Linnedukarna jag har, de hemvävda så måste jag stryka nu, när jag ingen mangel har. Lämnade den kvar på Åland...jag har precis som du bestämt mig för att jag aldrig skulle behöva stryka mera men pytt heller, jag stryker i alla fall även om jag inte gillar det alls.

    SvaraRadera