torsdag, augusti 26, 2021

Flitiga författare

Ideligen blir jag imponerad av författare.
Förvisso när jag läser något de skrivit och tycker att det är bra. Men även utan att ha läst 
 det är ju omöjligt att hinna med alla böcker som bara sprutar ut över oss, jag hinner inte ens med dem jag är allra mest sugen på!

Det som jag verkligen beundrar, det är skribenternas outsinliga energi. Ny text växer ständigt fram i deras datorer, det blir romaner, deckare, det blir feelgood, det blir true crime, det blir memoarer och biografier. Allt kan ju omöjligt vara jättebra, men kvantiteten är enorm även om kvaliteten inte alltid är lika hög. Dessutom sköter de ett mer eller mindre, men ofta mer, krävande arbete vid sidan av skrivandet.

Och jag är naturligtvis inte ensam om att undra hur det går till. Ta min journalistkollega Johan Ripås, till exempel, hans fjärde bok "Sönderlandet" är just ute och han är redan igång med nästa. Johan har skrivit samtidigt som han är småbarnspappa och arbetat heltid. "Hur gör du för att hinna?" frågar jag på Facebook. Svaret är kort, koncist och glasklart: "Upp i ottan, inga tv-serier." Hans väckarklocka står dagligen på 04.46, avslöjar han, "det råkade bara bli den tiden"!

Advokat- och författarparet Lena Ebervall och Per E Samuelson är vana vid att få samma fråga, så svaret finns redan på deras egen hemsida"När folk frågar hur vi hinner skriva, brukar vi svara att vi spelar inte golf. Skrivandet är helt enkelt en hobby som gärna får fylla kvällar, helger och semestrar."

För egen del kan jag bara konstatera, att jag inte varit småbarnsmamma på länge, jobbar inte ens halvtid. Spelar definitivt inte golf. Vad ska jag då skylla på, som inte lyckas knacka ner mer text än korta bloggposter? Lättja, absolut. Och frustration: det finns SÅ många andra som skriver SÅ bra.

Idag börjar förresten Stockholms bokhelg. En litteraturfestival med ungefär 750 punkter på programmet och aktiviteter spridda över staden. Allt gratis, så vitt jag förstår. Måtte det inte bli oavbrutet ösregn, det vore verkligen synd!

Copyright Klimakteriehäxan 

7 kommentarer:

  1. inga tv-serier är bra svar, själv var jag väldigt duktig på att utnyttja tiden... universitetsstudier och nattjobb

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nog tillbringar man onödigt mycket tid i tv-soffan, det är svårt att förneka!

      Radera
    2. medan barnen var ett par timmar i kyrkans barntimme hann jag en hel del ��

      Radera
    3. Jaså kyrkotimmen var fler än en!

      Radera
    4. fyrabarnsmor4:29 em

      Kyrkans Barntimme är ca tre timmar och där man pysslar, leker, sjunger

      Radera
  2. Roligt med bokhelgen. Men lite uppehåll i regnet vore absolut en fördel.
    Du har ju skrivit en hel del och även böcker och om andan faller på och lusten likaså så sätter du igång igen med ett manus. Du har ju mycket med dig att ta av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore roligt och jag har idéer men .....

      Radera