måndag, augusti 23, 2021

Guldfynd på rean

Rea-dagarna i butikerna tunnas så sakteliga ut nu. De sista prylarna med 70 procents rabatt blir färre för att till sist försvinna helt, till förmån för alla nyheter som, oavsett bransch, ska förgylla hösten (är det tänkt).

Nu för tiden är vi väl ganska bortskämda med att kunna handla till nedprutat pris. Det där med utrensning bara efter midsommar och jul stämmer inte alls, reorna nafsar stundtals varandra i svansen året runt.

Men jag upphör aldrig att förundras över att guldsmedsfirmor också har realisation. I min hjärna är det inpräntat att de ädla metallerna har evigt och stabilt värde, för att inte tala om de äkta stenarna som skänker glitter åt den som har turen att äga smycken av lite högre dignitet.

Såvitt jag minns hade aldrig de där butikerna (Hallbergs, Guldfynd, Albrekts till exempel) rea förr i världen, så när vände det egentligen? Nog kan jag fatta att en del moderna designsmycken kan bli lite mindre eftertraktade med tiden, men guldet och silvret är väl ändå det samma?

Ändå kommer de, reakatalogerna med nedsatta priser på guld, silver, pärlor, diamanter. Dessutom säljer firmor som förr stolt kallade sig "guldsmed" numera en hel del bijouterier till väldigt överkomliga priser, vilket förvisso kan vara trevligt: allt som glimmar är helt enkelt inte guld, men kan pigga upp ändå.

Det var väl ungefär så jag tänkte när jag i ett skyltfönster nyligen fick syn på ett par jättesnygga örhängen i gulmetall till reapris: 69:90. Gick in för att göra slag i saken. Det visade sig att paret i fönstret var det sista. Med kreditkortet i handen stod jag redo att betala nytillskottet i juvelskrinet, inte för att det behövdes precis, men ...

Expediten knappade frenetiskt på datorn/kassaapparaten. Såg förvånad ut, började om. Tryckte på fler tangenter, såg ännu mer förvirrad ut. Så sa hon:
-Datorn säger att örhängena kostar 33 000 kronor.
-Hoppsan, sa jag, då ska jag nog faktiskt inte ha dom.
-Fattar det, sa tjejen, och gjorde ett nytt försök att övertyga maskinen om att artikelnumret hon hade skulle visa ett pris på 69:90.

Det gjorde den inte. Under tiden hade ett par kunder tillkommit, tagit sina nummerlappar, trampade lite otåligt bakom mig som skulle handla för sjuttio spänn. Tjejen stönade. Och gav upp. 
-Du får dom, sa hon i en viskning, jag kan inte stå här i evigheter för att leta reda på felet. Hoppas du får glädje av dem!

Häpen tackade jag och gick. För i den guldbutiken var det inte bara rea, man kunde till och med få smycken alldeles gratis ... men det hör nog inte till vanligheterna. Och eftersom detta är en alldeles sann historia skriver jag inte ut butikens namn, för kanske skulle expediten få problem om detta kom fram? 

Hur som helst är det riktigt snygga örhängen. Oavsett priset. Man kan nästan tro att de är av guld. Av bestående värde.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Vilket kap! jag köpte nyligen ett litet guldhjärta till yngsta barnbarnets dop, när jag betalade så fick jag bra rabatt; för jag råkade även köpa smycken till sonens slottsbröllop på lördag ❤️ köp tre och betala för två... fast inte riktigt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är naturligtvis nöjd - övertygad om att det aldrig kommer att hända igen ...
      Tycker förstås om att få rabatt, men vidhåller är det är lite udda med rea i guldbutiken. Är väl gammaldags förstås ...

      Radera
  2. har inte koll, är ju inte någon stamkund på guldsmedsaffärer - förlovade mig för 40 år sedan... (den andra ringen fick min mor köpa i Finland) men nu har vi ju fem flickor som behöver (?) smycken ibland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart flickor villhöver smycken ibland!

      Radera
  3. Förmodligen gjorde du ett rejält kap eller inte, men du förlorade definitivt ingenting på affären!
    Helt rätt, förr var det inte så vanligt med guldrea, inget av större mått iaf.
    Vid försäljning av ens smycken blir priset inte så högt, tyvärr, bäst att vara rädd om det man har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kapet var på exakt 69:90, därom råder inga tvivel.
      Att älja sitt guld - gör nog bara den som verkligen behöver pengar, för du har helt rätt: tror inte man får ut vad man en gång betalat.

      Radera
  4. Stort grattis till detta fynd.Och säkert kommer du att ha stor glädje av dem. Och visst är det roligt att variera sig även med örhängen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker smycken är kul och de kan få vara hur billiga som helst, bara de inte ser BILLIGA ut!

      Radera
  5. WOW! Helt otroligt! Det är verkligen en solskenshistoria. Att tjejen gav dig örhängena utan att ens ta betalt för 69:90 - stor ELOGE till tjejen:-) Bra att du inte lägger ut namnet på butiken...
    Å tänk nu om örhängena verkligen kostade 33 000 kronor... Jag skulle ju inte kunna låta bli att googla såklart;-)

    PS. Har du tänkt på att Efva Attling aldrig har rea??!! DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon kunde helt enkelt inte ta betalt för dem, eftersom datorn vägrade!
      Örhängena kostade verkligen inte 33 000 spänn, möjligen hade de kostat 200 innan det blev rea.
      Nä har inte tänkt på Attling, men hon gör helt rätt tycker jag ...

      Radera
  6. Men vilken rolig historia. Jag tycker du ska bära örhängena som om de vore värda 33000 minst! Med högburet huvud, stolt som en tupp...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fått beröm för dem till och med! Som tur var inte åtföljt av en fråga om var de var köpta...

      Radera
  7. Me again: Jag är ju aningen trögtänkt som du vet, men jag kom på

    1. Inläggets rubrik är aningen avslöjande kom jag på;-)

    2. Ingen dum idé att visa upp ditt guldfynd;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var inte så säker! Fast jag var nöjd med rubriken, för lite fyndig är den eller hur? Avstod från bild med flit.

      Radera