torsdag, juni 09, 2022

Använder jag bokmärken? OM jag gör!!!

Veckans helgfråga från Mia i bokhörnan är en som jag inte behöver fundera en halv sekund över innan svaret är klart: Hur är det med dig, använder du bokmärken eller gör du hundöron?

Hundöron! Det är ju ett riktigt fult ord och en verkligt ruggig ovana hos dem som viker sådana i böcker, både egna och till och med i andras. Fy fy fy! Alltså är mitt svar ett klart och tydligt och snabbt JA, jag använder bokmärken. 

Men saken är den att jag numera har långt fler bokmärken än jag hinner använda. Dels hade jag samlat jag på mig ett gäng med start för riktigt länge sedan  en favorit i grönt mjukt skinn är från Italien 1972  dels blev det lite maniskt när vi i bloggvärlden började visa Veckans bokmärke lördag efter lördag, på initiativ av Boklysten

Länge var vi rätt många som visade hur vi höll koll på var vi befann oss i läsningen av en bok, här fanns förstås inget krav på hur bokmärket skulle vara funtat: ett konsumkvitto, en snygg klädetikett, en gammal sedel dök naturligtvis utmärkt. Fast ibland kändes det nog som om utseendet var viktigare än funktionen ... och jag höll också stenhårt på att bokmärket jag visade var mitt personliga, tänkt att användas under min egen läsning.

Till skillnad från Mia, som skriver att hon ständigt är på jakt efter nya bokmärken, är jag mer inne på att det är läge att rensa lite. Här på bloggen finns över 80 inlägg med etiketten "bokmärke" så om du vill kolla in min samling är den bara ett klick bort! Åtskilliga av dem jag sparat bär också på någon liten historia, några är riktiga pärlor.

På bilden här nedan ser du ett urval, men absolut inte alla ... de är av papper, plast, metall, textil, foton, trä, magnetiska ... har dessutom några i Barndomslandet och några ligger där de verkligen hör hemma, alltså mellan sidorna i en gammal hederlig pappersbok. 

UPPDATERING: Nu har jag slängt tjugo "bokmärken". Alltid något.

JA, jag använder bokmärken. Men nog har jag väl för många?
Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. Man kan nog inte ha för många tänker jag.

  SvaraRadera
 2. Så tråkigt att låna en biblioteksbok med hundöron, själv är jag rädd om mina böcker, även pocket... vi är fortfarande rätt många som visar upp våra bokmärken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser bara bokmärken hos dig, Gerd och BP - och inte alla lördagar heller - finns det fler?

   Radera
 3. Hahaha! Temat bokmärken ligger mig varmt om hjärtat som du vet. Undrar varför - hahaha:-)
  Har inte räknat alla bokmärken jag lagt upp. I början var det ju mina egna och "riktiga" bokmärken. Sedan var det fler bloggkompisar som postade märken till mig och en bloggare som fotade av olika fejk-bokmärken.
  Har också alldeles för många att använda, men jag spar alla som kommit till mig på riktigt. Sedan har jag ju favo-märken som jag använder länge.
  För nuvarande är vi väl fyra som fortsätter med temat. Å även du la ju upp en råtta häromdagen;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många bokmärken har det blivit ... men vem är den fjärde, förutom du, Hannele och Gerd? Har jag missat. För du räknar väl inte mina återfall eller hur?

   Radera
 4. Bokmärken är kul men det var ett tag sedan nu jag visade några! Länge sedan jag visade mig överhuvudtaget. Haha!

  Hundöron är ajabaja!

  SvaraRadera
 5. Bokmärken är kul men det var ett tag sedan nu jag visade några! Länge sedan jag visade mig överhuvudtaget. Haha!

  Hundöron i böcker är ajabaja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt att du är tillbaka!

   Radera
 6. Jag har inget behov i tjogtals med bokmärken, men jag har tänkt ganska länge att jag ska försöka få tag i något fint bokmärke av beständigare material än papper, men vet inte var jag ska börja leta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska inte leta, man ska bara ramla över det ... ingen behöver tjogtals, jag ska rensa bland mina faktiskt!

   Radera
 7. Jag förstår inte riktigt vitsen med det hela . Inte annat än att ett bokmärke kan vara vad som helst. Alltså något man samlar på som med frimärken eller annat. Inte direkt att man har det i en bok.
  Du har ju en gedigen skörd och har samlar länge.Kul att läsa om bakgrunden och se några av dina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu är det färdigsamlat, jag ska ha färre, inte fler bokmärken. Det blir ändå så att man använder vissa favoriter, andra ligger bara.

   Radera
 8. givetvis gör inte inte hundöron i böcker. varken sina egna eller andras. hela världen är full av lämpliga bokmärken i form av kvitton, biljetter, tändstickor, pennor och rentav riktiga bokmärken som en samlat på sig genom åren på resor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Souveniraspekten är bra. Många av mina bokmärken gör att jag minns när och var jag lagt vantarna på det. De tar ju heller inte så mycket plats vare sig i packningen eller hemma!

   Radera
 9. Bokmärken kan man väl inte ha för många av? Fin mix du verkar ha. :)

  SvaraRadera
 10. Jag har också många men det är lite roligt.

  SvaraRadera
 11. Jag har många men det finns utrymme för fler än så länge.

  SvaraRadera