onsdag, juni 01, 2022

Bokpresent som passar

Enligt O tycker det är dags att fundera på böcker man tycker att just unga borde läsa innan de tar steget in i vuxenvärlden på riktigt. "Det kan vara en bok du älskade som ung, en klassiker som håller ännu eller kanske en alldeles ny favorit" skriver hon. Därav veckans kulturfrågaVilken bok passar fint som studentpresent?

Först av allt får man väl fundera på om den som ska uppvaktas har specifika intressen: blivande jurist? någon som satsar på läkarlinjen? journalist? proffsidrottare i vardande?

Den nya generationens jurister bör läsa något av Lena Ebervall och Per E. Samuelsson, som i romanform beskriver svenska rättsskandaler. Exempelvis "Hans Majestäts olycklige Kurt" eller "Florence Stephens förlorade värld". Efter läsningen ställer man sig ofelbart frågan: HUR kunde detta ske?

En blivande medicinman ger jag gärna "Den odödliga Henrietta Lacks" (The Immortal Life of Henrietts Lacks) av Rebecca Skloot. Där finns den otroligt gripande berättelsen om den unga kvinnan vars tumörceller gett cancerforskningen så stor kraft. 

Till journalistaspiranten föreslår jag Svenska Akademiens ordlista  den borde i princip alla ha, fast det gäller ju att använda den också! Ett alternativ är annars "Ordets makt och vanmakt: Mitt skrivande liv" av Jan Guillou.

Den som vill bli stor i sportens värld har naturligtvis redan läst David Lagercrantz' bok om Zlatan, men nu finns ju också "Adrenalina: Mina okända berättelser" som fotbollshjälten skrivit med hjälp av Luigi Garlando.

Eftersom alla människor äter är det ett allmängiltigt förslag att ge bort "Kärlek, oliver och timjan" som är en av flera väldigt vackra och dessutom användbara kokböcker med recept av Anna Bergenström. Visst, det är omodernt med kokböcker när alla tips kan googlas fram, men ... mat är gott och det blir rent förföriska bilder!

Någon av "lådorna" från Novellix är också en bra idé, med kortare men välvalda texter. Finns med väldigt olika inriktning.

Oj det blev ju riktigt många! Ironiskt nog känner jag inte en enda ung människa som för första gången tar på sig den vita mössan i år. Hade varit roligt att få stå på en skolgård och vänta på "utspringet" igen, gärna med en passande bok i beredskap.

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. jag har gett bort kokböcker och det brukar falla väl ut. de flesta är ju på väg hemifrån. Svenska Akademiens ordlista är ju också bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är bara hur man får folk att använda ordlistan?

   Radera
 2. Anonym3:44 em

  Tycker kokböcker är ett smart val. Ingen student i sikte här heller! Ha det gott! Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokböcker var väl ännu bättre förr - nu hämtar nästan alla jag känner sina recept på nätet. Gäller både ung och gammal.

   Radera
 3. Tack för tips! Har inte alls funderat på detta eftersom vi i år inte har just studenter vi känner Men just intresseområdena är ju viktiga. Jag hade kanske också satsat på en kokbok av det roligare slaget om det intresset funnits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För egen del är jag lite sugen på Zlatan-boken. Trots att jag vare sig är i studentåldern eller planerar för en häftig idrottskarriär ...

   Radera
 4. Jag kommer inte ihåg mer än en titel - till boken jag läste tre gånger som ung och minst lika många gånger till när jag behövt fräscha upp min tyska. Fast jag har läst den på svenska också. "En clowns åsikter" av H. Böll - men ... kanske är det bara jag som fångas så totalt av den stackars clownens olyckliga kärlek och sorgliga barndom.

  Jag har läst massvis med böcker från tonåren och framåt - men inte minns jag några titlar! En bok påverkade mig starkt som ung kvinna - jag läste den två gånger på raken. (Det gjorde jag ofta förr.) Sen hittade jag den på bibblan kanske 30 år efteråt... och förstod inte alls varför jag tyckte att den var bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ansichten eines Clowns" köpte jag och läste 1970 i Wien. Var oerhört stolt över att ha läst den - på originalspråk - innan han fick Nobelpriset!

   Radera
 5. Kul med olika yrkeskategorier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om man har lite hum om vilken inriktning den unga människan har så!

   Radera
  2. och det har man sällan

   Radera
 6. Svenska Akademiens ordlista borde verkligen alla ha. Grejen är bara den att den är aktuell i bara ett år. Sedan kommer nya ord till och då är boken ute. Tyvärr.
  Zlatan har jag såklart läst. Adrenalina väntar jag på att den ska komma ut som pocket/storpocket. Tror dock inte att den blir lika poppis i Sverige som "Zlatan". Gillar inte översättningar, för jag antar att Adrenalina är skriven på italienska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte alls att ordlistan tappar sitt värde från ett år till ett annat. Den trycks inte ofta. Ändringarna är heller inte så himla omfattande! Och nästa upplaga kommer om cirka tio år.

   Radera
 7. Just i år är jag bjuden på studentfest, det är min guddotter som tar studenten, och jag ha ringen aning om vad jag ska ge henne i present! Tror hon gått naturprogrammet, eller möjligen samhälls...eller vad det heter!
  Lustigt nog har jag just den kokboken du tipsar om vid spisen här hemma, dock mer som prydnad, vet inte om jag gjort något recept ifrån den (har haft den i många år), men den är sååå vacker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder recept ur just den boken! Pajdegen på sidan 58 är en favorit.

   Radera
 8. Det var roligt med den uppdelningen du gjorde. Ers majestäts olycklige Kurt har jag så klart hört talas om, men inte läst. Det fanns fler förfärliga affärer under den tidsperioden. Kejneaffären till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs Kurt, du kommer inte att ångra dig

   Radera
 9. Vilka fina tips. Tack för dem!

  SvaraRadera