tisdag, juni 07, 2022

Blågult i bokväg

Det handlar bland annat om efterdyningar efter nationaldagsfirandet i går. Plus lite landskamper i sportens värld. För nu vill Ugglan att det ska vara gult & blått på bokomslagen i denna veckas tisdagstrio.

Konstaterar att det inte dräller av blågula böcker i mina hyllor. Men några måste ju finnas ...? Klart fler blå än gula dock, det minns jag att vi tog fasta på när min första bok skulle få sitt omslag, som ju är gult (du ser den en bit ner i min vänsterspalt) men som jag hoppar över här, lite klädsamt/blygsamt (eller nåt :-D).

"Kådisbellan" är en rätt märklig bok, gul på utsidan förvisso. Författaren, Roland Schütt, har fått den att hänga ihop på ett finurligt sätt som gör att det är svårt att ta paus i läsningen. En självbiografisk uppväxtskildring, även Schütts debut, med både humor och allvar. Blev också film.

Ljust blå är Hasse Alfredsons "Lagens långa näsa" som innehåller 21 kriminalberättelser. Berättare är den pensionerade poliskommissarien Albin Winkelryd och han drar sig till minnes sina mest fascinerande fall. Kanske finns här det perfekta brottet ...? 
Därmed är det blågula, svenska, avklarat för denna gång.

Intensivt blå är "Kane and Abel" (på svenska "Rivalerna"), den första i en serie om tre romaner som jag bara slukade någon gång på 80-talets mitt. Förmodligen var detta det första jag läste av den märklige britten Jeffrey Archer, som sprutat ur sig nya alster sedan dess. Enligt Wikipedia har han idag sålt 320 miljoner böcker. Svårslaget! Men han är en riktigt underhållande författare, både när det gäller politiska thrillers och annat. 

Om/från det blågula Ukraina har jag inte läst en enda bok. Än. Känner inte till en enda författare. De finns naturligtvis. Och man kan anta att nya böcker börjar droppa in, med berättelser om händelser både före och efter den ryska invasionen. Inga feelgood-historier att se fram emot, tyvärr. Nu har kriget pågått i tio veckor!

Copyright Klimakteriehäxan

21 kommentarer:

 1. Tack för boktips, har inte läst någon av dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre väldigt olika, men alla bra!

   Radera
 2. snygga färger, inte läst dessa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska lättsmält alltihop, kan väl passa i sommar och sol?

   Radera
 3. Kane and Abel ringer en svag klocka. Har ju läst de flesa av Jeffrey Archers böcker på 1980-talet, så jag utgår ifrån att även Kane and Abel blev läst. Kan också konstatera att mina "gamla" pocket ser lika skräpiga ut som dina. Undrar egentligen varför jag inte slänger böckerna, för jag lär ju knappast läsa dom en gång till. Men så var det det med att slänga böcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fortfarande många Archer olästa - han har skrivit åtminstone ett 30-tal. Och det där med att slänga böcker, det vet vi ju hur enkelt det är ...

   Radera
 4. Har inte läst någon i din trio. Tack för tips.

  SvaraRadera
 5. Tack för tips inte läst något.

  SvaraRadera
 6. De var inte helt nya de böckerna. Underbart med tips som har levt några år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle jag bara välja bland färska böcker skulle jag inte ha så mycket att komma med ... men bra text har långt liv!

   Radera
 7. Har inte läst någon av dina böcker, men sett Kådisbellan som film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att författaren försvann sen???

   Radera
 8. Läste en hel del Jeffrey Archer tidigare. Kain and Abel har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Archer är bred och lättläst, har skrivit barnböcker t o m.

   Radera
 9. Kådisbellan har jag läst och Hasse Alfredsons novellsamling skulle väl passa bra att läsa i sommar. Den sista boken känner jag inte alls till.
  Och ja, blågult har fått en extra betydelse. Nationaldagen kändes viktigare i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hade tillkommit något i den blågula "festyran" ...

   Radera
 10. Inte läst någon av dina.

  SvaraRadera
 11. Tror jag läst Lagens långa näsa, men det måste ha varit länge sedan.

  SvaraRadera