lördag, juni 04, 2022

Veckans mening – och ett bokmärke

Om Povel Ramel hade levt hade han fyllt 100 år i veckan som gått. Han har förstås firats ändå, fast det ska väl kallas hedrande av hans minne i stället för firande rakt av. Hur som helst så fick jag i alla fall en av Povels böcker i spontanpresent av en kär väninna, och inte nog med det: jag fick ett bokmärke också!

Bokmärket är en liten grå råtta i virkade fasta maskor, nos och tår lite rosa liksom svansen. Inte för att jag generellt sett gillar råttor, men denna är ju riktigt trevlig och fin dessutom! Alltså utökades min samling bokmärken helt oplanerat ännu en gång.

Om du klickar på bilden blir den större och du kan studera min råtta mer i detalj!

Här är det då ett
strålande läge att slå två flugor i en smäll. Så med bokmärket på plats hämtar jag också Veckans mening hos Povel. Han har själv gjort illustrationerna i "Min ordkynniga penna" som har underrubriken "Allsköns alster från Nu och fjärran" och kom ut 1987.

Veckans mening är, det vet ni ju, ett påhitt på lördagar från Skriv-Robert, och det ska vara en mening som höjer sig lite ur mängden av det man läst på sistone. I en av texterna (skriven redan 1960) i den här boken ägnar sig Povel åt svenskens ökade fixering vid det vi har på tallriken (en fixering som inte har minskat). Hans resonemang mynnar ut i en efterlysning av en rätt som jag förvisso inte hört talas om och därmed absolut aldrig saknat, men strunt i det! Här är veckans mening som jag tycker gäller än:

Trots att det blivit så modernt med mat och trots att en väldig massa människor lever på mat, inte så mycket genom att äta den som att studera den, analysera den, skriva om den och bråka med den, så återstår ändå många lika gyllene som obesvarade frågor.

Copyright Klimakteriehäxan

PS Samlandet av bokmärken som man visar upp på lördagar fortsätter fascinerande nog fortfarande hos några glada bloggarkollegor, vill du kolla så kan du klicka dig in till Hannele, Gerd eller BP.

14 kommentarer:

 1. Tänk, vad jag alltid har gillat de som lekt med ord! Ser en del på Povel Ramels programmen på TV nu och ler.
  Låter som en bra bok och ett snodigt snyggt bokmärke har du!
  Veckans mening gäller absolut även idag.
  Även Robban Brobergs ordmakeri gillas.
  Glad pingst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robban var "släkt" med Povel! Fick ockå Karamelodiktstipendiet 1979.

   Radera
 2. tror inte riktigt att jag förstår vart han vill komma. maten är ju av stor betydelse för de flesta. och det är väl jätteroligt med nya matkulturer, ny forskning, nya ingredienser, mat som lämpar sig för diabetiker och glutenallergiker för att ta några som behöver specialkost. och äldre behöver god mat med mycken smak som de känner igen och som ser aptitlig ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker meningen jag valde faktiskt är bättre än resten av just den texten ... (den går ut på att han skojar om nån jättekonstig rätt som inte serveras längre) för det Povel påpekar här, det tycker jag gäller än. Mat är viktigt för de flesta om än på olika sätt, absolut.

   Radera
 3. Kan det bli modernt med mat?
  Härligt bokmärke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja kan det bli omodernt med mat???

   Radera
 4. Absolut ÄLSKAR råttan eller jag vill nog att det är en mus;-) Världens sötaste bokmärke som jag är glad att du delar med dig av. Det förvånar mig inte ett dugg att temat lever vidare om än starkt "decimerat", speciellt just idag;-)
  Veckans menig - Povel Ramel var långt före sin tid med det mesta:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är råttan jättefin! Och det var Povel också, om än av annan sort.

   Radera
 5. Lilla9:19 em

  Råttor är jag gärna utan, men din är ju störtskön:) Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Povel är en favorit hos mig och redan som 10-åring ,när jag såg den första revyn med honom var jag fast. Är tacksam för att mina föräldrar tog mig med då och fortsatte med detta under många år.
  Meningen är "klockren" och visst var Povel före sin tid med mycket av det mesta.Tänk idag hur många tv-program som har mat som stående ingrediens. (Eller bakverk)
  Råttan är riktigt söt. Roligt att ha som bokmärke.
  Råttan är jättefin och

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer att använda råttan i många böcker hoppas och tror jag. Har faktiskt fler av Povel!

   Radera
 7. kul bokmärke, svtPlay visar massa roliga Povel-filmer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast filmerna håller inte lika bra som låtarna tycker jag ... min råtta är jag glad för!

   Radera