lördag, juni 25, 2022

Veckans mening – om tänder och trolldom

Veckans mening hämtar jag denna gång ur en bok som kan vara den märkligaste jag någonsin läst, eller åtminstone på väldigt länge. "Kvinnorna på Gråskär" kom ut 1954 och Maj-Britt Eriksson skrev ytterligare ett tjugotal romaner. Ändå var hennes namn totalt obekant för mig. Hon berättar historier från Roslagen, mustiga och inte utan humor. Här är det tre generationer kvinnor som lever ett hårt liv vid och på havet, med män som stundtals inte duger nånting till, men som ändå kan få hjärtan att klappa. 
Litteraturfrämjandet valde den här boken till serien "En bok för alla" och kallar texten för "målande prosa, ofta med tidstypiska dialektala uttryckssätt" (inte alldeles lättläst om du undrar: säl heter exempelvis själ, vilket jag tyckte var lite överraskande!). Det visar sig också att rönn är "trollträ", åtminstone förr i tiden och på öarna på vår östra kust ... Med ett tips om hur man botar tandvärk blir detta min mening för denna vecka, så som Skriv-Robert föreslår:

Det botas med nie pinnar, peta i tand med pinnarna, ska vara av olika sorters träslag och borra sen in pinnarna i en tionde som ska vara rönn, så blir man av med värken.

Det var den fina omslagsbilden som fångade min blick. Tre kvinnor, tre generationer,
tecknade av Harald Lindberg.
Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Verkar komplicerat att leta rätt på tio olika träslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja faktiskt ... hur går det? gran, tall, en, björk, asp, sälg, alm, sen får man väl ta till både päron, körsbär och äppleträd för att få ihop det - rönnen blir grädde på moset. Där fick jag i alla fall ihop elva! Men hade de så många olika träd på öarna i Roslagen förr i tiden???

   Radera
 2. Anonym3:53 em

  Den boken har jag inte läst, verkar intressant. Men jag visste vad sälen kallas. Läste det för länge sedan i en barnbok. Och så hörde jag det av en skärgårdsbo för ett par veckor sedan.
  Bloggblad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först trodde jag att tryckfelsnisse varit framme - men det hade han inte!!!

   Radera
 3. ska fråga min tandhygienist

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset! Inte det lättaste att få tag på så många olika träd. Men medan jag letar kanske jag glömmer tandvärken;-)

  PS. Gillar Hanneles kommentar. Undrar också vad min tandhygienist tycker om den saken;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så hinner den onda tanden trilla ut innan du är redo med pinnarna ...

   Radera
 5. om jag hade petat i en värkande tand med pinnar av nio olika träslag och krönt det hela med att köra ner alla pinnarna i en tionde av rönn så hade jag säkert svimmat någonstans på vägen och haft ännu värre tandvärk vid uppvaknandet!

  SvaraRadera