onsdag, juni 15, 2022

Regnbågsberättelser

Just nu pågår West Pride i Göteborg och det uppmärksammas i veckans kulturfråga från Enligt O som lyder: Vilka kulturella verk med hbtq+-tema vill du lyfta fram?

Tänker genast på Jonas Gardell, som jag tycker är en av våra allra bästa författare, inte bara när det gäller berättelser i regnbågens färger. "Torka inga tårar utan handskar" är given här, liksom hans självbiografiska "En komikers uppväxt".

Medan jag fortfarande inte hunnit läsa Karin Alfredssons två senaste romaner vidhåller jag att hennes bästa hittills är "Vajlett och Rut", om kvinnorna i Norrlands inland som har en relation som måste döljas, de vet att omgivningen inte kan tolerera den. Historien känns väldigt äkta in i minsta detalj, man känner lukten av fuktiga ullstrumpor när "fröken" eldar kaminen i den iskalla skolsalen ...

Ocean Vuong föddes i Vietnam men kom till USA som tvååring. Hans hyllade "En stund är vi vackra på jorden" (On Earth We Are Briefly Gorgeous) berättar om en jobbig uppväxt, med en mamma och en mormor som båda är analfabeter och om hur han förklarar för sin mor att han inte är intresserad av flickor. Romanen är ett "brev" till mamman.

Copyright Klimakteriehäxan 

12 kommentarer:

 1. Gardell har jag sett. väldigt bra. Karin Alfredssons bok har jag inte läst ännu. Ocean Vuongs bok försökte jag lyssna på, men det fungerade inte alls. jag tror att den ska läsas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vuong fick otroligt bra kritik i USA, jag var inte lika imponerad. Men det är en intressant bild av hur svårt det är med integration.

   Radera
 2. tyckte mycket om Vuongs bok

  SvaraRadera
 3. Vajlet och Rut håller jag absolut med om! Den gillade jag skarpt.
  Torka inga tårar har jag bara sett som tv-serie. Kan inte på rak arm komma på några böcker jag läst med det temat - men så många som jag läser, utan att skriva upp titlar längre, så minns jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde "Ers Majestäts olycklige Kurt" - den har du väl läst hoppas jag?

   Radera
  2. Anonym5:10 em

   Nej, det har jag inte. Ska kanske åtgärda det.
   Bloggblad

   Radera
  3. Anonym5:15 em

   Googlade och såg att den handlar om Haijbyaffären. Jag såg serien på tv.
   Såg att det är samma författare som skrivit ”Mördaren i folkhemmet”. Den var intressant. Minns så väl pratet om Olle Möller när jag var barn och vi bodde i Örebro. Men jag fattade inte allt, snappade bara upp namnet och ”mördare”...lät otäckt.

   Radera
 4. Gardell skulle jag tveklöst svara. Serien "Torka aldrig tårar" var gripande (Både böcker och teater)
  Karin Alfredsson har jag kvar. Tack för påminnelsen. "En stund är vi vackra på jorden" vill jag gärna läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin A är lättläst och vid det här laget har hon verkligen sprutat ur sig böcker!

   Radera
 5. Har ännu inte läst Gardells senaste, men planerar att göra det i sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inte läst hans TVÅ senaste ... erkänner!

   Radera