tisdag, juni 21, 2022

Tro, hopp och kärlek

En tisdagstrio ska det i dag bli på ett gammalt men hållbart tema: Tro, hopp & kärlek (en av varje), det är så Ugglan vill ha det. Korset, ankaret och hjärtat ska tala!

Jag börjar med korset. "Ingen tobak, inget halleluja" är en klassiker, en blandning av satir och humor kring missionerande och u-hjälp i Guds namn. Skrevs redan på 50-talet av Eric Lundqvist. Tänkvärd!

Hoppet ska ju vara det sista man förlorar, sägs det. Märkvärdigt många drömmer om och hoppas på att en gång nå toppen av världens högsta berg. "Drömmen om Everest" (Paths of Glory) av Jeffrey Archer (oj, där är han igen!) är historien som till stora delar är sann. Om engelsmannen som satsar allt på Mount Everest  men kom han någonsin upp?

Att kärlek är det kanske allra vanligaste temat i litteraturen är inte precis en överraskning. Lily Kings "Euphoria" är en originell historia om tre personer och deras komplicerade relation med både kärlek och svartsjuka. De är antropologer som arbetar i Nya Guinea och troligen har Margaret Mead, en föregångsperson inom den vetenskapsgrenen, stått modell för romanens kvinnliga huvudperson, vilket ger boken lite extra krydda.

Copyright Klimakteriehäxan

21 kommentarer:

 1. Känner ju bara till Jeffrey Archer i din trio, men just den boken har jag inte läst.

  SvaraRadera
 2. tre nya titlar, passar till temat

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Euphoria" var ett flygplatsfynd - kom i prat med en annan bokvän och vi gick från butiken med böcker den andre tipsat om! Du gör kanske fynd på Heathrow denna gång?

   Radera
 3. Tack för spännande tips! Har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 4. Euphoria har jag läst. Den är väldigt bra! Tack för tipsen om de andra två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom är den lite originell, tyckte jag! Och det är ju aldrig fel.

   Radera
 5. Eric Lundkvists bok och författarnamnet Jeffrey Archer känner jag igen. Archer har ju skrivit massor men jag har inget läst . men denna som handlar om Everst blir jag nyfiken på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste nog bekänna att jag ingår i Archers fan klubb ... och när han bygger på sanna histporier, som i det här fallet, gör han det väldigt bra.

   Radera
 6. Det var fyndigt att tänka på hoppet att nå toppen på Mount Everest. Idel nya böcker för mig. Ingen tobak, inget halleluja blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förvisso ett hopp som jag aldrig har hyst ... bergsklättring är inget för mig, men att läsa om det kan vara väldigt givande!

   Radera
 7. Hej! Första gången jag tittar in här och känner inte igen någon av böckerna så var helt nya tips för mig. Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen och välkommen åter! Jag tycker förstås att min trio är läsvärd och därmed bra tips - men smaken är ju som bekant delad!

   Radera
 8. Drömmen om Everest skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
 9. Nya titlar för mig! Euphoria ska jag försöka få tag på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda jag läst av den författaren, borde kanske kolla vad hon skrivit mer.

   Radera
 10. Spännande böcker. Har här läst "Drömmen om Mount Everest." I övrigt var det nya namn för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kings bok har flera bottnar, jag gillade den!

   Radera
 11. Drömmen om Everest lät spännande. Tack för tips!

  SvaraRadera