onsdag, juni 10, 2020

Dagens ord 79


VASGARDEROB

-Jaha, en sådan bör man alltså ha! Stöter på uttrycket i en annons från Åhléns men när jag googlar visar det sig att det dräller av förslag till vasgarderober från olika heminredningskedjor och designföretag. Vilket alltså ska betyda att man har införskaffat en perfekt kollektion av blomvaser i olika storlekar och former, så att man alltid har en som passar hurdan buketten med snittblommor än ser ut. Och då ska man klara sig med sisådär fyra-fem stycken! Tillåt mig fnysa! Det vet väl alla människor att hur många vaser man än har är det nästan omöjligt att matcha "fådda blommor" med något i den redan existerande vasfloran. Min egen vasgarderob (som jag numera alltså inser att jag har) påminner nog mycket om den som innehåller kläder: där finns mycket att välja på men sällan just det man söker.

Mina sex exemplar av Alvar Aaltos klassiker Savoy som funnits sedan 1937. En egen
liten vasgarderob i finsk design, helt enkelt. Men passar inte alla buketter!

15 kommentarer:

 1. Aaltos vas hade maken med sig från Finland där han varit på två veckors kurs i finska (!!) ❤️ Jag äger väldigt många vaser, små, stora, gamla... i ett skåp med glasdörr, och ingen (?) som funkar för blommor, alltid fel storlek...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De säljs då och då till extrapris här ... som tur är! Men jag har väldigt många andra vaser, också snygga och bra. Fast, som du också konstaterar, sällan rätt...!

   Radera
 2. Så fina vaser du har! Men visst är det så, att alltid när man får blommor så öppnar man skåpet och letar efter "rätt" vas och får nöja sig med en som passar halvbra, alternativt klippa av blommorna. Sist köpte jag en med ett sånt där lock med hål/mönster så man kan sticka ner blommorna lite snyggt. Men hålen är så smala så passar bara väldigt tunna stjälkar. Mest gillar jag mina små minivaser, då kan man se varandra trots mängder av blommor på bordet. Och när en bukett vissnar ner kan man spara de finaste och sätta i minivaserna.
  Tack för grattis och kommentarer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjusiga snittblommor är faktiskt ofta onödigt långa! Och på middagsbordet måste blomstren vara låga, det har du alldeles rätt i. Ha det!

   Radera
 3. Vasgarderob, ytterligare ett svenskt ord att lära sig. Massor av nya ord kommer hela tiden.
  Jag har massor av vaser och hittar oftast någon som passar.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har kanske den perfekta vasgarderoben! Bara att gratulera!

   Radera
 4. Vasgarderob? Får mig genast att tänka på basgarderob. Jodå, jag har ett antal vaser (inte vasar) som passar ibland. Tulpanvaserna brukar stämma med tulpanbuketterna.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vasgarderob är väl också en basgarderob. Fast i glas/porslinsskåpet? Så uttrycket har säkerligen inte kommit till av en slump. Men nu är tulpantiden över för denna gång!

   Radera
 5. Aha! Då har jag lärt mig ett nytt ord, "vasgarderob"". Har också mängder av vaser men tyvärr så är det ibland svårt, även hos mig, att hitta det jag söker. några Alvar Altovaser har jag också men det hjälps tyvärr inte alltid. Och då förstår jag att det inte är så stor idé att fylla på av just dem. Men de är ju väldigt tilltalande även utan blommor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Aalto var en suverän designer! Men nu ska inte jag heller ha några fler Savoy. Fast har du sett de röda??? Svindyra men urhäftiga, det är visst guld i färgen eller nåt.

   Radera
 6. Sant, man har aldrig rätt vas! Här i Spanien har jag en endaste en, anvönder mig annars av glas, små flaskor och burkar. Har i alla fall sparat några vaser som magasinertas. Tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow - EN vas!!! Men du har rätt, man kan använda burkar och glas etc också. Bara fantasin sätter gränserna!

   Radera
  2. Oftast blir det så att jag bara klipper av en ros eller något och då är en vacker olivflaska perfekt! Soyaflaskan från Lidl är jättefin för en kortare liten blomma. Är blomman ännu mindre blir det bra med kryddburken i glas där jag bundit ett snöre för lockets gängor. För yttepytteblomman har jag snapsglasen eller de små glasen som det varit yoghurt i. Det mesta fungerar!

   Radera
 7. Har aldrig hört talas om vasgarderob. Jag har en del som står undangömda i ett skåp, men oftast får jag improvisera för blommorna passar aldrig i dem. Det blir lite fusk med stenar och annat som kan fylla upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det kan bli jättesnyggt med lite extra naturmaterial!

   Radera