lördag, juni 20, 2020

När maten blir grönare

Har du också upptäckt att du har många veganer omkring dig? Ordet låter på något vis lite hotfullt, men nu handlar det förvisso "bara" om mat- och levnadsvanor.
Veganismen växer, den saken är klar. I Storbritannien har antalet övertygade veganer fyrfaldigats  mellan 2015 och 2019, i USA har trenden växt med raketfart och nog har de blivit många fler också i Sverige.

På en pizzeria i min närhet erbjuds den hungrige en helt separat veganmeny. Burgare av vegantyp serveras på snabbmatskedjan. Kinakrogen garanterar att vissa rätter är lagade för just veganer. I matbutiken är märkningen tydlig: "Vegan Friendly" står det på burkar och förpackningar, som fyller egna hyllor. Och i augusti lanserar Ikea sina nya köttfria köttbullar för att fresta fler kunder!

Att kockveteranen Leif Mannerström nu figurerar på stora affischer som vegan är ett bevis för det ökande intresset, även om det just i hans fall inte handlar om någon total omsvängning i köket. I själva verket är han kanske bara en av många matlagare som allt oftare har grönt i grytorna.

Du läser hela min text om våra grönare matvanor här, på News 55, en gratissajt som främst riktar sig till en publik 55+. Bjuder på mycket läsning!

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. i min ungdom var jag vegetarian ett par år, slutade när man inte kunde få vegetarisk mat på Karlstad Centralsjukhus utan läkarintyg, där jag praktiserade. Jag åt inga låtsaskorvar, utan vegetariskt, skrev en egen "kokbok", mina vänner gillade min mat. Nu har jag lärt mig en del av våra barn, en är vegetarian, gott, lagar blandat själv, köper en del färdiga grytor och soppor, mums.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äter gärna grönt av alla möjliga slag, men jag blir aldrig vegetarian/vegan. Tycker för mycket om kött/fisk/skaldjur för det!

   Radera
 2. Jag gillar grönsaker men jag skulle aldrig kunna äta en 100% plantbaserad kost. Jag tror att för många funkar det bra men för den stora massan är det inte att rekommendera. Särskilt inte för kvinnor i fertil ålder.

  SvaraRadera
 3. när ja födde barn, på den tiden när man fick stanna några dagar på KK, så valde jag vegetarisk kost, jättegott! Mina rumskamrater var avundsjuka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt göra det när jag flugit ibland, då kan vego-brickorna se väldigt trevliga ut.

   Radera
 4. Jag höll på i 10 med att enbart äta vegetarisk. Då fuskade jag med räkor och ägg, men inget annat kött. Sen tröttnade jag på dubbel matlagning. Matlagning roar mig inte alls.

  Nu sitter jag vid stora datorn och kom alltså in så att jag kan kommentera, men jag läser ofta din blogg på paddan, där kommenteringen trilskas så att jag tappar lusten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marianne, kul att höra av dig! Det är bekvämt att vara allätare, håll med om det! Har du prövat att pussa din padda, den kanske är en (data)prins?

   Radera
 5. Tack för tipset! Läser gärna.
  Vi har flera veganer i bekantskapskretsen och de har varit det i många år. Men just hos dem är det inte alls läge att maten ska se ut som kött när det inte är det och man vill undvika kött. Vad gäller Mannerström undrar jag hur det kan heta köttbullar när de är utan kött.
  Vet att jag för första gången åt vegetarisk mat i Stockholm i slutet av 1960-talet när jag var med en klasskamrat och hennes mamma och extrapappa till restaurang "Gröna linjen" vid Adolf Fredriks kyrka. Spännande och då ganska ovanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med "fuskkött" har jag också svårt för - endera gillar man kött eller så har man valt bort det ... Jag minns faktiskt också "Gröna linjen", väldigt originellt ställe då!

   Radera
 6. Å suck och dubbelsuck! Bäst att fråga eventuella gäster om det finns nåt de äter, för det blir liksom inte så mycket kvar.
  Att vegantrenden har ökat är helt klart. Men att göra korvar, hamburgare och köttbullar med mera i "veganstil", får mig bara att gapskratta.
  Att äta mera grönsaker däremot är en helt annan sak.
  Å du, Mannerström för en bra slant för att vara frontfigur för vegantrenden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte ett skvatt orolig för Mannerströms pension ...

   Radera
 7. Jag har blivit alkoholist. I alla fall lite då och då.

  SvaraRadera
 8. Jag tror det är vanligare i Sverige än i UK. Vi ligger alltid lite efter med det mesta, allergier, vegetarianer, veganer m m, men visst börjar det komma här också.
  Känner inte riktigt igen Leif Mannerström på bilden, har han kanske gått ner i vikt? Har ju som f d Göteborgare stött på honom många gånger i olika sammanhang under årens lopp.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leif M har nog magrat lite, det tror jag du har rätt i. Mer grön mat???

   Radera