torsdag, juni 04, 2020

Stockholms vackraste gata

Naturligtvis kan du tycka att jag tar till lite i överkant nu.
Men det kan inte hjälpas.
Jag skulle vilja påstå att jag har tagit de här bilderna på Stockholms vackraste gata.

För all del, Swedenborgsgatan på Södermalm omnämns förmodligen inte i några turistbroschyrer för sin skönhets skull. Det kan möjligen bero på att dess absoluta storhetstid är ganska kort. Den varar bara så länge kastanjerna blommar.

Den här gatan, uppkallad efter uppfinnaren och vetenskapsmannen Emanuel Swedenborg som levde på 1700-talet, börjar vid Mariatorget. Längs hela vägen ända till Södra Station kantas den av rejäla kastanjeträd i en pampig, härligt grönskande allé, just nu med blommorna som ljusspiror mitt i allt det gröna.

Gatan är som gjord för en stillsam promenad, en skuggig tillflykt för flanörer som hittar både mat, öl och kaffe och dessutom lite andra butiker längs vägen. Ingen biltrafik, däremot snygga blommande växter med jämna mellanrum. Jag får lite Paris-vibbar!

Swedenborgsgatan är helt enkelt värd en liten omväg. Mina bilder gör den inte rättvisa! Men vänta inte, kastanjernas blomningstid är snart till ända. Och då kanske någon annan gata (helt rättvist) får ta över förstaplatsen som vackrast i huvudstaden.Det här fick också bli mitt bidrag till Gems Weekly Photo Challenge denna gång. Nyckelordet är VÅR, en av alla dessa homonymer som Mrs Susanne hittat. För när kastanjerna blommar är det väl VÅR? Eller slirar jag på sanningen då, är det rätta alternativet försommar? Kan inte hjälpas. Här är i alla fall VÅR finaste gata!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Håller med dig om att det måste vara en helt fantastisk gata just nu. Kul att du visade bilderna på den - jag känner till väldigt lite om Söder.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit! Finns faktiskt många trevliga och sevärda ställen!

   Radera
 2. Där gick vi 2018, men det var senare på sommaren. Så tyvärr inga blommande kastanjeträd då. Men jag minns att alla "hål i väggen" hade flyttat ut på gatan och att det var knökfullt på alla ställen. Å den sommaren ville ju verkligen alla sitta i skuggan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gatan är väl mysig även utan kastanjeblommor, men det blir en extra touch som inte är att förakta!

   Radera
 3. Kul att få stifta bekantskap med Swedenborgsgatan, den ser verkligen mysig ut, lummig och fin!

  SvaraRadera
 4. Visst är Swedenborgsgatan fin och särskuilt nu när kastanjerna blommar. Passerade här i veckan.Och det är ju roligt att detta också är en av Stockholms sommargator så det är lätta att slå sig ner en stund och vila benen.-

  SvaraRadera
 5. Det både ser och låter fantastiskt fint ut på din beskrivning. Jag hade gärna strosat där en vacker vårdag.

  SvaraRadera
 6. Kastanjerna förhöjer även den tråkigaste gata! Allt blir vackert när de blommar.

  SvaraRadera
 7. Fina bilder, går där ibland, skall kika lite extra nästa gång :)

  SvaraRadera
 8. Heisann, da vet vi hvor vi skal spasere neste vår når landegrensene forhåpentligvis er åpne igjen, og foten min er i stand til å gå!

  SvaraRadera