onsdag, juni 17, 2020

Rabatt betyder inte bara rea

Vad är det första man tänker på när man hör ordet rabatt?
Tja, jag vet ju inte vad ditt svar är. Men i mitt fall handlar det nog om shopping.

Just nu är det rea snart sagt överallt, dels på grund av årstiden, dels på grund av pandemin som lägger sordin på det mesta. Butiker, hela kedjor, står vid ruinens brant och väldigt många kommer inte att klara sig, det tror jag att man kan slå fast nu.

Rabatt är hur som helst temaordet för Gems Weekly Photo Challenge denna gång. Och ett alternativt svar till shopping, ett mera positivt, förpassar oss till växtvärlden, den ansade och välskötta varianten där Fru Flora får härska i årstidsanpassad ordning.

När jag var liten hade vi rabatter lite överallt i Barndomslandet. Det var mamma som älskade blommor. Jag ärvde tidigt den känslan, men avskydde lika tidigt jobbet att rensa bort ogräs, gräva, gödsla. Båda känslorna sitter i än i dag.

Alltså har vi inga riktiga blomrabatter i Barndomslandet längre. Men en del påskliljelökar har skickat upp gul fägring ur backen under våren, trots noll omvårdnad. Och klängrosen lever, och praktlysingen och kärleksörten envisas med att komma tillbaka år efter år, även om den senaste tidens torka varit ett konkret hot.

Fast helt utan blommor kan jag förstås inte vara. Så då får det bli ett par krukor på trappan. Dessutom min specialblomkruka som ni sett förut här på bloggen: det till "rabatt" förvandlade bildäcket. Har satt petunior runt en campanula och håller tummarna för att de i alla fall ska klara sig ett tag, helst lite längre än över midsommaren, så att petunian hinner blomma, åtminstone lite.

Bildäcksrabatten, vårupplagan.
Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Mysiga minirabatter! Mer behövs egentligen inte för att det ska se festligt och välkomnande ut! Vilken liten krukklenod du har till din plantering!
  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad åt mitt bildäck!

   Radera
 2. Då har du också haft en mamma som älskade blommor och rabatter. Det har jag också, fast jag har inte ärvt hennes intresse alls.
  Men det där bildäcket är så himla läckert. Det skulle jag inte tacka nej till. För om jag skulle fylla det med jord eller nåt annat och stoppa dit några armeringsjärn med glas- eller keramikblommor på så skulle den "artificiella" rabatten göra sig riktigt bra på vår balkong:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan berätta var såna kan köpas! Tror den gubben är rätt ensam om sin grej, men jag vet inte.

   Radera
 3. Din lilla minirabatt är så fin så fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finare om det blir petunior! Har dundervattnat dem, men är rätt så beroende av lite nederbörd.

   Radera
 4. Båda betydelserna kom nog upp i mitt huvud samtidigt. Men å andra sidan är det något jag verkligen vill ha eller möjligen behöver så köper jag det ändå.
  Uppvuxen med blomranatter, kanske inte direkt i rader, är jag. Men har inte för egen del ägnat mig åt detta.
  Gillar verkligen din specialrabatt; bildäcket. Så läckert. Hoppas nu blommorna trivs där och stannar riktigt länge.
  Trevlig fortsatt vecka och jag önskar dig en fin midsommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin midsommar önskas du också förstås! Med lite tur klarar mina små blommor sig. Du fattar att det är precis lagom stor rabatt för att man ska orka dra bort eventuella inkräktare.

   Radera
 5. helt i min smak ❤️

  SvaraRadera
 6. Jag ser alltid en prunkande blomsterrabatt för mitt inre öga när jag hör ordet rabatt - kanske för att jag aldrig köper annat än mat, och där finns det inga rabatter minsann.
  Men nu kom jag att tänka på Märta Måås-Fjetterström som fick en beställning på en matta av en bank - en matta som fick ett blommönster och som hon kallade bankrabatt.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknar du inte extrapriserna i matbutiken som rabatt, det gör jag? Tycker det är lönsamt att ha koll på dem. Bra historia om MMF-mattan! Utställningen om henne på Stockholms slott vill jag se, men har inte kommit iväg.

   Radera
 7. Väldigt söt liten rabatt du har i det där bildäcket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ett piffigt sätt att använda ett gammalt däck!

   Radera
 8. Heisann, det er flott at blomsterrabatter lyser opp i offenlige rom like ofte som i private haver.

  SvaraRadera