torsdag, juni 11, 2020

Glädjeämnen

Mia i bokhörnan ger uttryck för något som jag tror att vi alla delar: Visst längtar man efter någon positiv nyhet som inte handlar om sjukdomar och död, skriver hon. Därför hoppas hon på input från oss andra, i svar på veckans helgfråga!

Så hon går pang på rödbetan: Har du något positivt att dela med dig av? Inget av omvälvande art, är jag rädd. Men man kan glädja sig åt enkla saker, som dessutom är gratis! Hoppas att ni håller med mig! Och då lämnar vi bokhyllan för denna gång. 

För det är underbart skönt att bada i sjön. Vägen dit kantas av lupiner, så supervackra (jo jag vet att man ska tycka illa om dem eftersom det är en invasiv art, men det kan inte hjälpas!) Dessutom ser jag en ljuvlig midsommarartad mångfald: smörblomma, hundkex, käringtand, vitmåra, rödklöver, fibbla, humleblomster, smultronblom, vitklöver, gökärt. Glädjeämnen allihop, både var för sig och tillsammans.
  
I bonusfrågan dyker en annan pålitlig favorit upp: Just nu är det jordgubbstid, vad brukar du göra med jordgubbar?
Jag äter dem. Frossar i dem. Med och utan glass och/eller grädde. Älskar dem! De svenska är bäst. Kan aldrig få för många. Mot slutet av säsongen kanske jag gör jordgubbs- och rabarbersylt.  

Invasiva. Men å så vackra!
Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. jag är riktig badkruka, men igår var jag i simhallen med son och sexåringen, tre generationer, mysigt ❤️ plockar egen midsommarbukett på vår lilla bergsträdgård, jag kanske inte frossar i jordgubbar, men äter nästan varje dag, mikrar ibland min fiberhavregrynsgröt med färska jordgubbar, ingen socker, ingen sylt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån badkruka har jag aldrig varit. Det var väldans njutbart med ett dopp i dag! Är dock inte så förtjust i simhallar/badhus-

   Radera
 2. Klart man får älska och njuta av lupiner!

  Och ditt svar på jordgubbar är klockrent! Äta dem! Men också lukta på dem! När jag var gravid frossade jag i jordgubbar! Och visst är de svenska bättre än de spanska, de är ju inte "jordgubbar", fresa, utan fresón. Men de är faktiskt goda de med och i brist på svenska njuter vi av de spanska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag är jordgubboman köper jag dem så gott som hela året, då blir det spanska ibland. Också goda! Och ja, om jag hade nån hangup som gravid så var det jordgubbar!

   Radera
 3. Bara sitta ute i trädgården efter en lång vinter är positivt. Det gäller att hitta det lilla.

  SvaraRadera
 4. Är inte mycket för jordgubbar. Skönt att det äntligen är väder så man kan vara ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då äter jag väl upp dina också ... Kanonväder! Riktigt varmt i sjön, jag tippar att det kanske var 18-20 grader i vattnet i dag!

   Radera
 5. Du verkar befinna dig på barndomslandet, för så många vilde blommor hittar du väl inte på Söder, eller det gör du kanske.
  Älskar jordgubbar! De är nog de enda bären (om det nu är bär) som jag gillar. Äter dom som dom är eller med vispgrädde - mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man hittar många blommor även på Södermalm, men du har rätt: de här blommar i Barndomslandet! Tänk att du inte gillar andra bär ... jag gillar dem alla!

   Radera
 6. jag gillar också lupiner och tänkte att jag skulle vilja introducera dem i trädgården, men det är kanske inte så bra. jag gör jordgubbs- och rabarbermarmelad. det blir så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä du ska nog inte göra det. Jag försökte så i Stockholm, men det funkade inte - var nog fel sorts jord. Kanske var det lika bra?

   Radera
 7. De värmländska jordgubbarna har kommit nu. Köper säkert i helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 55 kronor litern. Vackra och goda. Från Höglunda gård.

   Radera
 8. Lupiner är vackra. Jordgubbar äter jag sällan men finns många andra goda bärsorter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ratar förvisso inga andra bär heller. Är en sann allätare också när det handlar om frukt och bär!

   Radera
 9. Bada i sjö gör jag inte längre, men den vilda blomstermångfalden avnjutes varje år, tröttnar aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tröttnar varken på blomstren eller på baden!

   Radera