torsdag, juni 18, 2020

Sittplats reserverad för bokläsare?

Det händer ibland att jag slår mig ner på en parkbänk, plockar upp en pocketbok ur väskan och läser några sidor eller ett och annat kapitel (just nu är jag mitt i "Vindsjälar" av Mons Kallentoft, förvånansvärt aktuell läsning eftersom mordet äger rum på ett äldreboende där tveksamma förhållanden råder).

Sittplatser i våra parker är oftast inte särskilt bekväma, kanske inte så snygga heller, så man blir inte sittande jättelänge. Men aldrig har jag stött på häftigare bänk för bokläsare än dessa, "Book Benches", fotograferade någonstans i Bulgarien. Rena konstverken, användbara skulpturer vars anblick man blir glad av!

Undrar om texten på "boksidorna" är läsbar och vilket språk bänkarna "talar"? Och vem är konstnären? Kanske heter han Vladislav Ivanov, men säker är jag inte. Kul idé, bra jobbat, hur som helst!

Den hälsomedvetne kan möjligen ifrågasätta hur ergonomiska de här bänkarna är. Den konstintresserade kan genast oroa sig för när klottrarna ska gå till attack. Fast vi som förmodligen aldrig får chansen att provsitta eller ens se dem med egna ögon får väl glädja oss ändå?!

Copyright Klimakteriehäxan
Bild från humorsajten 9GAG.

12 kommentarer:

 1. lite kul, själv tycker jag att våra vanliga parkbänkar är bekväma att sitta på

  SvaraRadera
 2. De här var ju jättekul! Ser faktiskt rätt så bekväma ut.
  Oftast tycker jag att parkbänkarnas ryggplanka inte passar min rygg och då blir som sagt, inte sittandet så långvarigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst får man lust att provsitta!

   Radera
 3. De där bänkarna är ju helt fantastiska! Försökte hitta mer om dem, de verkar stå i Burgas, Bulgarien. Jag förutsätter att det är texter från kända bulgariska författare, annars är det ju ett missat tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om upphovspersonen är ryss är det kanske ryska? Ja inte vet jag. Du får åka dit och kolla!

   Radera
 4. Jag hade gärna testsuttit på de fina bänkarna!

  SvaraRadera
 5. Ååååhhhhhh så läckra dessa bokbänkar är. Absolut älskar dom att titta på, inte nödvändigtvis att sitta på. Men vilka konstverk med budskapet "ta med en bok och läs!
  Googlade också bänkarna. De finns visst i Istanbul också. Så himla läckra:-) Tusen tack att du delar med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså, i Turkiet också? När får vi hit dem tror du, kan du inte tipsa dina kommungubbar i Täby?

   Radera
 6. Superläckra bänkar! Så roligt att se. Har aldrig sett dess make. Här hade jag gärna slagit mig ner en stund med en bok. Om de inte är så ergonomiska får man kanske sitta kortare tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan ju också tänkas vara bekväma, vem vet! Hade gärna provsuttit en stund jag med.

   Radera