söndag, juni 07, 2020

Skyltsöndag med dump

Jaha. Nu har det hänt igen. Jag springer på en skylt vars budskap jag inte begriper. Ser att den sitter uppe på flera busshållplatser bland annat.
"Dumpa din lur" står det, såvitt jag kan se. Meddelandet har ingen avsändare.

Är det månne en maning till småbarnsföräldrar som glömmer ungen i sandlådan eller på badstranden för att det finns så mycket att pyssla med i mobilen? Eller ett meddelande till middagsgästen som inte kan låta bli att svara när det ringer mitt i varmrätten?

Värsta exemplet upplevde jag på bio i vintras. I den mörka och ganska fullsatta salongen ringer det. Och, hör och häpna, en man svarar! "Hej!" säger han glatt, lyssnar, fortsätter "Nej, jag är faktiskt på bio men tänkte att ..." Varje ord hördes. Vid det laget hyschades det och samtalet avslutades.

Men stängde karlen av ljudet på sin telefon? Inte! Varför det strax ringde igen. OCH HAN SVARAR EN GÅNG TILL. Pratar på! Då röt jag (jag är rätt bra på att göra mig hörd om jag vill) LÄGG PÅ! Vad gör mannen då? Jo, han reser sig makligt och går långsamt mot utgången, hans siluett syns på bioduken. Medan han fortsätter sitt samtal.
Vad är det för fel på folk, jag bara undrar?

OM det nu är mobilen som avses är vi nog många som borde ta åt oss. Den där lilla maskinen slukar otroliga mängder tid i onödan, även om den är väldigt nyttig och praktisk också.
Hur som helst blev det ett bidrag till denna veckas Skyltsöndag, bloggstafetten där växlingen sker hos BP.  Här en separat lista över skyltbloggare.

Den där absoluta beroendeställningen vi hamnat i när det gäller våra mobiler, den blir hur som helst inte lätt att göra nånting åt. Minns en krönika som Jenny Strömstedt (då med efternamnet Östergren) skrev i Expressen, i vilken hon lanserade en lysande idé till en ny app: Varje gång det pep i mobilen skulle den hojta ett varnande App, app, app! Och man skulle åtminstone tveka innan man accepterade samtalet eller klickade fram meddelandet. Men ingen verkar ha skapat den appen ännu?

Till råga på allt sprang jag på ännu en skylt vars budskap är dunkelt, lindrigt
 sagt. Inte heller här med en tydlig avsändare. Men om/att det finns en plan
är det väl i alla fall bra. Hoppas man. Bussen i bakgrunden går förvisso
till en plan, Gullmars-, men det är inte den som avses, det är jag ganska
säker på ...
Frågan vi inte har något svar på är NÄR?
Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Anonym11:06 fm

  "Det finns en plan för det här" är namnet på en utställning på Bonniers konsthall. Så man måste nog koppla ihop den annonsen med den andra som går att skymta till höger där på samma stolpe. Men gör man inte det så har inte annonsmakarna lyckats.

  Hälsar
  Torbjörn i Karlstad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Torbjörn, bra när mysterier får sin lösning!

   Radera
 2. Nu ser jag att Torbjörn har löst mysteriet med den andra skylten. Idag lyckades du verkligen hitta skyltar med märkliga budskap. Dumpa luren kanske också får ett svar så småningom. Den sista hör till nu, skulle du lämna oss förutan den så skulle det inte kännas riktigt bra.
  Visst är vi onödigt beroende av våra telefoner. Skrämmande till och med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nog är det väl märkligt med skyltar som man inte förstår vem som sätter upp!!!

   Radera
 3. Dumpa din lur? En del är oumbärliga och oersättliga. Det är de som alltid har mobilen på ljud, jämt, överallt.
  Hur svårt är det att stänga av ljudet?
  BRA skyltat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo det är tydligen väldigt svårt att stänga av ljudet. Och att låta bli mobilen ö h t.

   Radera
 4. Ett hemskt elände med alla dessa mobiler, ja, inte själva mobilerna förstås men folk kan ju inte hantera det alls.
  Ruggigt egentligen.

  "Allt ordnar sig"
  "Det löser sig"

  Ja, så har jag alltid sett på livet, hoppas det så i verkligheten också, för det mesta har det ju blivit så.

  Ha det fint nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi väntar ivrigt på lösningen eller hur?!

   Radera
 5. Snyggt skyltat hos dig i dag. När det gäller mobiler så tycker jag att många är för beroende av dem. När vi var ute i dag såg vi en mamma med en barnvagn och en mobil. Fokus på mobilen hela tiden vilket var en väldigt märklig prioritering minst sagt.

  Ha en bra söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt fel prioriterat! Men också väldigt vanligt.

   Radera
 6. Var just på väg att lägga ut ett foto på Dumpa Luren på min blogg, matdags.wordpress.com men tänkte jag googlar först, hamnade här och ser att det finns fler människor som tänker som jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robert heter jag.

   Radera
  2. Hej Robert, kul att du hamnade här hos mig! Ja men visst blir man lite nyfiken på vem som kostat på de där skyltarna? Och om budskapet är det jag (och du) gissat?

   Radera
  3. Ogillar att Wordpress måste ha mitt godkännande för att en kommentar ska synas. Nu syns den och fått ett svar. Tack för titten.
   Robert

   Radera
 7. Dumpa luren skulle många behöva göra. Inte minst min son ...

  När jag var på ett apotek här i närheten så fortsatte hon bakom disken med WhatsApp samtidigt som hon betjänade mig. Det resulterade i en ⭐ på Google maps och jag kommer aldrig sätta min fot där igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den flickan borde faktiskt få sparken. Och lära sig att dumpa luren.

   Radera
 8. När jag läste om killen i bion - suck säger jag bara. Jag hade reagerat precis som du där. Det finns gränser för allt...

  Den gulsvarta reklamen googlade jag, men fick inte fram någonting alls. Så vi får hoppas att den är riktad till de personer du avser.

  Den andra skylten däremot var lättare. Den hänger ihop med skylten bredvid som skymtar till höger och gör reklam för det här: https://bonnierskonsthall.se/utstallning/eva-mag/
  Har aldrig hört talas om den konstnären.

  Ja, man kan ju undra hur länge ditt stående inslag till Skyltsöndag får hänga med. Är rädd att den får vara kvar ett bra tag...

  Stort tack för dina skyltar, din alltid så läsvärda text och länken förstås:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! - den där plan-skylten tycker jag inte är särskilt lyckad ... Den om dumpningen måste ju få sin förklaring endera dan, såg flera ex i dag. Ha det!

   Radera
 9. Dumpa din lur är bra-Något som många borde ta till sig . Inte minst föräldrar. Jag tycker ju även att man som förälder kan och bör styra sina barns skärmtider. Är ju lätt gjort med en app. Låt dem få två timmar om dagen och samma ska för föräldrar.Många vet inte idag hur man umgås. Vare sig inom familjen eller utom.
  Såg att du fått svar på skylten - "Det finns en plan". Hade funderingar på att passera Bonniers konsthall och titta.
  Vad gäller killen på bion kan man ju bli rejält trött. Jättebra att du så tydligt markerade.
  Och visst kommer allt att bli bra. Frågan är bara när.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag syndar nog själv en del genom att pyssla för mycket med mobilen. Men inte på bio! Där är ljudet definitivt av! Till Bonniers konsthall verkar jag aldrig ta mig ... fast jag har det som en plan ... :-D

   Radera
 10. Ja jösses... Snacka om att många saknar både tankeverksamhet och omtankeverksamhet när det kommer till mobilerna.
  Inte alltför sällan ser man sällskap på barer och restauranger där alla sitter och pickar på sina telefoner istället för att umgås irl.

  Ja, NÄR kommer allt att bli bra? Det kan man verkligen fråga sig...

  Snyggt skyltat och funderat!

  SvaraRadera
 11. Det var väl länge sedan vi hade lurar på telefonen? Därför tycker jag budskapet är långsökt med det ordvalet, men det kanske är coolt, inte lätt för en lantlolla att begripa!

  SvaraRadera