tisdag, juni 23, 2020

Sommartid råder


Sommartider! Vad kan man sätta för något på "prispallen" en tisdag i juni när Ugglan & Boken valt just det temaordet för tisdagstrion, sommarsolståndet nyss har passerat och Sverige översköljs av en värmebölja?

Jag bestämmer att jag måste skippa "självskrivna" titlar och gamla favoriter av Tove Jansson, Barbro Alving och Astrid Lindgren. Vad hittar jag då? Får faktiskt leta lite, både i minnet och i bokhyllan.

"En dag" (One Day) handlar om dagen då en skoltid tar slut och sommaren och resten av livet tar vid. David Nicholls skrev och satte därmed 15 juli på den litterära kartan. Dexter och Emma fortsätter att ses samma datum år efter år, och det blir en i mitt tycke tämligen förtjusande roman.

"I denna ljuva sommartid" är titeln på en av Mari Jungstedts böcker som utspelar sig på Gotland, där ännu ett mord begåtts. Stundtals tycker jag att hon är bättre på gotländska miljöer och mellanmänskliga relationer än på krim, men det är förstås som spänningsförfattare hon har gjort internationell braksuccé. Det har blivit mer än femton böcker med polisen Knutas hittills!

"Att angöra en brygga" är en riktig sommarhistoria! Filmen, med en lång rad svenska stjärnskådespelare, går till historien för vackra skärgårdsbilder, njutningsfullt kräftätande och ett riktigt original, fiskaren Garbo, gestaltad av Hasse Alfredson. Bland annat. Funkar bra om man vill ha lite variation i bokläsandet! Finns på SVT Play.

Copyright Klimakteriehäxan

29 kommentarer:

 1. De två första har jag läst. Känner mig ganska ensam om att inte ha gillat En dag (den var en aning bättre som film). Att angöra en brygga har jag sett, men det var evigheter sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du såg filmen trots att du inte gillade boken!?!? Jag tyckte mycket om historien, men har inte sett filmversionen.

   Radera
  2. Jag råkade se filmen innan jag läste boken och eftersom boken nästan alltid är bättre än filmen så... 🙂

   Radera
  3. Och så blev det tvärtom den här gången ...!

   Radera
 2. En dag har jag läst och sett filmen till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkade som romantisk historia på mig.

   Radera
 3. Av Marie Jungstedt har jag bara läst "Den sista akten". Den tyckte jag var bra. Vet inte varför det inte blivit fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon sprutar ur sig böcker så du hinner!

   Radera
 4. En dag är den enda jag läst och den fungerade inte för mig. Tack för tips om de andra två!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du var kanske inte på humör för romantik den dan?

   Radera
 5. härligt varierande somriga tips

  SvaraRadera
 6. En dag har jag läst och jag vill minnas att jag tyckte om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var förtjust. Men har inte läst nåt mer av författaren vad jag kan minnas.

   Radera
 7. En dag har jag inte läst men tror jag har den i pocket.

  SvaraRadera
 8. Tack för trevliga tips.

  SvaraRadera
 9. Håller helt med dig om Mari Ljungstedt och "I denna ljuva sommartid", samt alla andra myspys-deckare som hon har skrivit.
  Har tröttnat lika mycket på henne som på Camilla Läckberg och hennes Fjällbacka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men järnvägars som dom säljer damerna ...

   Radera
 10. känner till de två första, men jag har inte läst dem. däremot vet jag inte hur många gånger jag sett Att angöra en brygga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den håller många år än! Musiken, skämten, de galna infallen!

   Radera
 11. Har du läst boken Vi av David Nicholls? Den utspelar sig under en tågluff, dvs. en typisk sommaraktivitet. Kan varmt rekommenderas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tack för tipset, låter intressant!

   Radera
 12. Har läst och älskat En dag. tror också att jag har läst I denna ljuva sommartid.

  SvaraRadera
 13. Har faktiskt aldrig läst något av Mari Jungstedt, men en sommardeckare kanske vore något. En dag gillade jag också, även om jag minns att jag tyckte den var för lång. Det fanns flera möjligheter till bra slut innan det riktigt slutet kom, har jag för mig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mari J skriver lättläst, kan nog passa i hängmattan. Men man vill inte läsa hur många som helst tror jag ... Minns inte "En dag" som för lång, men många böcker är ju det!

   Radera
 14. Att angöra en brygga har jag i varje fall sett, även om det var väldigt länge sedan. Visst var det väl i Öregrunds skärgård den spelades in?

  SvaraRadera