torsdag, juni 11, 2020

Nu måste vi bättra oss!

Hemma hos oss blir det inte så värst många returburkar och -flaskor numera. Dricker sällan öl, i princip aldrig läsk. Men det händer ju nån gång. Och då tar jag självklart reda på förpackningarna, bär iväg dem till pantmaskinen i butiken (och känner mig lite duktig). Panten skänker jag numera alltid till det välgörande ändamål butiken har förvalt (och känner mig lite duktig, igen). Ofta är det hjärt-lungfonden som får de där slantarna, jag tänker att på ett år blir det i alla fall några kronor.

Just den där fonden gillar jag. Det är för många som dör av hjärtinfarkt, exempelvis. Stroke är ett annat elände som drabbar hastigt och ibland ohejdbart. Varje år avlider över 30000 svenskar i hjärt-lungsjukdom. Ändå har antalet dödsfall av den här typen minskat med en fjärdedel på tio år. Och nu drar Hjärt-Lungfonden igång ett nytt forskningsprojekt relaterat till vår livsstil, för att det ska krympa ytterligare. Vi svenskar är inga föredömen när det gäller hälsa! 
Vi blir allt mer stillasittande, motionerar allt mindre och äter inte tillräckligt hälsosamt.  

-Andelen vuxna med fetma har trefaldigats sedan 1980-talet och idag har omkring hälften av den vuxna befolkningen övervikt eller fetma. Samtidigt är svenska ungdomar mindre fysiskt aktiva än EU-snittet. Det är en oroande utveckling som Hjärt-Lungfonden med forskningens hjälp vill bidra till att motverka, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Att bilden av våra levnadsvanor har försämrats stärks av en rapport från Nordiska ministerrådet som visar att svenskarna har sämst kosthållning av alla nordbor. Nio av tio äter för lite fullkorn, sju av tio äter för mycket salt och endast var femte svensk äter rekommenderade 500 gram frukt, grönsaker och bär per dag.

Jaha, så illa ställt är det alltså med oss. Man får se det från den positiva sidan: med så många klagomål och brister är det stort utrymme för förbättringrar! Nu måste vi bättra oss! God middag!

Garanterat hälsosamt: bananpannkaka med blåbär. Viktväktarnas idé. Mosa
en banan, blanda med två uppvispade ägg. Stek i lite margarin. Supergott!
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Håller med om att vi behöver förbättra oss, men att bananpannkakor skulle vara gott håller jag inte med om. För mig var det alldeles för sött. Maken åt upp dem dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken är som baken, som bekant. Jag älskar dem! Har ätit väldigt många och tror att det varit en väldigt bra hjälp när jag gjort av med några onödiga kilon.

   Radera
  2. stek i smör, goda pannkakor ❤️

   Radera
 2. och så har villaägare robotgräsklippare, många har robotdammsugare... beställer matkassar från nätet, de lyfter aldrig baken från soffan...
  Min PT föreslog idag att jag ska gå 20 000 steg per dag, kämpar med VårdCentralen

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20 000 - det är många! Jag satsar på 10 000, lyckas inte alltid.

   Radera
  2. gick 15 000 steg idag, inte avsiktligt men gått ner 7 kg sedan mars, med vanlig husmanskost

   Radera
 3. Den banankakan har jag gjort och ätit många gånger, supergott!
  Viktigt att hålla igång vardagsmotionen också. Jag får ingenting till min dörr, jag får släpa hem själv per ben eller cykel.
  Jag gick friskvårdsledarutbildning uppe i Stockholm och anordnade viktminskningskurser, en gång i tiden. Har alltid varit smal, men heller aldrig ätit skräpmat. Vi blir vad vi äter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar väl bli lite som en bananpannkaka då ... en superfavorit!

   Radera
 4. Här behöver det också förbättras! I sonens skola finns inte frukt men man kan köpa godis och glass. Sonen har alltid en frukt eller grönsak med sig och det brukar han byta mot de andra barnens muffins som föräldrarna skickar med.
  - Vindruvor går bäst! kom sonen hem och meddelade en dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt men nu skrattade jag ... du får leta upp nåt nyttigt som bara han, inga andra ungar, gillar! :-D

   Radera
  2. Du får gärna skratta, det är lite komiskt.

   En kille hade alltid muffins som hans mamma eller om det var mormor skickade med. Men han gillade inte muffins! Fast han sa inte till för då kunde han byta med någon eller bara ge bort.

   Jag har alltid sagt till sonen att han får gärna dela med sig så länge han äter själv och så länge som det inte är samma unge som aldrig ger något tillbaka bara för att dess föräldrar inte orkar besvära sig (han hade en sådan i Svenska skolan i Fuengirola, jag kände mamman ...). Gillar inte när det blir utnyttjat. Men om han lär sig att förhandla med frukt och grönsaker, då är det lite lärorikt också.

   Killen med muffins gillar vindruvor.
   - Har ni aldrig det hemma, frågade sonen.
   - Nä.

   Fast den dag han hade med sig några torkade aprikoser fick han behålla, de andra ungarna tyckte det var jätteäckligt. Det tycker inte sonen.

   Radera
  3. Jag äter vindruvor betydligt oftare än jag tuggar i mig en muffins, det är nog en himla tur ... Hoppas din grabb upptäcker tjusningen med frukt en vacker dag! Sen kan han väl få en muffins nån gång dessutom!

   Radera