lördag, augusti 29, 2020

Bjuden på bokmärken

En utflykt till Vaxholm brukar höra till mina normala hemesternöjen, varje sommar. Staden är en liten pärla med trevliga butiker, frukt- och grönsaksförsäljning på torget, skärgårdsbetonat hantverk och så alla möjligheterna att få stekt strömming med potatismos och rårörda lingon! Visst, man serverar annan mat också, men för min del tror jag att det varje gång blir den där fisken, som jag också lärt mig att gilla lingonen till.

Tar man sedan en glass nere vid kajen kan man titta på båtar och deras passagerare, som lydigt köar för att gå ombord. Av påsarna i deras händer kan man sluta sig till att det blivit lite shopping under promenaden också. Tyvärr är det gamla fina fiket i hembygdsgården vid småbåtshamnen inte i gång sedan det förstördes i ett sprängdåd förra hösten.

Det över hundra år gamla rådhuset med sitt snygga torn är numera kommunhus och där inryms turistbyrån. Dessutom finns ett par rum som upplåts för konstutställningar. Just nu visar två lokala målare sina verk. De var inte riktigt i min smak, men vi vet ju alla att vi tycker lite olika, inte minst när det handlar om konst ...

Ändå fick jag med mig två små souvenirer från den här trippen. Först genom att en av konstnärerna, Stefan Wentzel,  delade ut kort i kontokortsformat ifall man skulle vilja återkomma och köpa något verk. Vilket betydde att jag plötsligt bjöds på ännu ett fint litet nytt bokmärke (till mitt förråd av ungefär 70 ...), dock inte med Vaxholms-motiv utan med en vy från Gamla Stan i Stockholm.

Inte nog med det, för att göra skäl för mitt smeknamn Rea-Lisa hittade jag också en topp med 70 procents rabatt OCH en etikett som är ett perfekt bokmärke, den också, med ett positivt budskap. Att ordet "happi" stavas som det gör här beror förstås på att det är klädmärkets namn.

För inte så länge sedan var det en återkommande "plikt" att visa Veckans bokmärke på lördagarna. Skaran har glesnat, men bokmärkena lever.  Nu fick jag alltså ett litet återfall ... Kan passa på att rekommendera ett besök i Vaxholm!

 Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Det sista, klädmärket, blev en favorit för mig! Så himla sant!
  Din maträtt stekt strömming, potätemos o lingon, smaskens! Lingon passar till så mycket, nästan till allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för inte som lingonen kallas skogens röda guld ...

   Radera
 2. Jag undrade först varför det stod "happi" Tack för förklaringen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du vet hur de håller på, de där reklammakarna ... :-D

   Radera
 3. stekt strömming äter jag gärna ute ❤️ riktigt snyggt bokmärke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag steker inte heller strömming hemma längre, gjorde det förr. I ugnen helst. Javisst fick jag två fina bokmärken helt utan ansträngning!

   Radera
 4. Jamen, man tackar! Kul att du fick två gratis bokmärken, och såååå fina dom är. Wentzels stadsmotiv är helt suveräna, gillade verkligen hans målningar. Det visitkortet ska du vara rädd om;-)
  Å Happi-märket älskar jag. De har verkligen lagt ned lite jobb på sina etiketter. Eloge!
  Vaxholm ligger ju nästan på min hemmaplan. Där är såå fint under sommaren, men bara då;-)
  Stekt strömming är min mans favo. Han brukar äta den hos Winbergs på kajen, där det även finns godsaker för mig;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar du inte strömming alltså? Nåja, kul att du gillar mina nya bokmärken i alla fall. Och jag har nog aldrig varit i Vaxholm på vintern, tror jag ...

   Radera
 5. Vaxholm är verkligen en pärla. Och på så många sätt. Och verkligt fina bokmärken hittade du. Men å andra sidan tycker jag att hela Vaxholm är ett levande sådant.

  SvaraRadera
 6. Trevligt med en tur dit! Och två fina bokmärken på köpet, vilken lycka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg därtill strömmingen och det fina vädret! Bingo!

   Radera