lördag, augusti 22, 2020

Långt ifrån surströmming

I torsdags inföll den officiella surströmmingspremiären för året. Det är inte en "dag" jag prickar för i min almanacka precis.

Glömmer aldrig mitt första möte med den där ruttna fisken, som ganska många väljer att kalla "delikatess". Jag bodde inneboende i en familj där frun kom från Norrland, Sundsvall närmare bestämt. Trevliga människor som höll med te och frukostmacka varje morgon.

Så kom jag hem från skolan en eftermiddag och gick som vanligt in i mitt rum. En varm sensommardag var det, jag ställde upp fönstret på vid gavel. Satte mig med en bok. Men plötsligt vällde en genomäcklig stank in. Utifrån, trodde jag. Stängde fönstret och öppnade dörren mot hallen. Då blev det värre.

Med en känsla som liknade panik rusade jag in i köket till mitt värdfolk. Vad hade hänt??? Där satt de, glada och nöjda, och undrade om jag ville smaka "den goda maten" de just avnjöt: surströmming, minsann, ur nyss öppnad burk. Det ville jag inte, och det tog timmar innan jag kunde andas normalt igen!

Sedan dess har jag smakat Röda Ulven och vad de nu heter, fiskarna från Ulvön med omnejd. Tillbehören, som mandelpotatis, lök och tunnbröd, gillar jag allihop. Men själva huvudingrediensen tänker jag inte äta igen. De få tuggor jag klämt ner har ju gjort sig påminda flera dagar efter att "festen" var slut! Hu!

Fast kalas blev det ändå i torsdags, tillrett på en jättestor wok. Där fixade kocken marinerad kyckling, tärnad potatis, färsk lök, paprika, selleri och ytterligare någon grönsak. Anrättningen var inte bara väldigt välsmakande och vacker. Den doftade ljuvligt också. Och skulle väldigt gärna få en alldeles egen dag i kalendern!

Till er som tycker att jag är dum i huvudet kan jag bara skicka en liten enkel hälsning: Behåll surströmmingen för er själva! Men låt den inte komma nära mig!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Vet du, jag har aldrig smakat surströmming, inte ens känt lukten av det!

  Riktigt snyggt tillagat där på woken, den är nästan som en pallera. Fast jag tror de alltid har en kant, förstås. Hur som helst, det lät väldigt gott det du bjöds på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har kommit undan en otäck upplevelse!!!
   Vår wokade mat var supergod.

   Radera
 2. Jag hade också valt denna wok med kyckling. God doft och säkert smak också.
  Testade surströmming med alla tillbehör (utom dryck) i två smala remsor förra året. Ocht på en jobbresa till Höga kusten och "Skeppsmaln". Men bitarna åkte upp och ner resten av dagen.
  Men kanske vänjer man sig....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte varför man skulle vilja vänja sig, när det finns så oändligt mycket god mat att stoppa i sig?

   Radera
 3. mjölk att dricka till surströmming... helt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjölk är gott. Lätt- ska det vara.

   Radera
 4. Det är många år sedan jag åt det senast, 26 närmare bestämt. Då hade vi gäster från England och gjorde en buffé med sill och potatis, smörgåstårta och surströmming.
  Jag gillar smaken, trots att jag är sörlänning och prövade det först som ca 20-årig. Men vi äter det inte så där rakt av utan att det är nåt extra omkring.

  SvaraRadera