torsdag, augusti 27, 2020

CITAT om kunskap

"Att kunna multiplikationstabellen är bra av flera skäl. Men att nöta in den utantill är både dåligt för motivationen och ganska meningslöst, enligt forskare. Betydligt smartare är att utveckla strategiskt tänkande."

-Aj då, där fick vi, vi som gått i skolan på den tiden när man skulle lära sig saker utantill. Det är Svenska Dagbladet som har en artikel i dag om undervisningen i skolan, framför allt i matematik. Vi som rabblat både siffror och tyska enstaviga substantiv med omljud i pluralis tänker inte, vi bara klipper till med vår innötta kunskap ... när det enligt modern forskning vore väldigt mycket bättre om vi sparade utrymme i hjärnan för annat och klurade ut 7x8 när det behövs! 

6 kommentarer:

 1. 7x8 = 56;-) Matte var visserligen mitt absolut sämsta ämne i skolan men multiplikationstabellen den satt! Inte längre, nu har jag ju iPhonen som räknar åt mig.
  Så visst, onödigt vetande och ganska meningslöst då alla har en mobil nuförtiden. Ungefär som "durch, für, gegen, ohne, um, wieder";-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog har man belastat sin hjärna med en hel del rabbelkunskaper, allt från psalmverser till tyska glosor, men jag har aldrig lidit av det vad jag vet! Räknar nog aldrig med mobilen, faktiskt.

   Radera
 2. vaffö ska jag veta att det blir 56....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft glädje av att veta det och en hel del annat man fick plugga in ...

   Radera
 3. jag är duktig med huvudräkning, lärde mig i pappas affär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj, har jag hört det förr? att du precis som jag är dotter till en butik, s a s? Där räknade man hela tiden! och då gällde det att räkna rätt!

   Radera