torsdag, augusti 20, 2020

Spritens rätta värde

Det finns en gammal rätt sliten vits som går ut på att en gubbe säger till en annan att "spriten har blivit väldigt dyr på sistone". Då svarar den andre:
-Den kommer ändå aldrig upp i sitt rätta värde.

Blir påmind om den lilla lustigheten när jag ser ett inlägg som Sverker Olofsson, svensk konsumentjournalistiks affischnamn nummer ett, tillika nykterist, skriver på Facebook. Om just priset på sprit.

Foto Sverker Olofsson
"Är det något jag vet väldigt lite om så är det spritens upphöjda värld. Jag har lärt mig en del begrepp för att hänga med, så jag vet vad en 75:a är.
Så här i Coronatider har ju sprit fått en annan innebörd. Det är ju den som skall hålla oss såväl friska som vid liv. Jag köper alltid små flaskor eftersom det är lätt att ha dem i bilen, fickan, väskan och lite överallt.
Jag köpte ett par på en bensinstation häromdagen och det var här 75:an dök upp i mina tankar. Om jag räknar om priset på flaskan (120 ml) så skulle en 75:a kosta cirka 368 Kr.
Det måste vara rekord, tänkte jag, ända tills jag kom in på ett av dessa lågprisvaruhus och hittade flaskan ni ser på bilden. Som 75:a skulle den kosta 585 Kr.
Kan man dra någon slutsats av detta? Nej egentligen inte. Möjligen att handeln pressar upp priset på denna extremt viktiga vara till samma nivå som vad spriten kostar på krogen, och där lär den vara dyr har jag hört."
Förvisso är det enkelt att hitta en vinflaska som kostar ett helt gäng hundralappar på restaurang, men då är ju situationen en annan, snäppet trevligare, rimligen. De här spritsorterna är förstås helt olämpliga att dricka. Men med handsprit är det naturligtvis som med det mesta: när efterfrågan ökar gör priset det också. Undrar vad min lilla förpackning jag har i handväskan skulle betinga för literpris? Som kund har vi inget att säga till om. Bara att betala för spriten, som möjligen fortfarande har långt till sitt rätta värde ... åtminstone i corona-tider.
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. tvättar händer med tvål och vatten som jag alltid gjort

  SvaraRadera
 2. Jämförelsen är inte helt korrekt. Det finns småflaskor med snapsar att köpa på Systembolaget. Där blir priset också jättehögt om man räknar på vad det skulle kosta för en 75:a. Att småförpackningar är dyrare än stora är inget nytt fenomen. För övrigt instämmer jag med Hannele. Tvätta händerna med tvål och vatten är ett bra och billigt sätt att stoppa smittspridning. Förvisso hjälper inte tvål och vatten om någon hostar en rätt i ansiktet, men det gör inte handsprit heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är små förpackningar dyra i jämförelse med stora, det gäller förstås i princip alla varor.

   Radera
 3. Tänkte på just priset på handsprit hos Ica Nära idag. 39 kronor för en pytteliten flaska. Löjligt! Åt andra sidan ingick handsprit verkligen inte i ICAs sortiment innan pandemin. Och flaskorna verkar inte ha någon större åtgång heller, åtminstone inte på den ICA. Det vore ju lite kul om man kunde dricka den spriten;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dricker nog hellre annat, faktiskt!

   Radera
 4. Läste i lokaltidningen häromdagen att tre personer som var/är intagna på ett LVM-hem här utanför stan, söp sig fulla på handspriten. Tilltaget upptäcktes först efter 45 minuter, och då var "gubbarna" redan fulla!

  SvaraRadera
 5. Stod och höll i en lite flaska i dag faktiskt, funderade på att köpa en till sonen när han sedan börjar skolan. Tror det kostade ca 2 eur. Men vi har faktiskt flaskor hemma redan så jag ställde tillbaka. Tror inte det är en trevlig upplevelse att hutta handsprit, de har ju tillsatt kräkmedel i dem. I alka fall här. Och stöldkassetter på munskydden ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre köpa stor flaska och sen portionera ut i mindre, eller hur? Vet inte hur man gör med kräkmedel här. Munskydd finns förvisso att köpa, är de verkligen så stöldbegärliga?

   Radera
 6. Jag har köpt en storförpackning av spritindränkta servetter, de finns i bilen och jag tar med och "tvättar" kundkorgen och scannern... Sen tar jag en innan jag kör hem.
  Och så passar jag förstås på att använda den sprit som erbjuds i affärer...
  Då får jag mer pengar över att köpa drickbar sprit... :) Äsch, jag bara skojar.

  SvaraRadera
 7. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881
  ®

  SvaraRadera