lördag, augusti 08, 2020

Grattis Mumin på 75-årsdagen!

Det har blivit dags att fira ännu ett födelsedagsbarn.
Mumintrollet fyller 75. Och i likhet med väldigt många av sina jämngamla är Mumin hur pigg som helst, i full fart både i bokhandeln, i textila varianter, på bio och i tv och, numera, också i köksskåpen.

Tove Jansson släppte alltså första boken om gänget i Mumindalen 1945. Det var starten på en världsomfattande succé. Nio "riktiga" böcker/romaner blev det, tänkta för både barn och vuxna, men också en lång rad bilderböcker. Hon skrev på svenska, men historierna finns på ungefär 40 språk. På senare år samarbetade hon med sin bror Lars.

Mumintrollen finns som tv-serie, film och seriestrippar, och antalet utgåvor (alla illustrerade av författaren själv) är oräkneliga. I finska Nådendal ligger Mumindalen, som vi minsann besökte en gång när ungarna var i lagom ålder. Det var kul! En liknande park finns även i Japan, där de här exotiska trollen är jättepopulära.

Att det också finns en samling speciella visor för de olika medlemmarna i Mumin-familjen är lätt att glömma bort. Fast Lasse Pöysti och Susanne Ulfsson gjort flera av dem så gott som odödliga, deras röster sitter som klistrade i minnet!

Min absoluta Tove Jansson-favorit är inte en "riktig" Muminbok, utan "Vem ska trösta Knyttet?" men jag känner förstås också varmt för den där familjen, med mammas ständigt närvarande, rejäla handväska och den Lilla My, alltid lite argsint och busig, till exempel. Och kanske, troligen, är Mumintrollet själv modellerad på författarinnans egen persona?

Mumindagen infaller den 9 augusti, alltså i morgon, och kan firas efter behag. Då kan man betänka en och annan klokskap som Muminpappan kommit med:
o Måla inte om saker bara för att det blivit färg över.
o Man behöver inte vara farlig fast man är stor.
o Det är bra synd att det spännande alltid ska ta slut när man inte är rädd längre utan äntligen kunde ha roligt.

Stort grattis Mumin! Och när nu den här 75-åringen visar sig vara i allra bästa form  ja näst intill evigt ung  kan vi väl ta det som intäkt för att 75 kanske inte är så himla gammalt ändå?

Muggar (från Arabia) med Muminfigurer är populära. Vissa äldre modeller är samlarobjekt
och har blivit riktigt värdefulla. Bild från Arabias Muminbod.
Copyright Klimakteriehäxan

Bild i topp från  © Moomin Charachters TM

4 kommentarer:

 1. Ansluter mig och gratulerar Mumin. Boken "Vem ska trösta Knyttet" är även en favorit hos mig. Och mina gamla "Muminmuggar" används dagligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om dina muggar är tillräckligt ålderstigna kan de ha blivit riktigt värdefulla!

   Radera
 2. Orsakullan en blogg som jag följer samlar på Muminmuggar. Har förstått att det måste vara en viss serie för att de ska stiga i värde. Älskar ju motiven, men skulle inte börja samla muggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är personligen inte så förtjust i muggarna, men vet många som är.

   Radera