söndag, augusti 23, 2020

Tillbaka till vardagen?

Det här var veckan när allvaret och vardagen gjorde sitt återintåg i väldigt många hem och familjer: skolstart. Många orosmoment är inblandade, förhoppningsvis går det bra att undervisa i skollokaler och ändå hålla avstånd till andra, både i klassrum och skolbussar och gympasalar.

Så skylten i fönstret till buiken som säljer sånt som pennor, skrivblock, termosar och suddgummin är perfekt tajmad, särskilt när man högtidlighåller bloggprojektet Skyltsöndag.

Den där dagen när höstterminen drog igång gillade jag alltid, jag såg nog till och med fram emot den med viss iver. Dels trivdes jag i skolan, dels hade jag kul kompisar men vi var ofta spridda under loven. Visst vet jag att många tänkte helt tvärtom, men jag är tacksam för mina sammanlagt elva år som elev i "vanlig" skola och önskar dem lycka till som börjat plugget i veckan.

Nalle Puh har bjudit på mycken klokskap genom åren. Som i citatet nedan, präntat på en skylt inne i ett stockholmskt kafé. Nasse undrar hur man stavar till kärlek och Puh svarar:
-Du stavar det inte, du känner det.
Om man säljer ett par caffe latte extra med hjälp av det beskedet törs jag inte tro något om.


Sedan är det ett annat sensommarfenomen (som på sätt och vis också handlar om kärlek) jag påminns om skyltledes: de övergivna katterna, som varit så gulliga när de rusat runt på lantstället och busat som små ulliga troll. Men som inte alls passar in i lägenheten i stan.

Det är en skam att så många bara struntar i dem och far sin väg. De nyss så omhuldade extra familjemedlemmarna får klara sig bäst de kan. Vilket de inte kan. Fast som tur är tar väl de flesta djurägare hand om sina små älsklingar  och blir följaktligen jätteledsna när de försvinner spårlöst. Som man ser av skyltarna.

Skyltsöndag högtidlighålls av en rad bloggare som BP håller ordning på. Här hittar du såna som brukar delta.

Skolstart och semesterslut skulle kunna få oss att tro att vi är tillbaka till normalläge
igen ... men det är vi inte. Inte än.
Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Det är en styggelse det här med sommarkatter som blir övergivna. Man hoppas ju att det blir färre och färre som handlar på det viset.

  Nalle Puh är bäst! 🐻

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalle Puh var den första bok jag läste själv. Har älskat honom alltsedan dess.

   Radera
 2. Älskar kloke Nalle Puh!
  Ledsen över övergivna katter.
  Mitt näst yngsta barnbarn började riktiga skolan i måndags, lille sjuåringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De blir stora fort - rätt som det är ska han göra lumpen!

   Radera
 3. Gillar den första skylten, glatt och enkelt.

  En av våra katter försvann och vi såg en lapp om en katt som strök omkring vid Rosersbergs-sjön. En bra bit ifrån var vi bodde men man vet ju aldrig. Det var inte vår katt men vi tog hand om henne ändå, troligen var hon en sommarkatt.

  Hur tänker vuxna människor?! Det är ju knappast barnen som lämnar kvar dem ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofattbar hjärtlöshet om man lämnar sin katt vind för våg.

   Radera
 4. Alla katter ska vara ID-märkta och registrerade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. en katt med chip kan ändå springa iväg... därför dessa annonser i träd

   Radera
 5. Visst är det lite speciellt när skolorna startar. Gillar verkligen första skylten. Minns också mina egna och alltid med lustfyllda tankar. Men i klass 4 också men spänning då vi just flyttat till Solna och jag skulle börja där. Nu har jag yngsta barnbarnet som just börjat ettan i Vaksalsskolan i
  Uppsala. Med ny rygga och nytt pennskriv helt fyllt.
  Nalle Puh gillas. Så klok.
  Men den klokheten saknar många som inte tar hand om sina katter efter sommaren. Illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pennskrin - så otroligt viktig sak!!! Minns när Dottern var sex och en dag plötsligt undrade om det verkligne inte var dags att köpa pennskrin ... det var månader kvar till skolstarten!
   Vi som minns skolan med glädje får vara tacksamma.

   Radera
 6. Det behövs inga påkostade tryckta skyltar för att annonsera att skolstarten närmar sig, det räcker med ett enkelt A4-blad. Så mycket charmigare tycker jag.

  Jag såg nog också framemot skolstarten efter sommarlovet, mest för att återse alla kompisar och berätta vad man hade gjort och vad de hade hållit på med.

  Nalle Puh är nog den klokaste nallebjörnen jag träffat;-)

  Vi pratade om det nyligen, alltså om alla nya hundar och katter som dykt upp på innergården sedan Covid-19 satt klorna i oss. Hoppas innerligt att ägarna tar hand om sina pälsklingar även efter pandemin.

  Sista skylten - ja du, den finns med hos mig med idag också - med länk till dig såklart:-)

  Tusen tack för toppen skyltar och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där A4:an gillade jag också! Tror att du kanske får ta över "min" skylt från Sergels torg framöver. Vi får se. Jag har ju haft den så himla länge nu. Tog den den 25 oktober 2019.

   Radera
 7. 20000 katter överges varje år, har du hört! Skandal säger jag bara, har inte människor något samvete?? Hur tanklös får man vara?? Vi pratar levande varelser...
  Misstänker att antalet övergivna hundar också kommer att öka när många som idag jobbar hemifrån står inför fakta att börja åka till sin arbetsplats...hoppas jag har fel! Nalle Puh har förstås helt rätt, kärlek känns, det pirrar i hela kroppen!

  SvaraRadera