Du och jag, Gustaf ... |
Men trots denna kärlek och att jag oändligt många gånger har färdats på E18 förbi Alsters herrgård har jag aldrig varit dit. Förrän nu. Gustaf Frödings minnesgård kallas den, han föddes här den 22 augusti 1860.
Det är en stor och vacker gård med anor från 1700-talet. Ursprungshuset brann och ett nytt byggdes, i dag en vit huvudbyggnad och några faluröda annex. Från stora husets framsida ser man ner till Vänern, en gräsklädd parkyta leder fram till vattnet. Man kan lätt tänka sig att här hållits fina fester med många gäster.
Gästerna är många i dag också, eftersom gården blivit en turistattraktion. Vi åt jättegod lunch i herrgårdscafét, en kalventrecote med hasselbackspotatis och bearnaisesås som säkert Gustaf också skulle ha gillat. En utställning av fint värmländskt hantverk väntar i ena flygeln, souvenirbutik (med många böcker) i den andra.
När det inte är pandemitider kan besökare gå på visning och lära sig mer om diktaren, som hann skriva så mycket under sitt korta liv – han blev bara 50 år. Fröding var en olycklig man, han var alkoholist med stora psykiska problem, och han fann aldrig en kvinna att leva med. Det ledde till att han gick till prostituerade, vilket han också skrev sorgset om: "Jag köpte min kärlek för pengar. För mig fanns ej annan att få."
Fröding dog boende på Djurgården och ligger begravd i Uppsala. Begravningen, förrättad av ärkebiskopen, blev nästan en statsangelägenhet. Massor av folk kantade Stockholms gator där kistan färdades i kortege, poetkollegorna Verner von Heidenstam och Erik Axel Karlfeldt, rikskändisar även de, hyllade sin vän.
Förmodligen förstod Fröding aldrig riktigt hur omtyckt han var, han anade nog inte heller att hans dikter skulle få så långt liv med enorm "hållbarhet", rent av hamna på topplistor över populärmusik. För där har han varit, framför allt med hjälp dels av Sven-Ingvars, dels av Mando Diao.
Det kan tyckas ha varit ett för mig fullständigt onödigt inköp, men jag kunde inte motstå: jag har köpt ett bokmärke med min vän Gustaf på. Undrar vilken bok som ska få äran att hysa honom ... Måste välja någon värdig kandidat, någon som också vet hur man talar till folket, såväl på dialekt som på "rikssvenska" i både glädje och sorg.
Jaa, Gustaf, jag har varit på din herrgård. Det blev ett besök där i samband med vår norrlandsresa 2002.
SvaraRaderaSå mycket fint som han skrivit och tragiskt att han gick bort så ung.
Jag lärde mig också i åa ä e ö en gång i tiden.
Det är faktiskt helt obegripligt att jag aldrig tidigare varit där!
RaderaHär har vi verkligen en fin gemensam vän i Gustaf Fröding. Har varit här på Alsters herrgård många gånger , både privat och i samband med jobbresor till Värmland. Alltid fint att komma hit. En speciell känsla.
SvaraRaderaPasserade i våras Gröndal på Djurgården och såg då hans staty här för första gången. DEn har ju funnits här länge men jag har missat den-
Jag har hälsat på honom på Djurgården, men alltså lyckats undgå själva den värmländska startpunkten ... Fin vän vi har hur som helst!
RaderaBokmärket kunde du nästan ha sparat tills på lördag;-)
SvaraRaderaJa iofs - men jag har ju slutat med dem ... fatta hur många jag har!
Raderafint bokmärke, finns en del i min bokhylla, både av och om honom.
SvaraRaderaJag var på vippen att köpa honom som bokstöd också ...
Raderabokstödet kanske flyttar till Hisingen
RaderaÅ i åa ä e ö, är det Fröding? Hade jag ingen aaaning om.
SvaraRaderaHaha, nu har jag läst den. Hur kul som helst!
RaderaFröding kan man ta till både i glädje och sorg.
Radera