torsdag, juni 10, 2021

Svenskt i bok och på bordet

Helgfrågan nu när vi just klarat av vår nationaldag och skolavslutningarna/utspringen står som spön i backen. Anledning att fira, glada dagar, även om vi fortfarande måste ta det lite varligt med de sociala kontakterna.

Många ska ha presenter, och det är väl det Mia i bokhörnan funderat på när hon levererade sin fråga denna gång: Om du träffade en person från ett annat land, vilken svensk bok skulle du rekommendera till hen att läsa? Jag skulle föreslå Vilhelm Mobergs Utvandrar-serie. För att visa, att även svenskar har bytt hemland och mött stora svårigheter som vi alla kan både begripa, identifiera oss med och engagera oss i. Finns dessutom i bearbetad, lättläst version.

Sedan dags för bonusfrågan, och då hamnar vi vid matbordet: Vad är det svenskaste man kan äta? Här måste svaret bli en liten meny, känner jag. Från fiskdisken strömmingsflundra med potatismos och lingon. Från kött och chark föreslår jag kålpudding, lingon igen. Och från disken för bakverk en semla! Fast en kardemummabulle och en sockerkaksskiva med äpplen går också bra. Oj, nu blev jag hungrig ...

Copyright Klimakteriehäxan 

20 kommentarer:

  1. bra bokval, väldans finsk meny!

    SvaraRadera
  2. Kålpudding är ju supergott måste jag laga snart.

    SvaraRadera
  3. Det var fruktansvärt längesen jag åt strömmingsflundra, för min fru avskyr det. Åh, det är ju så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men stackars dig! Fast det är ännu mer synd om din fru som inte vet vad hon går miste om.

      Radera
  4. Håller helt med dig Vilhelm Mobergs Utvandrar-serie är ett måste.
    Vad gäller svensk mat så satsar jag på surströmming, fläsklägg med rotmos eller pölsa samt kanelbulle som efterrätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pölsa har jag inte ätit sen jag gick i fjärde klass tror jag. Då tyckte jag det var gott, med rödbetor.
      Tycker Moberg-serien skulle passa.

      Radera
  5. Instämmer helt i att Utvandrarna är "ett måste"- Vad gäller maten är det knepigare. Men jag vet av erfarenhet att ett smörgåsbord på Grands Veranda eller på Operarakällaren har fallit i väldigt god jord hos turister som besökt Stockholm och kommit från olika delar av världen-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smörgåsbord har ju fördelen av att det finns något för alla! Men glömmer aldrig min brittiske vän som jag bjöd på ärtsoppa med varm punsch, i måttlig mängd. Han påstod att han blev svårt fyllesjuk, vilket han aldrig brukade bli trots rätt rejält alkoholintag.

      Radera
  6. Lingon till strömming? Nu blev jag ju lite nyfiken på att testa det :-)

    Min första tanke var surströmming men inser att det nog skulle skrämma ihjäl folk om man inte kan sitta ute och äta. Annars tänker jag mig en fisk buffé med olika inlagda sillar, strömming, lax. De skulle helt enkelt behöva åka till Fiskarfänget i Norrfällsviken.

    Dillkött skulle kanske kunna vara något?

    Till efterrätt föreslår jag pannkakor med vaniljglass och hjortronsylt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också det var en konstig kombo, men nu är jag helt förtjust! Dillkött ... mums! Efterrätten också!

      Radera
  7. sill,potatismos och lingon är väldigt gott. vi brukar åka till Buhres fiskrestaurang
    på Kivik och äta det varje sommar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter både gott och trevligt! Synd att man har så långt till Kivik ...

      Radera
  8. Verkligen bra bokval. Hade också funderingar på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ju mer jag tänker på det, desto rättare känns den!

      Radera
  9. Utmärkt bokrekommendation och matförslag! :)

    SvaraRadera