Helgfrågan nu när vi just klarat av vår nationaldag och skolavslutningarna/utspringen står som spön i backen. Anledning att fira, glada dagar, även om vi fortfarande måste ta det lite varligt med de sociala kontakterna.Många ska ha presenter, och det är väl det Mia i bokhörnan funderat på när hon levererade sin fråga denna gång: Om du träffade en person från ett annat land, vilken svensk bok skulle du rekommendera till hen att läsa? Jag skulle föreslå Vilhelm Mobergs Utvandrar-serie. För att visa, att även svenskar har bytt hemland och mött stora svårigheter som vi alla kan både begripa, identifiera oss med och engagera oss i. Finns dessutom i bearbetad, lättläst version.
Sedan dags för bonusfrågan, och då hamnar vi vid matbordet: Vad är det svenskaste man kan äta? Här måste svaret bli en liten meny, känner jag. Från fiskdisken strömmingsflundra med potatismos och lingon. Från kött och chark föreslår jag kålpudding, lingon igen. Och från disken för bakverk en semla! Fast en kardemummabulle och en sockerkaksskiva med äpplen går också bra. Oj, nu blev jag hungrig ...
Copyright Klimakteriehäxan
bra bokval, väldans finsk meny!
SvaraRaderaGod läsning, gott käk.
RaderaKålpudding är ju supergott måste jag laga snart.
SvaraRaderaJättegott!!!
RaderaDet var fruktansvärt längesen jag åt strömmingsflundra, för min fru avskyr det. Åh, det är ju så gott!
SvaraRaderaMen stackars dig! Fast det är ännu mer synd om din fru som inte vet vad hon går miste om.
RaderaHåller helt med dig Vilhelm Mobergs Utvandrar-serie är ett måste.
SvaraRaderaVad gäller svensk mat så satsar jag på surströmming, fläsklägg med rotmos eller pölsa samt kanelbulle som efterrätt.
Pölsa har jag inte ätit sen jag gick i fjärde klass tror jag. Då tyckte jag det var gott, med rödbetor.
RaderaTycker Moberg-serien skulle passa.
Testar!
SvaraRaderaDet verkar lovande ...
RaderaInstämmer helt i att Utvandrarna är "ett måste"- Vad gäller maten är det knepigare. Men jag vet av erfarenhet att ett smörgåsbord på Grands Veranda eller på Operarakällaren har fallit i väldigt god jord hos turister som besökt Stockholm och kommit från olika delar av världen-
SvaraRaderaSmörgåsbord har ju fördelen av att det finns något för alla! Men glömmer aldrig min brittiske vän som jag bjöd på ärtsoppa med varm punsch, i måttlig mängd. Han påstod att han blev svårt fyllesjuk, vilket han aldrig brukade bli trots rätt rejält alkoholintag.
RaderaLingon till strömming? Nu blev jag ju lite nyfiken på att testa det :-)
SvaraRaderaMin första tanke var surströmming men inser att det nog skulle skrämma ihjäl folk om man inte kan sitta ute och äta. Annars tänker jag mig en fisk buffé med olika inlagda sillar, strömming, lax. De skulle helt enkelt behöva åka till Fiskarfänget i Norrfällsviken.
Dillkött skulle kanske kunna vara något?
Till efterrätt föreslår jag pannkakor med vaniljglass och hjortronsylt.
Jag tyckte också det var en konstig kombo, men nu är jag helt förtjust! Dillkött ... mums! Efterrätten också!
Raderasill,potatismos och lingon är väldigt gott. vi brukar åka till Buhres fiskrestaurang
SvaraRaderapå Kivik och äta det varje sommar
Låter både gott och trevligt! Synd att man har så långt till Kivik ...
RaderaVerkligen bra bokval. Hade också funderingar på den.
SvaraRaderaJa ju mer jag tänker på det, desto rättare känns den!
RaderaUtmärkt bokrekommendation och matförslag! :)
SvaraRaderaTack för det!
Radera