onsdag, juni 02, 2021

Boktips att lita på

"At Night All Blood Is Black" (fransk originaltitel "Frère d'âme")  av David Diop får årets internationella Booker-pris. Han delar både priset och äran med sin översättare Anna Moschovakis, vilket jag tycker är väldigt sympatiskt! Inte mindre än 125 romaner bedömdes innan juryn hade bestämt sig.

Diop är född i Senegal men bor och arbetar i Frankrike som universitetslärare och den här romanen utspelar sig under första världskriget. I skyttegravarna är gränsen mellan mod och vansinne svår att dra. Huvudperson är en ung soldat, Alfa, vars bäste vän såras och dör vid fronten. Historien bygger delvis på de upplevelser som författarens farfars far genomlevde när han var en av många senegaleser som stred på den franska sidan, strider han helst inte ville minnas eller berätta om.

För boken har Diop tidigare fått fina Goncourt-priset och en schweizisk utmärkelse, och nu när den finns på engelska blev det alltså Booker, vilket i min värld talar för att detta är en bok att leta upp och läsa. Ett boktips att lita på helt enkelt! Lägg till att den är på endast 160 sidor! En svensk översättning blir säkert också följden, men än så länge saknas den. 
Diop är den förste fransman som får Booker-priset.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. Ja, du verkar ha varit lika duktig på fotboll som jag är på dina bokteman. Himla tur att vi alla är olika...

    PS. Du kommer nog att känna som jag gjort de senaste två dagarna, när jag kommer blogga om Euro 2020 som heter så, men ju blev uppskjuten och börjar den 11 juni 2021. Men du och jag är ju artiga (är vi???!!!) och kommenterar ändå hos varandra. Sorry, men fotboll är lika mycket mitt liv som böcker är ditt. Okej, jag slukar också böcker, men tyvärr mest deckare. Å om jag läser en bok som inte är en deckare blir jag för det mesta besviken, så... DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är bättre på att titta på fotboll än att spela spelet ... nu när hockeyn liksom stendog också!!! Men att Alshammar är i tävlingsbassängen igen tycker jag är kul!

      Radera
  2. Svar: Du är givetvis med på min blogglista. Men man måste klicka på "visa alla" för att se fler än de tio senaste.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då så. Ska genast sluta gnälla!

      Radera
  3. Men oj, jag som trodde att jag hängde med bra... Har helt missat att Diop var den som snöt priset. Får kolla upp den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade aldrig hört hans namn tidigar ...

      Radera