söndag, juni 13, 2021

Lite nytt och lite gammalt

Skyltsöndag. Tycker att macken vi stannar på har en rätt bra skylt, faktiskt. Bara att tacka och ta emot. Annars kan man väl säga att det privata skyltandet har sin högsäsong just nu. Varje student ska ha sin egen väl synliga hyllning när det är dags för utspring.

Så var det förvisso redan på min tid. När jag var en av dem som kunde hämta en vit mössa hade pappa suttit och petat väldigt omsorgsfullt, egen design, för att min skylt skulle bli bra. Till och med inplastad, mot eventuellt regn. Stadig lång pinne. Man såg den på långt håll! 
Det var den 10 maj 1965, vackert väder, vit klänning med jacka, röda skor (jo redan då!), röd väska. Massor med blommor i blågula band runt halsen. Sång. Hurraaaa! En dag man gärna minns!

Häromdagen gjorde jag en arkeologisk utgrävning i Barndomslandet och hittade först den där mössan, idag inte vit utan gul. Inuti har många kamrater skrivit sina namnteckningar. Och minsann om jag inte har studentskylten kvar också! För säkerhets skull hade pappa gjort den tvåsidig, han sparade ingen möda! Det fanns en stor fin blomma som stack upp i luften från det gröna bladet, men den kom inte med på min bild ...

En "skylt" till som är ett fynd från Barndomslandet blir det: ett örngott som vi uppenbarligen gett till min mamma, fast jag minns inte när. Men helt klart är att båda mina barn älskade sin mormor, och hon dem. 
Slutskyltat för denna gång. Om du kollar hos BP hittar du ganska säkert fler skyltande bloggare.

PS Inser plötsligt att det ju verkar riktigt "tänkt" med min studentskylt just i dag, eftersom jag råkar ha namnsdag ... ifall ni skulle ha missat det alltså ...
Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Ack, så söta och fina skyltar från barndomslandet!
  Jag tittade på mina blomster och skylt från realen, det var rätt mäktigt då. Tog studenten som vuxen.
  Ha en lika fin dag som jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till realen minns jag inte att vi hade skyltar faktiskt. Men till studenten var det "viktigt"! Det blev en skön skyltsöndag om än lite blåsig.

   Radera
 2. fin kudde, grattis på namnsdagen, vi gjorde själva studentskyltarna till barnen 🇸🇪

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja far min la ner en god stund på den där skylten. Den saken är klar. Tack för grattis men det är ju intet man firar direkt.

   Radera
  2. i Finland firade vi namnsdagar, bjöd kompisar på saft och kakor, fick presenter 🇫🇮 datoransvarig på Ericsson skickade namnsdagshälsningar till oss alla

   Radera
  3. När jag var liten blev jaG lite firad ändå.

   Radera
 3. Vilka fina studentskyltar din pappa hade gjort! Han fick till och med med pingisracket och "mattelektionen"(?). Jag menar på den tiden fanns ju inte Arkitektkopia med mera för fotoskyltar. Otroligt snyggt jobbat av din pappa.
  Kul att mormor är sötast - inte bäst alltså;-)
  Stort GRATTIS på namnsdagen:-)
  Som alltid en toppen skyltning här hos dig:-) Tusen tack för den och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det där var handarbete, på skyltens båda sidor (alltså inte två utan en skylt).
   Konstigt att jag inte alls minns det där örngottet men tror att min mamma blev glad. Tack för grattis!

   Radera
 4. Vilka härliga minnen! När jag tog studenten i slutet av 80-talet så var det helt ute med utspring och studentmössor. Tyvärr!

  Snyggt och aktuellt skyltat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är i alla fall de traditionerna tillbaka. Men när min son tog studenten förbjöd han mig att dyka upp med min gamla mössa ... "det gör INGEN nu för tiden mamma!!!"

   Radera
 5. Är en dag sen med kommentaren så jag grattar idag på namnsdagen.
  Blev lite nostalgisk nu med studentplakat. Minns mitt eget. Mössan och blommorna också och det var 1968. Sista året man tog studenten "på riktigt".
  Örngottet är också ett kärt minne förstår jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst minns man gärna sin studentdag! Men örngottet mindes jag inte att vi hade köpt ...

   Radera
 6. Vilka ljuvliga studentminnen! Jag hoppade av gymnasiet när jag fick fast tjänst på banken, helt okej beslut med facit i hand. Vilken fin pappa du hade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen av mina föräldrar hade mer utbildning än folkskola, så det där med att jag tog studenten blev viktigt, inte minst för pappa tror jag.

   Radera