onsdag, juni 16, 2021

En riktig färgfilm

Kanske tänker Enligt O på att den annalkande midsommaren traditionellt är en stor bröllopshelg. Eller så är hon nöjd med att själv kunna fira 20-årig bröllopsdag. Hon kan rent av tänka på båda! Hur som helst är veckans kulturfråga denna: Vilken bok, film och/eller tv-serie om bröllop tycker du extra mycket om?

Det finns faktiskt ett och annat värt att nämna. I bokväg exempelvis Sigrid Undsets "Kristin Lavransdotter" som efter stort besvär får gifta sig med Erlend, mannen som hon älskar så innerligt.

Om jag ska välja film finns det ett helt gäng brittiska och amerikanska historier, men låt mig slå ett slag för något jag skulle vilja kalla en riktig färgfilm: den indiska "Monsunbröllop" (Monsoon Wedding) som lyckas vara både romantisk och rolig på en gång. Plus att den ger lite inblick i indiska traditioner. Och vilka färger sen! Fest i Indien blir verkligen färgfilm! Lite kul dessutom att inte känna igen en enda skådespelare, alla ansikten är nya.

TV-serie då? Jo, "Hemsöborna". Madam Flod gifter sig med Carlsson. Inget bra beslut, ska det visa sig. Serien är från 1966 och den har tyvärr inte åldrats med behag, allt går väldigt sakta. Kan ses på SVT Play, tre delar, en timme vardera. Suveräna medverkande: Sif Ruud, Allan Edwall, Sven Wollter t ex.

Därmed önskar jag Enligt O (och hennes man också förstås) en härlig porslinsbröllopsdag. 

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. jo, tänte också på Hemsöborna av August Strindberg med Allan Edwall, Sif Ruud och Sven Wollter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hör hemma under etiketten "bröllop man minns". Tillsammans med ens eget, förstås! Som faktiskt var bättre på alla vis ...

   Radera
  2. tja, ett par minuter i Rådhuset... utan vittnen i 9:e månaden ❤️
   Dottern gjorde ungefär likadant, med stor magen (som min mor i femte månaden!)
   Men nu blir det Slottsbröllop med äldsta sonen, vi ska sova i slott!

   Radera
  3. Sörru! Ni får ta igen det ni tidigare missat!

   Radera
 2. Hemsöborna är värd att se för de tre nämnda skådespelarnas skull. Suveräna rolltolkningar.

  SvaraRadera
 3. kan det vara detta indiska bröllop jag sett och tyckt mycket om men inte minns titeln på? varmt, färgrikt, roligt och lärorikt minns jag. bröllopet i Hemsöborna var mest tragiskt, tyckte jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan det säkert vara! Vi har matats med grekiska bröllop och bridesmaids och andra, men nån mer bröllopsfilm från Indien kan då inte jag påminna mig att jag hört talas om. Jag kan t o m tänka mig att se om denna!

   Radera
 4. Det enda som jag spontant tänkte på är filmen "Fyra bröllop och en begravning". Tror det var Hugh Grant i huvudrollen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! En lågoddsare i sammanhanget
   Sänds ofta i repris i tablå-tv. Har definitivt sina poänger!

   Radera
 5. När jag var 15 förstod jag inte alls att pappa satt som klistrad vid tv:n när Hemsöborna gick. Det var nog det enda, utöver Aktuellt och Rid i natt som han tittade. Vi skaffade tv:n 1964, tror jag. Sist av alla...
  Men - för några år sedan såg jag den i tv. Det var ju från samma tid som när hans föräldrar gifte sig ungefär, och jag förstod precis varför han älskade den. Jag gillade den också starkt. Skönt med långsam film som omväxling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en stor upplevelse att se den första gången. När jag tittade igen, för något år sedan, häpnade jag över hur enormt lång scenen med dansen på bröllopsfesten var ... den tog liksom aldrig slut!

   Radera
 6. En bok var svårare att komma på men visst tycker jag också att Kristin Lavransdotter var bra. Instämmer även i dina andra val. Hemsöborna är ju en klassiker och still "going strong" och "Monsunbröllopp " gav mycket på olika sätt-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nora Roberts har skrivit "Bröllopssviten" men jag har inte läst nåt av den, så jag nöjde mig med min gamla favorit Kristin L. Att se en film från Indien är allmänbildande, vill jag påstå!

   Radera
 7. Tror inte jag sett Hemsöborna, bara läst den, två ggr. Sen fick jag svårt för Strindbergs person så nu vill jag inte läsa mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä själva gubben var inget charmtroll, det stämmer nog!

   Radera
 8. Åh, älskade Monsunbröllop!

  SvaraRadera