onsdag, juni 09, 2021

Sommar med tradition

"Sommar i P1" är ett radioprogram med tradition. Det allra första sändes 1959, med Jörgen Cederberg, som var en av två bakom idén  den andre var Tage Danielsson.  Det har med tiden blivit en stor fjäder i hatten, detta att få göra sitt eget sommarprogram, en blandning av prat och musik. Och visst har svenska folket lyssnat! Så gott som omöjligt att låta bli, kändes det länge som.

Fast jag har faktiskt tröttnat. Blir sällan sugen på att höra särskilt många av de "lyckliga", även om jag naturligtvis begriper att några är/kommer att bli väldigt bra. Dock finns det något i mig som fått nog av olyckliga barndomar och andra sorters orättvisor. Eller lite kändisskvaller som inte leder nån vart.

När nu Enligt O ställer veckans kulturfråga så här: Vilken sommarpratare skulle du vilja lyssna på i sommar? blir jag lite häpen eftersom jag inser att jag inte har en aning om vilka som ska prata. Brukar inte gå att missa! Kollar, och då förhåller det sig ju så att listan presenteras i morgon, vid en direktsänd presskonferens från parken mellan Radio- och TV-husen vid Oxenstiernsgatan i Stockholm. Till min oförställda häpnad sänder alla möjliga medier år efter år detta SR:s reklamarrangemang som vore det "riktiga" nyheter ... Namnlistan och arbetet med sändningarna är förstås jättehemligt. Redaktionen har flyttat ut till egna lokaler i ett särskilt hus bredvid Berwaldhallen och där släpps ingen obehörig in!

Men vad har jag då för svar på frågan? Väldigt svårt. Tyvärr är det ju omöjligt, men jag skulle vilja höra Tage Danielsson fundera kring sin programidé och hur den utvecklats.

Bonusfrågan är betydligt enklare: Vilken favoritsommarvärd från tidigare år har du? Det finns en från förr som jag tror är och förblir oöverträffad. Torsten Ehrenmark med sin härliga humor och sina finurliga vändningar kunde hålla upp skrattspegeln för sin samtid, medan han skildrade sitt eget liv såväl i Sverige som ute i stora världen. Ehrenmark har rekordet: han har gjort hela femtio "Sommar"!  

Bland sommarpratare jag hört på senare år minns jag Sara Danius (2018) och Björn Natthiko Lindeblad (2020). Jag skulle kunna nämna några riktiga bottennapp också men avstår från det ... Numera blir det nästan enbart i bilen som jag lyssnar, men blir det för trist byter jag snabbt till hörbok! 

Årets upplaga av "Sommar i P1" börjar sändas på midsommardagen. Ständigt fler väljer idag att lyssna på tid man själv väljer, med eller utan musik, på nätet. Vem vet, när namnlistan blir offentlig kanske man blir sugen ändå! Man ska som bekant aldrig säga aldrig!

Och så håller jag mig till rubrikordet SOMMAR och lägger till några nytagna bilder!

Rhododendron är en äkta skönhet så här års.

Bara att hoppa i! 22 grader i vattnet!

Det är nåt himmelskt över sommardagarna ...

Ovanligt gott om smultronblom!

Midsommarblomstren har tjuvstartat.
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. lyssnar sporadiskt, förr i tiden (?) åt vi ofta lunch på altanen kl 13, toppen med play men då blir det mindre musik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan lyssna med all musik också tror jag, men bara en kortare tid. Sen kan man ju prata alldeles själv under lunchen också eller hur?

   Radera
 2. jag tycker att det är roligt att lyssna på Sommar. helt okända människor kan överraska. Torsten Ehrenmark var ju en riktig höjdare. Sara Danius saknar jag väldigt. hade gärna tagit del av dina bottennapp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Publiken är fortsatt jättestor, så du är verkligen inte ensam! Och jag inser som sagt att jag förmodligen missar en och annan godbit, men hör man talas om dem kan man ju ta det i efterhand.

   Radera
 3. Har precis som du gjort; Tröttnat! Har inte lyssnat dom senaste 7-8 åren och har inga önskningar alls vad gäller året sommarpratare. Det har blivit ett program som numera verkar vara för sådana som behöver gå till en psykolog istället. Att "underhålla" lyssnarna är inte att tänka på! Så jag avstår att lyssna i år också.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag inte saknar det alls ...

   Radera
 4. Ljuvliga sommarbilder och kah kan känna doften från blombilderna som kommer hit till Spanien och nästan också plasket i vattnet.
  Torsten Ehrenmark är en favorit och jag har lyssnat både på hans sommarprogram och andra program på radion där han läst från sina kåserier. Har flera av dessa kåseriböcker och läser dem då och då på nytt.
  Jag lyssnade också på Björn Nathiko Lindeblad vars program fångade mig. LIkaså Sara Danius förstås. Hans Roslings sommarprogram är också minnesvärt.
  Jag har varit en flitig lyssnare men det har avtagit en del men visst lyssnar jag fortfarande då och så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste om en kåserisamling av Ehrenmark rätt nyligen - den höll, trots att åren gått! Rosling lyssnade man alltid gärna till, minns inte om jag hörde hans "Sommar" också. Hoppas du har det bra i Medelhavets kant!

   Radera
 5. Tack för fina bilder! Brukar tycka att de oväntade ofta är de bästa. Som någon fysiker jag lyssnade till för länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara - höga förväntningar kan lätt komma på skam.

   Radera
 6. Helt underbara bilder:-) "Sommar i P1" har jag lyssnat på en enda gång, då jag var nyfiken på vad Nilla Fischer hade att säga. Det var inte så mycket om jag ska uttrycka mig positivt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har absolut funnits sommarvärdar som vait kul att lyssna på - jag hade nog inte satsat på Nilla men hon har ju varit duktig i fotboll ... och hon är inte ensam om att göra ett mediokert radioprogram, säkert! Då ska man veta att de alla får sig en erfaren redaktör tilldelad för att sätta stuk på programmet.

   Radera