lördag, juni 05, 2021

Veckans mening – om armar och öron

I veckan fyndade jag ett ex av den tio år gamla boken "Enkel vacker öm" om Monica Zetterlund, skriven av Klas Gustafson. Den tokhyllades när den kom ut, jag tänkte läsa den då men glömde väl bort det. Men nu läser jag! En strålande berättelse, inte bara om Zäta utan om svensk jazz´ framväxt och utvecklingen av Sverige från tidigt 50-tal och framåt. 

Stjärnan började sitt yrkesliv som telefonist, anställd av Televerket vid växeln i hemstaden Hagfors. Om den tiden säger hon något som faktiskt stämmer även i åtskilliga andra jobb, exempelvis journalistens ... där fann jag veckans mening!

Långa armar är en tillgång i yrket, stora öron något man tillägnar sig.

Tänker att jag borde verkligen lyssna på Monica Zetterlund igen, som jag gjorde förr. "Håll musiken igång" och "Den sista jäntan" som Povel Ramel skrev för henne hör till de absoluta juvelerna i mitt musikliv. Och vi har ju faktiskt kvar en gammal hederlig skivspelare, så det är bara att lyfta fram LP efter LP.

Passar gärna på att tipsa om Monicas memoarer "Hågkomster ur ett dåligt minne" (från 1992). Jag har lyssnat på boken, hon läste förstås in den själv. Där finns både svärta och humor. Precis som i livet självt.

Veckans mening hämtar vi ur det vi läst den senaste veckan, på initiativ av Skriv-Robert. Det ska vara en mening som får läsaren att hejda sig ett litet kort ögonblick för att den är rolig, klok eller nästan vad som helst som får en att stanna upp. Hur lyder din?

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Citatet är verkligen iögonfallande, då det inte är helt lätt att förstå/tolka tycker jag.
  Idag kan jag dock andas ut en aning - jag vet faktiskt vem Monica Zetterlund är. Bara en sån sak;-)

  PS. Jag har himla svårt att läsa "gamla" böcker. Tycker de är ofta riktigt förlegade. På 1980- och 1990-talet älskade jag Dickens och några andra "klassiker. Då hade jag noll problem med att läsa dom. Men idag klarar jag inte av det längre. Undrar varför... DS-

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del gamla böcker är förvisso för gamla. Medan andra håller i evigheter! Jag har för min del haft glädje av både låmga armar och stora öron, i jobbet inte minst.

   Radera
 2. Monica Z tycker jag om och citatet är klockrent- Har också haft användning för detta uttryck i många sammanhang.
  Har läst boken av Clas Gustafsson och tyckte mycket om den. Har också lyssnat på "Monicas memoarer" som hon läste och den gav många tankar-
  Om du inte besökt Monica Z:s park så rekommenderar jag det. Musik ingår i bänkarna-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, dags att gå till hennes park - igen, har inte varit där på länge nu.

   Radera
 3. 'Den sista jäntan' är underbar - och inte bara den. Jag hade förmånen att se henne på Jazz & Blues-festivalen - när kan det ha varit tro? Minns att jag läste Rättsmedicinkursen precis när hon dött och jag var livrädd att de skulle dra ut henne i någon av de där metallådorna/-facken. Hu! Borde verkligen läsa någon av böckerna du skriver om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du på Skeppsholmen - så var jag också där! Minns att jag hade gråten i halsen ... Hennes liv innehöll verkligen mycket som tål att berättas.

   Radera
 4. Bra citat och en fantastisk kvinna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sann idol för mig. Har sett henne live ett antal gånger. Och en väldigt bra bok om henne!

   Radera
 5. Vet faktiskt inte så värst mycket om henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men där finns en historia, tro mig. Väldigt väl berättad av Klas Gustafson.

   Radera