onsdag, juni 02, 2021

Till hjärnan under den vita mössan

Sjung om studentens lyckliga dar ... det är dags nu, inte bara för sång och blommor och fest utan kanske också för nån annan sorts present till den som satt på sig den vita mössan. Därför ställer Enligt O denna veckas kulturfråga: Vilken bok vill du ge till studenten?

Det kan förstås bero en hel del på vad den unga människan har för intressen. Jag väljer tre möjligheter:

1. Studenten vill bli läkare eller i alla fall ägna sig åt medicin i någon form (utan tvekan ett framtidsyrke!). Hen får "Den odödliga Henrietta Lacks" (The Immortal Life of Henrietta Lacks) av Rebecca Skloot. Skakande och upplysande om cancerforskning och ett gripande människoöde, allt på en gång.

2. Studenten är mest intresserad av andra människor, hur och vad de känner och tänker, och funderar oftast i feministiska banor. Hen får en hög med pocketböcker. I den ligger Selma Lagerlöfs tredelade memoarer, Torgny Lindgrens "Ormens väg på hälleberget" och Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten". Kvinnoliv i olika tider och olika miljöer.

3. Studenten är starkt inriktad på att ta sig till USA där det naturligtvis finns ett och annat att hämta. Hen får två verk, ett nytt och ett gammalt: "Tung" (Heavy) av Kiese Laymon och "The US Trilogy" av John Dos Passos. Både historia och en väldigt drabbande bild av nutiden.

Och som ni förmodligen redan gissat: det här är böcker som med fördel kan läsas av väldigt många fler, både med och utan vit skärmmössa över den ord- och berättelsesugna hjärnan.

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. som ung var jag mer intresserad av framtiden än det förflutna. John Dos Passos finns ju även som e-bok - på engelska - men 1200 sidor är lite avskräckande... Vårt äldsta barnbarn har inte börjat på gymnasiet än, rymden intresserar, finns rymdgymnasium i Kiruna. Istället för Lagerlöf skulle jag nog köpa Tim Bergling : Biografin om Avicii av Måns Mosesson. Selma Lagerlöf skulle mer intressera min 89-åriga mor, som fortfarande läser ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att om studenten i fråga är ett Avicii-fan är hen mer benägen att skaffa den boken alldeles själv. Jag försökte lyfta fram titlar som kanske inte är självklara för en yngre generation - men handlar det om folk som gillar att läsa så!

      Radera
    2. gillar att läsa... kanske, inte ens gamla tanter läser längre... tänker att Avicii och Zlatan är såna böcker som får flera att läsa

      Radera
    3. Vår Kokbok Student av Sara Begner är nog användbar.

      Radera
    4. Jooo Hannele gamla tanter läser! Se på oss!

      Radera
  2. klassiker är alltid rätt. Kerstin Ekmans katrineholmsserie är kvinnohistoria i kubik. ska en ge sig till USA är det ju viktigt med landets historia. Tung är en på många sätt fantastisk bok

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både nutid och dåtid är viktiga eller hur!?

      Radera
  3. Den enda bok som jag kan säga att jag läst, är Händelser vid vatten som radioföljetong och jag kunde knappast sluta, den var sååå spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt bra, jag har också lyssnat nu (läste boken för länge sen).

      Radera
  4. Vilka fina presenter!

    SvaraRadera
  5. Även idag lägger jag mig platt. Det är en himla tur att jag inte behöver köpa någon studentpresent i form av en bok;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skulle kunna ge "Heavy" en chans. Mycket intressant, om dagens USA.

      Radera