tisdag, juni 22, 2021

Tre huvudstäder att läsa om

Huvudstäder ska de böcker handla om som platsar i veckans tisdagstrio, med rötter hos Ugglan. Var så goda, tre exempel på bra läsning i helt olika genrer! 

"Fem familjer" (Five Families) är den amerikanske antropologen Oscar Lewis inkännande nedslag i fattigkvarteren i Mexiko City. Boken skrevs på sena 50-talet, men det är helt klart att stadens fattiga områden inte krympt sedan dess, så det finns skäl att anta att mycket som Lewis beskriver fortfarande gäller. Läste den med stort intresse när jag bodde och arbetade i Centralamerika. Lärorik, men den funkade som en roman också!

Per Anders Fogelströms Stad-serie kan vara den ultimata skildringen av Stockholm och dess utveckling, nästan in i vår tid (den tar slut 1968). "Mina drömmars stad", "Barn av sin stad", "Minns du den stad", "Stad i världen" och "I en förvandlad stad" heter delarna. Jag tyckte att de första delarna var bäst. 

"Vad händer om man vänder på Paris?" är en av alla mysiga barnböcker som Viveca Lärn skrev medan hon fortfarande hette Sundvall. Vi i vår familj har gillat serierna om både Eddie och Mimmi, inte tråkiga för vuxna heller! Perfekt för högläsning i skuggan om sommaren blir alltför varm! Och vem skulle inte vilja ta en vända till Frankrikes huvudstad?

Nu blev jag dessutom påmind om Hans Falladas klassiker "Ensam i Berlin" (Jeder stirbt für sich allein) som sedan länge står oläst i hyllan. Platsar inte  förrän jag eventuellt läst den, alltså!

Fantastiska Paris! Kommer jag någonsin dit igen? Åratal sen sist
(då tog jag i alla fall bilden).
Copyright Klimakteriehäxan

32 kommentarer:

 1. Jag borde läsa Fogelström.

  SvaraRadera
 2. Vi ska förhoppningsvis resa till Paris nästa år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar jag kunde säga det samma!

   Radera
 3. Har inte läst någon av dem. Inte ens Fogelströms.

  SvaraRadera
 4. besökt huvudstaden (och bott och jobbat där en sommar), besök Paris för typ femtio år sedan... Mexiko City är inte på min reslista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mexiko City är inte nån barnlek direkt. Usel luft, bland annat, hemsk trafik. Men också spännande! Fast nu har ju inte jag varit där på tretti år.

   Radera
 5. huvudstaden är fin i alla väder. har bott där och ofta varit på besök. har läst Fogelström också. skulle gärna åka till Mexico City. Paris är jag mindre förtjust i men Berlin är fint, tycker jag, alltså

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Berlin också men är lite mer hemtam i Paris.

   Radera
 6. Tänkte faktiskt på både Stad-serien och Ensam i Berlin. Har inte läst den senare, men väl sett filmen. Tror det var via tyskan i gymnasiet. Jäklar vad vi grät. Jag satt i mitten och snorade i min palestinasjal och tre kompisar satt bredvid och tittade konstigt på mig. Mot slutet av filmen var sjalen utsträckt mellan oss fyra, som snörvlade ikapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj jag vet inte ens att det är en snyftis!

   Radera
 7. Stad-serient har jag läst. Så bra!
  Tack för tips om de andra böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde kanske läsa om Fogelström.

   Radera
 8. Spännande trio med variation. Hans Falladas bok blir jag sugen på. Jag har bara läst Hur ska det gå för Pinnebergs av honom, och det var när jag gick i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pinnebergs tror jag att jag också läst, för en evighet sedan.

   Radera
 9. Ett av mina läsmål i år är att läsa första delen av Fogelströms Stadserie. Hade inte en tanke på att den passade in på dagens lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De tre första är jättebra, tyckte de blev lite blekare ju närmre nutiden de kom.

   Radera
 10. Jag har alltid drömt om Amerika, men det enda jag har kommit till är Chicago för ett par år sen tillsammans med döttrarna på en gospelkörresa.
  Paris har jag aldrig besökt, Berlin har jag varit i, gillade den stan.
  Stockholm många gånger. Min mamma jobbade där då hon träffade min pappa.
  Borde läsa mer om Stockholm. Men borde och skulle är inte mina favoriter ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chicago har jag bara mellanlandat i. Men Paris är en stad med mycket att uppleva!

   Radera
 11. Fogelströms "Sadserie" har jag läst flera gånger och även annat han skrivit om Stockholm.Berikande på många sätt.
  Viveca Lärn/Sundvalls böcker har jag läst med döttrarna och även den här.
  Däremot ska jag titta efter "Fem familjer". Har varit en del i Sydamerika och Centralamerika så den boken känns väldigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte mig se mycket av det Lewis beskrev med mina egna ögon, trots att jag kom tretti år senare. Fattigdomen är enorm.

   Radera
 12. Ensam i Berlin har jag på plattan, tyvärr oläst

  SvaraRadera
 13. Per Anders Fogelström känner jag såklart till, men inte läst böckerna. Ja, jag vet att de är ett måste för en nollåtta.
  Däremot har jag besökt såväl Paris som Berlin. Bodde till och med ett år i Paris. Berlin besökte jag ett år innan muren föll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett år i Paris låter som något att minnas! Berlin kom jag till f f g för bara några år sedan.

   Radera
 14. Du har nog rätt om Fogelström.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror det! Mötte PAF, en väldigt vänlig och timid man.

   Radera
 15. Fogelström är den enda jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paris-boken är något att läsa högt, för en blandad publik!

   Radera
 16. Intressant att du hade med Mexico City - det är du kanske ensam om den här veckan. Och Stad-serien har jag fortfarande inte läst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fascinerande stad! Och PAF:så serie är läsvärd.

   Radera