Nej, jag har inte blivit bitcoin-miljonär, trots att jag översköljts med erbjudanden om att göra denna investering för framtiden. Hur lockande än det kan te sig att bli riktigt rik – några personer har av allt att döma lyckats – har jag inte nappat på betet.
Nu verkar det som att jag fattat det enda vettiga beslutet, för plötsligt kommer rapporterna om värderas. Den som gav sig in i leken när fenomenet var nytt har förmodligen sitt på det torra, men mängder av människor som handlat den digitala valutan senare – ibland för lånade medel – har fått problem. Stora problem.
Det där med pengar upphör aldrig att fascinera. Nu har vi snart helt gått över till digitala betalningssätt medan kontanterna är på väg att bli helt bortglömda. Nog kan man väl sakna dem ibland? /.../
En komplikation finns: när den datoriserade kassaapparaten ska ta hand om betalningen måste det finnas elektricitet. Vid ett strömavbrott blir hela verksamheten som djupfryst. Inga pengar kan dras från kontokortet, inget kvitto spottas ut ur maskinen. Köpet kan inte fullbordas. Här hjälper nog inte kontanter heller. En sorts kaos som min barndoms lanthandel aldrig kunde drabbas av.
Får ännu en påminnelse om den tiden när jag plötsligt råkar få syn på ett gäng glada spargrisar, till salu i en prylbutik. Hur är det möjligt? Går det att sälja en endaste spargris i dagens Sverige? Nja, säger expediten lite lätt generat när jag frågar, nu var det kanske något år sen sist ...
Det tror jag det. Dagens barn ser ju aldrig några mynt eller sedlar, kontokort tar inte grisen emot, inte kan man swisha till den heller. Vad kan man då ha den till? /forts/
Läs hela texten på News 55 och bli påmind om hur vi hade det med våra pengar förr i tiden, innan datorer och kryptovalutor existerade. Och kanske ska du kolla plånboken: har du några kontanter att ta till utifallatt? Eller bara för att stötta deras fortsatta existens!Copyright Klimakteriehäxan
Om News 55: Det finns just nu ett specialerbjudande. En del material på sajten är som du kanske vet låst för icke-prenumeranter. Krönikorna under "Erfarna tankar" ligger bara öppna ungefär ett dygn, exempelvis. Sedan blir det premium-material. Bli prenumerant hela sommaren för 1 krona! Erbjudandet kan endast nyttjas av nya medlemmar och gäller fram till midsommarafton. Som Premium-medlem får du tillgång till allt innehåll på sajten.
mina barn födda på 1980-talet hade ingen spargris, det kostade redan då typ 70 kr att tömma den om man ville sätta innehållet i en "bankbok", vet inte hur vi uppfostrade våra barn, men ekonomiska och sparsamma är de. Till äldsta barnbarnet swishar jag ❤️
SvaraRadera(när jag jobbade i min fars affär så var det inte speciellt roligt att räkna kassan på kvällarna, tror inte
SvaraRaderanågon saknar den tiden
RaderaMina 80-talsbarn hade spargris som tömdes ibland och innehållet gick nog till leksaksaffären eller något i den stilen.
RaderaVet du vad!? Jag har faktiskt aldrig ägt en spargris - oooops. Men jag minns hur banker fungerade förut, för typ 20 år sedan eller så. Minns till och med barnen som kom med sina spargrisar och personalen bakom luckan tömde grisen på en gång för att ge sedlar/mynt tillbaka till barnets mamma/pappa. Det var tider det...
SvaraRaderaFör många år sedan hände just det du beskriver, nämligen att ICAs kassasystem sattes ur funktion. Det var INTE roligt, då kassörskorna inte ens hade miniräknare att tillgå. Å det där med att räkna ut rätt summa från hand gick inte bra kan jag säga.
Minns att alla kassar utrustades med miniräknare dagen efter...
PS. Toppen skriven krönika! DS.
Jag blev jätteduktig på huvudräkning mycket tack vare mina år som expedit i min pappas affär. Det sitter i faktiskt. Kul att du läste och gillade krönikan, tack!
RaderaSå mitt i prick! Har läst hela krönikan på News 55 och även högt för maken. Så bra! Ja, spargrisar har jag haft många och har även gett barnbarnen; bara för att det hör till. Lite kulturarv.Döttrarna födda 1981 hade "sparskottar" och de gick till banken när vi skulle på semester och växlade in sina pengar till sedlar. Lycka!
SvaraRaderaOch på de tiden kunde barn räkna och visste hur mycket de skulle ha tillbaka om de betalade med en tia och det de köpte kostade 4,80. Undrar om barn kan det idag.
Tack, jag suger i mig berömmet! Högläsning - det var inte illa! Mina ungar hade också grisar som de så vitt jag minns vårdade ömt.
RaderaVisst har man haft spargrisar och lagt sina mynt i.
SvaraRaderaMen det var ett tag sen eller hur?
RaderaDe skulle säkert kunna säljas här i Spanien för här är kontanter fortfarande det som används. Och jag har fortfarande inte lärt mig det!
SvaraRadera"Piggy bank" heter de på engelska - "banco chancho" hos dig då kanske ... men visst, få är väl lika kortbundna som svenskarna!
Radera