lördag, juni 19, 2021

Veckans mening – om röster

Veckans mening presenterar vi på lördagar, ur senaste tidens läsning, på initiativ av Skriv-Robert. Den här gången hamnar jag i Belarus, ett land som förr hette Vitryssland och som under sin nvarande ledare Aleksandr Lukasjenko utvecklats till det som kallas Europas minst demokratiska land. Mänskliga rättigheter står inte högt i kurs. I samband med ett val i augusti i fjol ställdes saker och ting på sin spets: oppositionens kandidat greps och sattes i fängelse. Hans fru tog då makens plats, kandiderade och förklarade sedan från sin exil i Litauen att hon vann med 60-70 procent av rösterna. 

Diktatorn förnekade allt valfusk. Demonstrationerna mot honom och hans maktfullkomlighet avlöste varandra. Mitt i protesternas Minsk befann sig poeten Julia Tsimafejeva. Hon började skriva om den fredliga kampen mot våldet under oktober och början av november 2020. Det blev en dagbok som heter "Dagar i Belarus" (Days in Belarus). Finns nu som radioföljetong. Och veckans tänkvärda mening är denna, en allvarlig uppmaning till "vanligt folk":
När de tar din rösträtt ifrån dig – använd din röst!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Väldigt tänkvärt!Önskar många vågade göra detta. Så även här hemma men då i andra sammanhang. Tack för tipset ska absolut lyssna på radioföljetongen-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tyckte det var en osedvanligt bra mening, SÅ tänkvärd.

   Radera
 2. Bra mening! Ja, otäckt när det fort eller långsamt "tystnar", det talade och skrivna ordet. Yttrandefrihet och åsiktsfrihet är inte att ta för givet. Demokratin kan vara skör, därför måste den nog ständigt försvaras. Även här, fast vi är i ett helt annat läge. Den som är rädd är inte fri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokratin ÄR skör. Men det verkar folk inte tro.

   Radera