onsdag, juni 30, 2021

Till södra Europa

Jag är nog inte ensam om att drömma mig till Medelhavet, även om vi fått en fantastisk sommar här hemma också, med temperaturer som man är mer van vid i södra Europa. Men tills vidare nöjer jag mig med att leta upp någon bok där handlingen utspelar sig nära Medelhavet, eftersom Enligt O formulerat Veckans kulturfråga så här: Vilken bok skriven av en författare från något av länderna kring Medelhavet eller som utspelar sig där, vill du lyfta fram?

Allra först gick mina tankar till José Saramago, men det är svårt att påstå att Portugal ligger vid Medelhavet, även om man vill. Då hamnar jag i stället i Frankrike, hos Romain Gary och "Med livet framför sig" (La vie devant soi) som utspelar sig i Paris. Ända ner till Medelhavets kust kommer man dock inte i historien ... den franska huvudstaden får duga, det är i alla fall Sydeuropa!

Huvudpersoner är pojken Momo och en äldre kvinna som tar hand om honom och andra barn till prostituerade. Sophia Loren gjorde efterlängtad comeback på bioduken när hon spelade rollen i filmen som kom ifjol. Sevärd!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Visst är Frankrike ett av länderna kring Medelhavet! Den boken kände jag inte till. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. har läst boken och skulle gärna se filmen. samme författare skrev också den självbiografiska Löfte i gryningen. den handlar om författaren och hans fullständigt magnifika mor. den skulle han haft ett tredje Nobelpris för

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sophia loren är synnerligen sevärd. Ligger på Netflix har jag för mig.

   Radera
 3. geografi har jag dålig koll, men maken har lärt sig portugisiska så lite vet jag... ligger en del böcker framme

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Portugal och Medelhavet möts aldrig på riktigt. Men saramago är bra.

   Radera
 4. Som jag skrivit förut - jag är full av beundran för alla dessa tjejer och killar som oförtröttligt kommer upp med de mest udda bokteman. Ni bokbloggare är verkligen belästa. Ni är i en klass för sig:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som kollektiv betraktat stämmer det nog. Sen har somliga koll på så mycket böcker att man verkligen häpnar.

   Radera
 5. Tack för fint bok och filmtips.

  SvaraRadera
 6. Spännande tips! Tack!

  SvaraRadera