onsdag, juni 23, 2021

Låt oss sjunga om sommaren!

Midsommar står verkligen för dörren, vi har en underbar sommar (så länge det nu varar, säger Ior) och veckans kulturfråga från Enligt O går också i sommarens tecken: Vilken kulturell sommarskildring vill du lyfta fram?

Då händer det märkliga att jag, som inte är någon poesiläsare, direkt tänker på rimmad vers och därmed överraskar till och med mig själv. Alla är sommarskildringar med musik till! Nu ska vi sjunga!

Först plockar jag fram psalmboken. Det blir två psalmer som tar mig tillbaka till skolavslutningen, den härliga, både min egen och mina barns. "Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor / Du nalkas ljuva sommar då gräs och gröda gror" och sen blir det som på beställning "I denna ljuva sommartid / gå ut min själ och gläd dig vid / den store Gudens håvor".

Ted Gärdestad är en sommarskildrare av modernare snitt: "Sol, vind och vatten / är det bästa som jag vet" och inte kan jag hoppa över Sven-Ingvars-låten som sjöngs i Hajk från Karlstad-tv: "Sommar, sommar och sol / Havet och vinden och doft av kaprifol". 

Fast jag inser naturligtvis att skeptiker kan fundera över om begreppet "litterär" passar utan diskussion i sammanhanget. Men jag talar här med folkets röst (tror jag i alla fall)! Och om man läser hela texterna så ökar ju dosen sommar väsentligt.

Copyright Klimakteriehäxan 

15 kommentarer:

 1. kanske föredrar jag Idas sommarvisa, fin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade jag definitivt också kunnat ha med.

   Radera
 2. Instämmer helt klart i dina i dina val men även Idas sommarvisa och något av Taube. Men man får ju begränsa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill" är ju proppfull av sommar och grönska!

   Radera
 3. Håller med om alla dina sånger plus att jag också lägger till Idas sommarvisa.
  Fick också nys på en sång "När morgonen gryr, då lättar mitt sinne" som handlar om sommarängen, men nyss bortgångne Gösta Linderholm, som skulle fyllt 80 igår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den låten minns jag inte, men Linderholm gjorde många populära musiknummer.

   Radera
 4. Hurra för lilla mig;-) Sol, vind och vatten kan till och med jag nynna på. "The summer of 69" av Bryan Adams är inte heller så dum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad sägs om "Summer in the City"?

   Radera
 5. Du glömde Visa vid Midsommartid! Och Uti vår hage!

  SvaraRadera
 6. min favoritpsalm är En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar. den ska jag ha på min begravning om den så går av stapeln mitt i vintern!

  SvaraRadera
 7. Tack för fina sommartips!

  SvaraRadera
 8. Mitt namn är Michael Janice, jag bor från Lund, Sverige, (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag är skild med en son och min sons namn är Felix han är 12 år gammal nu, jag hade en dålig upplevelse i mitt tidigare förhållande, det är en mycket lång historia men jag kommer att skära det kort för dig att förstå det ibland måste vi göra ett personligt beslut för att få det som tillhör dig.
  Min fru skilde mig att gifta mig med en annan man som bor i samma stad. Jag bad om ursäkt för henne och jag bad henne att återvända till mig och till vår son, hon vägrar att komma tillbaka till mig. ,
  För några dagar sedan läste jag en artikel om relation blogg postat av Maria Anderson från Sverige, hon delade en livsförhållande upplevelse på en blogg och hon skriver ut e-postadressen till Dr.OdeDuwa kärlek stava caster som kan återställa tillbaka brutet kärlek äktenskap och ta med Tillbaka ex kärlekspartner inom 3 dagar.
  Jag trodde aldrig på magi, tills min son sa att jag skulle hellre ge det ett försök att få sin mamma hemma.
  Jag skickar mailmeddelande till den postadress som finns på bloggen för att kontakta Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Jag förklarade för honom allt som hänt mellan mig och min ex fru.
  Jag fick ett svarmeddelande att han kan hjälpa mig att ta tillbaka henne hem att älska och lita på mig som mer än någonsin, jag gav det ett försök och jag var glad att följa alla instruktioner från Dr.Odeuduwa Love Spell Caster. Bara några dagar efter att jag fick ett telefonsamtal från min ex fru Laura, ursäktade hon mig, Laura Creturned hemma, hon grät och ber om ursäkt till vår son Felix för att lämna honom så länge.
  Det fungerar som magi verkligen för att det är så fantastiskt hur kärleks stavning fungerar så effektivt inom tre dagar stavningsbön.
  Jag rekommenderade starkt någon som läser detta vittnesbörd som går igenom relationsproblemet att söka efter hjälp för att återställa sant kärlek och lita på kärleksförhållande. Oavsett hur länge din partner lämnade dig kan de fortfarande återvända till dig.
  Det fungerar för mig och så många andra har sagt bra kommentarer om den här stora mannen Dr.ODUDUWA dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera